Ściąga w lewo

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Morfi_pl

Ściąga w lewo

#1 Post autor: Morfi_pl »

Witam,
ściąga mi auto lekko w lewo od początku jak je kupiłem od poprzedniego właściciela.
Od tego czasu zrobiłem:
- 3 razy geometria
- jakieś tuleje i gumy belki tylnej
- tylne tuleje metalowo gumowe wahaczy przednich
- drążek stabilizatora lewy przód

Geometria wychodzi prawie idealnie (wszystkie pomiary w granicach normy) ale auto nadal ściąga (mam 3 wydruki z ASO z wynikami pomiarów i geometrii). Wszystko robione w ASO.

Jakieś pomysły ? Przy hamowaniu też potrafi ściągnąć w lewo.
Może jest jakiś spec w Bydgoszczy co temat by rozgryzł ?

Samochód na 99% bezwypadkowy i prosty.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Jak przy hamowaniu też ściąga to pod uwagę układ hamulcowy , do kontroli i przeczyszczenia prowadnice kopyta ,tłoczek do rozruszania by się cofał odpowiednio itp.
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: fredas »

nawet głębokość bieżnika ma wpływ
Obrazek
Obrazek
Morfi_pl

#4 Post autor: Morfi_pl »

opony nowe , tarcze nowe, klocki nowe, uklad hamulcowy działa super

bez hamowania też ściąga
jak ściaga to kiera sie sama skręca w lewo, muszę cały czas lekko kontrować w prawo
Skasowany użytkownik 6483

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, ja miałem podobny problem . Auto dokładnie tak samo mi ściągało , że juz traciłem nadzieję na poprawę. Pojechałem na szarpaki i okazało się ,że tuleje gumowo metalowe na przednim wahaczu mam wymęczone czyli stały sie miekkie i przy każdym hamowaniu wahacz lekko przesuwał się do tyłu, zmieniając całą geometrię i ściągało mi na lewo. Tak samo działo sie podczas jazdy bo wtedy również miekka tuleja wahacza sprawiała ,że traciłem zbieżność. Robiłem kilka razy zbieżność i też miałem ok ale pod obciążeniem wszystko sie zmieniło i mi ściagało. Kupiłem dwa nowe wahacze, wymieniłem je i problem znikł .
KAMUI

#6 Post autor: KAMUI »

Mam podobnie, ale na letnich oponach( nowe kupione), na zimówkach tego problemu nie ma.
Morfi_pl

#7 Post autor: Morfi_pl »

jarecki69 pisze: 09 gru 2018, 22:20 Kolego, ja miałem podobny problem . Auto dokładnie tak samo mi ściągało , że juz traciłem nadzieję na poprawę. Pojechałem na szarpaki i okazało się ,że tuleje gumowo metalowe na przednim wahaczu mam wymęczone czyli stały sie miekkie i przy każdym hamowaniu wahacz lekko przesuwał się do tyłu, zmieniając całą geometrię i ściągało mi na lewo. Tak samo działo sie podczas jazdy bo wtedy również miekka tuleja wahacza sprawiała ,że traciłem zbieżność. Robiłem kilka razy zbieżność i też miałem ok ale pod obciążeniem wszystko sie zmieniło i mi ściagało. Kupiłem dwa nowe wahacze, wymieniłem je i problem znikł .
może faktycznie całe wahacze wymienię bo już mnie problem irytuje
Morfi_pl

#8 Post autor: Morfi_pl »

Problem rozwiązany.
Informacja dla potomnych z podobnym problemem. Niestety nie wiem co było przyczyną.
Pojechałem z samochodem do ASO, półtorej godziny sprawdzali zawieszenie (widziałem że ściągają koła itp), oddali mi samochód i stwierdzili, że żadnej usterki nie ma (policzyli za to 0 zł) po czym pojechaliśmy na jazdę z mechanikiem żeby sprawdzić o co mi chodzi, ja stwierdziłem że auto jeździ super i nie mam nic do narzekania.
Od 2 tygodni auto jeździ prosto i nie ściąga.

Normalnie magicy, nic nie zrobili a auto naprawione :-)
Skasowany użytkownik 6483

#9 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Może nie magicy ale niechcąco zamienili koła i dali lewe na prawą strone a prawe na lewą stronę. Czasami tak bywa ,że opona jakimś cudem powoduje ściaganie i wystarczy zamienić koła stronami i po problemie. Mogło sie tak stac w Twoim przypadku.
Morfi_pl

#10 Post autor: Morfi_pl »

jarecki69 pisze: 26 sty 2019, 20:29 Może nie magicy ale niechcąco zamienili koła i dali lewe na prawą strone a prawe na lewą stronę. Czasami tak bywa ,że opona jakimś cudem powoduje ściaganie i wystarczy zamienić koła stronami i po problemie. Mogło sie tak stac w Twoim przypadku.
Problem występował na starych oponach i na nowych. Zamienianie stronami wcześniej nic nie dawało.
KAMUI

#11 Post autor: KAMUI »

Może niechcący szarpakami ustawili coś nieświadomie w stan optymalny. Mam na myśli element który wcześniej powodował tę usterkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”