Ściąga w lewo
-
Morfi_pl
Ściąga w lewo
Witam,
ściąga mi auto lekko w lewo od początku jak je kupiłem od poprzedniego właściciela.
Od tego czasu zrobiłem:
- 3 razy geometria
- jakieś tuleje i gumy belki tylnej
- tylne tuleje metalowo gumowe wahaczy przednich
- drążek stabilizatora lewy przód
Geometria wychodzi prawie idealnie (wszystkie pomiary w granicach normy) ale auto nadal ściąga (mam 3 wydruki z ASO z wynikami pomiarów i geometrii). Wszystko robione w ASO.
Jakieś pomysły ? Przy hamowaniu też potrafi ściągnąć w lewo.
Może jest jakiś spec w Bydgoszczy co temat by rozgryzł ?
Samochód na 99% bezwypadkowy i prosty.
ściąga mi auto lekko w lewo od początku jak je kupiłem od poprzedniego właściciela.
Od tego czasu zrobiłem:
- 3 razy geometria
- jakieś tuleje i gumy belki tylnej
- tylne tuleje metalowo gumowe wahaczy przednich
- drążek stabilizatora lewy przód
Geometria wychodzi prawie idealnie (wszystkie pomiary w granicach normy) ale auto nadal ściąga (mam 3 wydruki z ASO z wynikami pomiarów i geometrii). Wszystko robione w ASO.
Jakieś pomysły ? Przy hamowaniu też potrafi ściągnąć w lewo.
Może jest jakiś spec w Bydgoszczy co temat by rozgryzł ?
Samochód na 99% bezwypadkowy i prosty.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jak przy hamowaniu też ściąga to pod uwagę układ hamulcowy , do kontroli i przeczyszczenia prowadnice kopyta ,tłoczek do rozruszania by się cofał odpowiednio itp.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
Morfi_pl
opony nowe , tarcze nowe, klocki nowe, uklad hamulcowy działa super
bez hamowania też ściąga
jak ściaga to kiera sie sama skręca w lewo, muszę cały czas lekko kontrować w prawo
bez hamowania też ściąga
jak ściaga to kiera sie sama skręca w lewo, muszę cały czas lekko kontrować w prawo
-
Skasowany użytkownik 6483
Kolego, ja miałem podobny problem . Auto dokładnie tak samo mi ściągało , że juz traciłem nadzieję na poprawę. Pojechałem na szarpaki i okazało się ,że tuleje gumowo metalowe na przednim wahaczu mam wymęczone czyli stały sie miekkie i przy każdym hamowaniu wahacz lekko przesuwał się do tyłu, zmieniając całą geometrię i ściągało mi na lewo. Tak samo działo sie podczas jazdy bo wtedy również miekka tuleja wahacza sprawiała ,że traciłem zbieżność. Robiłem kilka razy zbieżność i też miałem ok ale pod obciążeniem wszystko sie zmieniło i mi ściagało. Kupiłem dwa nowe wahacze, wymieniłem je i problem znikł .
-
KAMUI
Mam podobnie, ale na letnich oponach( nowe kupione), na zimówkach tego problemu nie ma.
-
Morfi_pl
może faktycznie całe wahacze wymienię bo już mnie problem irytujejarecki69 pisze: 09 gru 2018, 22:20 Kolego, ja miałem podobny problem . Auto dokładnie tak samo mi ściągało , że juz traciłem nadzieję na poprawę. Pojechałem na szarpaki i okazało się ,że tuleje gumowo metalowe na przednim wahaczu mam wymęczone czyli stały sie miekkie i przy każdym hamowaniu wahacz lekko przesuwał się do tyłu, zmieniając całą geometrię i ściągało mi na lewo. Tak samo działo sie podczas jazdy bo wtedy również miekka tuleja wahacza sprawiała ,że traciłem zbieżność. Robiłem kilka razy zbieżność i też miałem ok ale pod obciążeniem wszystko sie zmieniło i mi ściagało. Kupiłem dwa nowe wahacze, wymieniłem je i problem znikł .
-
Morfi_pl
Problem rozwiązany.
Informacja dla potomnych z podobnym problemem. Niestety nie wiem co było przyczyną.
Pojechałem z samochodem do ASO, półtorej godziny sprawdzali zawieszenie (widziałem że ściągają koła itp), oddali mi samochód i stwierdzili, że żadnej usterki nie ma (policzyli za to 0 zł) po czym pojechaliśmy na jazdę z mechanikiem żeby sprawdzić o co mi chodzi, ja stwierdziłem że auto jeździ super i nie mam nic do narzekania.
Od 2 tygodni auto jeździ prosto i nie ściąga.
Normalnie magicy, nic nie zrobili a auto naprawione :-)
Informacja dla potomnych z podobnym problemem. Niestety nie wiem co było przyczyną.
Pojechałem z samochodem do ASO, półtorej godziny sprawdzali zawieszenie (widziałem że ściągają koła itp), oddali mi samochód i stwierdzili, że żadnej usterki nie ma (policzyli za to 0 zł) po czym pojechaliśmy na jazdę z mechanikiem żeby sprawdzić o co mi chodzi, ja stwierdziłem że auto jeździ super i nie mam nic do narzekania.
Od 2 tygodni auto jeździ prosto i nie ściąga.
Normalnie magicy, nic nie zrobili a auto naprawione :-)
-
Skasowany użytkownik 6483
Może nie magicy ale niechcąco zamienili koła i dali lewe na prawą strone a prawe na lewą stronę. Czasami tak bywa ,że opona jakimś cudem powoduje ściaganie i wystarczy zamienić koła stronami i po problemie. Mogło sie tak stac w Twoim przypadku.
-
Morfi_pl
Problem występował na starych oponach i na nowych. Zamienianie stronami wcześniej nic nie dawało.jarecki69 pisze: 26 sty 2019, 20:29 Może nie magicy ale niechcąco zamienili koła i dali lewe na prawą strone a prawe na lewą stronę. Czasami tak bywa ,że opona jakimś cudem powoduje ściaganie i wystarczy zamienić koła stronami i po problemie. Mogło sie tak stac w Twoim przypadku.
-
KAMUI
Może niechcący szarpakami ustawili coś nieświadomie w stan optymalny. Mam na myśli element który wcześniej powodował tę usterkę.