[A] - Szorstki23 - 2.0 OPC, 192 KM, 2002
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Nie miła przygoda z silnikiem A jeszcze gorsza z warsztatem.. skoro dzwoniąc do nich od razu powiedzieli że obrocilo panewke to pewnie wiedzieli że coś zrobili nie tak a teraz udają greka...
Jak się ma czas, umiejętności i możliwości to najlepiej robić samemu, tym bardziej że na forum jest ogromne wsparcie powodzenia w rozstrzygnięciu sprawy
Jak się ma czas, umiejętności i możliwości to najlepiej robić samemu, tym bardziej że na forum jest ogromne wsparcie powodzenia w rozstrzygnięciu sprawy
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Sławku z tymi warsztatami to rzeczywiście masz pecha. Najpierw komputer, teraz panewka. Dobrze że udało Ci się ogarnąć temat samemu. A pomoc kolegów z forum jest bezcenna, też się o tym przekonałem. Daj znać jak rozwiązał się temat z warsztatem. Pozdrawiam
Kolejna aktualizacja wątku dotyczącego mojej Zośki:
1. Dziś wpadł nowy tłumik środkowy od RM Motrs(https://rm-motors.pl/pl/tlumiki-uniwers ... lotu-63_mm), który zastąpił tłumik Magnaflow.
2. Wymieniłem także zaworek zwrotny oraz waż chłodnica-turbo, stary zaczął puszczać na zakuciu. Rozebrałem zakucie i dokupiłem nowy wąż.
3. W połowie sierpnia, Zośka pomyślnie przeszła przegląd techniczny. Diagnosta dokładnie wszystko przejrzał, zobaczył nawet że kabelek od czujnika temperatury oleju ociera o półośkę. Pokazał mi w którym miejscu i powiedział żebym naprawił, bo szkoda żeby zepsuł się.
4. W sierpniu skończyła się także polisa ubezpieczeniowa na auto. Koszt nowej polisy 1460 zł. W cenę weszło:
-OC, holowanie, autocasco(wartość auta podniesiona do 15000 zł), NNW, ubezpieczenie szyb, Assistance.
5. Do auta zakupiłem radio Sony CDX-G1101U z przejściówką do sterowania z kierownicy. Stare radio też firmy Sony odsprzedałem bratu do Volvo.
Dalej w wolnych chwilach chciałbym zająć się wyglądem środka. Obudowa licznika, cały ten duży panel jest pęknięty w dwóch miejscach. Trzeba będzie wszystko rozebrać i poprawić. Kolejne modyfikacje mechaniczne auta też przewidziane ale w wolnej chwili w zimowe wieczory.
CDN.....
1. Dziś wpadł nowy tłumik środkowy od RM Motrs(https://rm-motors.pl/pl/tlumiki-uniwers ... lotu-63_mm), który zastąpił tłumik Magnaflow.
2. Wymieniłem także zaworek zwrotny oraz waż chłodnica-turbo, stary zaczął puszczać na zakuciu. Rozebrałem zakucie i dokupiłem nowy wąż.
3. W połowie sierpnia, Zośka pomyślnie przeszła przegląd techniczny. Diagnosta dokładnie wszystko przejrzał, zobaczył nawet że kabelek od czujnika temperatury oleju ociera o półośkę. Pokazał mi w którym miejscu i powiedział żebym naprawił, bo szkoda żeby zepsuł się.
4. W sierpniu skończyła się także polisa ubezpieczeniowa na auto. Koszt nowej polisy 1460 zł. W cenę weszło:
-OC, holowanie, autocasco(wartość auta podniesiona do 15000 zł), NNW, ubezpieczenie szyb, Assistance.
5. Do auta zakupiłem radio Sony CDX-G1101U z przejściówką do sterowania z kierownicy. Stare radio też firmy Sony odsprzedałem bratu do Volvo.
Dalej w wolnych chwilach chciałbym zająć się wyglądem środka. Obudowa licznika, cały ten duży panel jest pęknięty w dwóch miejscach. Trzeba będzie wszystko rozebrać i poprawić. Kolejne modyfikacje mechaniczne auta też przewidziane ale w wolnej chwili w zimowe wieczory.
CDN.....
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2018, 13:14 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 1 raz.
- danny86
- Debiutant
- Imię: Daniel
- Auto: Opel Zafira A OPC 2.0T
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Alpine 9887R - Genesis Profile Two Ultra - Scanspeak Illuminator D3004/602010 &, Genesis Profile Four Ultra - MicroPrecision 5.16 & subwoofer JL Audio 10W0v3-4 cierpliwie czeka...
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Kolejna aktualizacja z prac przy aucie:
1. Przed zimą wymieniłem górne mocowania amortyzatorów. Wybór padł na taki komplet https://www.iparts.pl/czesc/zestaw-napr ... 38119.html
2. Po wymianie auto trafiło na geometrię. Poniżej wynik.
3. Po geometrii założyłem koła z oponami zimowymi, niestety z braku zbieżności letnie opony z przodu auta do wyrzucenia.
4. Na przednia szybę trafiły nowe wycieraczki z firmy Valeo. Przy wymianie zauważyłem że mam odprysk po kamieniu i szyba zaczyna pękać.
Po dokładnym obejrzeniu szyby zdecydowałem się na wymianę na nową, w końcu pierwszy raz zgłosiłem szkodę z swojego AC . W sobotę czeka mnie wymiana przedniej szyby na nową. Szkoda trochę obecnej szyby bo oryginalna ale już zniszczona życiem i ma też sporo mniejszych odprysków od kamieni.
5. Powoli szykuje się do kolejnego sezonu, część rzeczy już ogarnięta, reszta czeka na dłuższą chwilę. Ale o tym w kolejnych postach. CDN........
1. Przed zimą wymieniłem górne mocowania amortyzatorów. Wybór padł na taki komplet https://www.iparts.pl/czesc/zestaw-napr ... 38119.html
2. Po wymianie auto trafiło na geometrię. Poniżej wynik.
3. Po geometrii założyłem koła z oponami zimowymi, niestety z braku zbieżności letnie opony z przodu auta do wyrzucenia.
4. Na przednia szybę trafiły nowe wycieraczki z firmy Valeo. Przy wymianie zauważyłem że mam odprysk po kamieniu i szyba zaczyna pękać.
Po dokładnym obejrzeniu szyby zdecydowałem się na wymianę na nową, w końcu pierwszy raz zgłosiłem szkodę z swojego AC . W sobotę czeka mnie wymiana przedniej szyby na nową. Szkoda trochę obecnej szyby bo oryginalna ale już zniszczona życiem i ma też sporo mniejszych odprysków od kamieni.
5. Powoli szykuje się do kolejnego sezonu, część rzeczy już ogarnięta, reszta czeka na dłuższą chwilę. Ale o tym w kolejnych postach. CDN........
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, 11:50 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Teraz trzeba przy okazji zadbać o przednią szybę a w szczególności o wycieraczki no i niewidzialna wycieraczka co kilka miesięcy też w tym pomoże
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Pora na kolejną aktualizację wątku:
1. Szyba wymieniona na nową, nie obyło się bez lekkiego nieporozumienia z ubezpieczycielem. Wysłali do zakładu zlecenie na wymianę ale zwykłej szyby a nie atermicznej. Po rozmowie telefonicznej z gościem z zakładu musiałem pojechać autem na miejsce aby obejrzeli dokładnie jaka szyba jest zamontowana w Zafirze.
Zamówili atemiczna a wymiana przesunęła się tylko o jeden dzień z Piątku na Sobotę.
2. Zośka na Mikołajki dostała nowe felgi na lato(chociaż nie jestem pewien jeszcze czy nie będą to inne felgi). Dzięki Grześkowi dostały piękny kolor kameleon, ale i tak kolor na żywo wygląda obłędnie.
3. Na prezent Mikołajkowy dostałem w pracy nową zabawkę, ale jednak i tak Zafira przyspiesza lepiej
Astra odebrana w poprzedni Piątek od dilera, przebieg 290 kilometrów.
4. Wylicytowałem kolejne auto w Anglii, tym razem będzie to Zafira A Gsi w kolorze arden blue, która posłuży za dawcę części do mojego niecnego planu
Kolejna aktualizacja wątku po kolejnych modyfikacjach auta. CDN...
1. Szyba wymieniona na nową, nie obyło się bez lekkiego nieporozumienia z ubezpieczycielem. Wysłali do zakładu zlecenie na wymianę ale zwykłej szyby a nie atermicznej. Po rozmowie telefonicznej z gościem z zakładu musiałem pojechać autem na miejsce aby obejrzeli dokładnie jaka szyba jest zamontowana w Zafirze.
Zamówili atemiczna a wymiana przesunęła się tylko o jeden dzień z Piątku na Sobotę.
2. Zośka na Mikołajki dostała nowe felgi na lato(chociaż nie jestem pewien jeszcze czy nie będą to inne felgi). Dzięki Grześkowi dostały piękny kolor kameleon, ale i tak kolor na żywo wygląda obłędnie.
3. Na prezent Mikołajkowy dostałem w pracy nową zabawkę, ale jednak i tak Zafira przyspiesza lepiej
Astra odebrana w poprzedni Piątek od dilera, przebieg 290 kilometrów.
4. Wylicytowałem kolejne auto w Anglii, tym razem będzie to Zafira A Gsi w kolorze arden blue, która posłuży za dawcę części do mojego niecnego planu
Kolejna aktualizacja wątku po kolejnych modyfikacjach auta. CDN...
Ostatnio zmieniony 09 gru 2018, 18:37 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 4 razy.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
gRZENIU jak zwykle nie zawiódł. Felga wygląda rewelacyjnie.
Czyżbyś chciał z tego dawcy zrobić przyczepkę do swojej zośki.
Autko służbowe jest , ale czytałem że dostaliście 100szt. Toyoty Hilux
Czyżbyś chciał z tego dawcy zrobić przyczepkę do swojej zośki.
Autko służbowe jest , ale czytałem że dostaliście 100szt. Toyoty Hilux
- Kocur
- Zafiromaniak
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Felgi przepięknie zrobione. Grzeniu to prawdziwy artysta. Potrafi wyczarować wyjątkowe felgi ...
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Mała aktualizacja wątku:
1. Zośka nabija kolejne kilometry, zbliża się powoli wymiana oleju i filtrów ale sądzę że będzie to bliżej wiosny. Zośka pojawiła się na ostatnim spocie warszawskim.
2. Dzisiaj drobna kosmetyka pod maską: wymiana świec, zbiorniczka wyrównawczego i postojówek.
3. Obudowa licznika i panel nawiewów oraz popielniczka zostały zdemontowane, jutro jadą do regeneracji do lakiernika. Auto dopieszczam z zewnątrz i w środku.
Zdjęcia w kolejnej aktualizacji.
4. Dzisiaj dojechała kolejna część układanki do mojego planu. Brakuje jeszcze najważniejszej rzeczy ale może niedługo dokupię brakującą rzecz.
Cdn..................niedługo.
1. Zośka nabija kolejne kilometry, zbliża się powoli wymiana oleju i filtrów ale sądzę że będzie to bliżej wiosny. Zośka pojawiła się na ostatnim spocie warszawskim.
2. Dzisiaj drobna kosmetyka pod maską: wymiana świec, zbiorniczka wyrównawczego i postojówek.
3. Obudowa licznika i panel nawiewów oraz popielniczka zostały zdemontowane, jutro jadą do regeneracji do lakiernika. Auto dopieszczam z zewnątrz i w środku.
Zdjęcia w kolejnej aktualizacji.
4. Dzisiaj dojechała kolejna część układanki do mojego planu. Brakuje jeszcze najważniejszej rzeczy ale może niedługo dokupię brakującą rzecz.
Cdn..................niedługo.