Błędy układu chłodzenia, kontrolka, problemy - porady
Moderator: Sebu$
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Nie wiem, czy to coś pomoże, ale jak miałem wymieniany skraplacz klimy i jeździłem bez niego 2 dni, to wentylator pracował cały czas głośniej, czyli podejrzewam, że na 2 biegu. Może tam jest usterka? Może system nie widzi podłączonego skraplacza i 2 wentylatora i dlatego ten od chłodnicy działa na dwójce.
Błękitna Zocha z Białołęki
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
A ja panowie mam takie pytanko i pewnie problem...
Czy po włączeniu klimatyzacji(manualna) powinien sie włączyc ten wentylator przed chłodnica klimatyzacji??? Włąśnie zauważyłem że się nie włącza. Wentylatory(oba) włączają sie tylko jak autko sie zagrzeje powyżej 90 stopni. Klima nie łapie żadnego błędu
Czy po włączeniu klimatyzacji(manualna) powinien sie włączyc ten wentylator przed chłodnica klimatyzacji??? Włąśnie zauważyłem że się nie włącza. Wentylatory(oba) włączają sie tylko jak autko sie zagrzeje powyżej 90 stopni. Klima nie łapie żadnego błędu
-
- Zafiromaniak
Teraz juz całkiem ześwirowałem; wjechałem autkiem do zanjomego podpielismy jakich komp diagnostyczny, włączyłem autko i klimę i po chwili wentylatory sie włączyły i tak sobie przacowały włączając i wyłączając się co pare minut, aż się autko zagrzało i zaczęły chodzic non stop z gorąca
Najlepsze ze nic nie było elektronicznie zrobione poza spradzeniem błedów których nie było
Chyba taki prezent od Zosi dla mnie na zbliżające się urodziny
Najlepsze ze nic nie było elektronicznie zrobione poza spradzeniem błedów których nie było
Chyba taki prezent od Zosi dla mnie na zbliżające się urodziny
-
- Zafiromaniak
Surf, Ikonka błędów w układzie chłodzenia sie nie świeci, bo błędów nie ma. Podłaczylismy kompik znowu i obserwując ciśnienie sprawdzaliśmy kiedy wentylatury się włączają- jak cisnienie zaczyna dochodzic koło 10 to wentylatory się załączaja i chodzą aż cisnienie spadnie i tak w kółko, więc chyba jest OKi. Zreszta w środeczko przyjemny chłodek więc
- radmar1702
- Bywalec
- Model:
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
P0703 Torque Converter/Brake Switch B Circuit Malfunction
lub
P0703 "Przetwornik momentu obr./przełącznik B hamulca - usterka"
lub
P0703 Nieprawidłowy sygnał przełącznika hamulców C-15
lub
P0703 Brake-Light Switch Circuit Incorrect Signal C-11
P0703 Brake-Light Switch Circuit Incorrect Signal (Ignition On) C-11
lub
P0703 Nieprawidłowy sygnał obwodu włącznika świateł hamulcowych C-11
P0703 Nieprawidłowy sygnał obwodu włącznika świateł hamulcowych (Zapłon Zał) C-11
lub
P0703 Uszkodzenie w układzie sterowania automatyczną skrzynią biegów - usterka konwertera momentu napędowego lub wyłącznika świateł hamowania ;B"
lub
P0703 "Przetwornik momentu obr./przełącznik B hamulca - usterka"
lub
P0703 Nieprawidłowy sygnał przełącznika hamulców C-15
lub
P0703 Brake-Light Switch Circuit Incorrect Signal C-11
P0703 Brake-Light Switch Circuit Incorrect Signal (Ignition On) C-11
lub
P0703 Nieprawidłowy sygnał obwodu włącznika świateł hamulcowych C-11
P0703 Nieprawidłowy sygnał obwodu włącznika świateł hamulcowych (Zapłon Zał) C-11
lub
P0703 Uszkodzenie w układzie sterowania automatyczną skrzynią biegów - usterka konwertera momentu napędowego lub wyłącznika świateł hamowania ;B"
Wystarczy poszukać, w forumowej wyszukiwarce, kody błędów: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... B3%EAd%F3w0703 Uszkodzenie w układzie sterowania automatyczną skrzynią biegów - usterka konwertera momentu napędowego lub wyłącznika świateł hamowania
- radmar1702
- Bywalec
- Model:
-
- Przeglądacz
- Model:
Witam mam podobny problem co rafknaf. Kiedy wracałem do domu z wakacji zapaliła mi się żółta kontrolka z wentylatorkiem w środku po około 10 minutach jazdy i temperatura zaczęła szybko się podnosić. Doszła do ponad 90 stopni. Nie przekroczyła 100 stopni, ale nie wiele jej brakowało.Na trasie miała 90 stopni ale podejrzewam że powietrze chłodzilo silnik, natomiast w miejskich korkach rosła do 95-97. Sprawdzałem poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym i jest ok.Samochód sprawował sie w porzadku mimo zapalonej kontrolki. Dziś trochę pojeżdziłem i po zatrzymaniu sie otworzyłem maskę aby sprawdzić czy wiatrak ( ten duży kręci), niby się kręcił ale tak zrywami.Zakecił na maksa i za chwilę prawie się zatrzymał i znowu zakecił sie na maksa.
1) Czy to jest jego prawidłowa praca?
2) Czy nie powinien kręcić się jednostajnie?
3) Ten mały wiatrak przed chłodnicą patrząc od strony środka auta też powinien sie kręcić przy przegrzaniu ?
4) A w ogóle co się mogło stać że mi sie to zaświeciło i wkurza oko?
Proszę o jakieś rady. Pozdrawiam
//scalone// - proszę edytować posty a nie pisać jeden pod drugim w krótkim odstępie czasu
i jeszcze jedno pytanko
Czy ta świecąca sie kontrolka może wskazywać czy czynnik chłodzący w klimie się kończy i trzeba napełniać?
1) Czy to jest jego prawidłowa praca?
2) Czy nie powinien kręcić się jednostajnie?
3) Ten mały wiatrak przed chłodnicą patrząc od strony środka auta też powinien sie kręcić przy przegrzaniu ?
4) A w ogóle co się mogło stać że mi sie to zaświeciło i wkurza oko?
Proszę o jakieś rady. Pozdrawiam
//scalone// - proszę edytować posty a nie pisać jeden pod drugim w krótkim odstępie czasu
i jeszcze jedno pytanko
Czy ta świecąca sie kontrolka może wskazywać czy czynnik chłodzący w klimie się kończy i trzeba napełniać?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 19:00 przez wojto1974, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Zgodnie ze wskazówkami kolegi MieHora szukałem, dużo przeczytałem ale jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, dlatego pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Chodzi mi o kontrolkę z chłodnicą. Wydaje mi się, że do tej pory (przez ok. miesiąc odkąd mam Zafirkę) ta kontrolka gasła po przekręceniu stacyjki razem z całą resztą - oprócz oczywiście kontrolki ciśnienia oleju i ładowania. W tej chwili kontrolka ta gaśnie dopiero po odpaleniu silnika. Czy przyczyną mógłby być trochę niski poziom płynu chłodniczego, bo wczoraj dolałem z 3 setki a kontrolka nadal gaśnie dopiero po odpaleniu.
Prosiłbym o jakieś rady. Pozdrawiam.
Prosiłbym o jakieś rady. Pozdrawiam.
Rozumiem, postaram się o dostęp do komputera i się odezwę, próbowałem odczytać błędy metodą gaz-hamulec ale po włączeniu stacyjki kontrolka z kluczem miga cały czas bez jakichś wyczuwalnych przerw więc nie idzie nic odczytać. Dzięki za szybką podpowiedź i pozdrawiam.
//scalone// - proszę edytować posty, a nie pisać jeden pod drugim
Witam
Wróciłem właśnie z warsztatu, gdzie podpięli mi Zafirkę pod komputer i okazało się, że nie wyświetla żadnych błędów. Mechanik powiedział, że jeśli kontrolka (od układu chłodzenia) gaśnie zaraz po odpaleniu i w trakcie jazdy nie zapala się to raczej wszystko jest w porządku, i że niektóre Ople tak mają. Klima również działa bez problemów. Możecie Panowie powiedzieć jak u Was wygląda sprawa z tą nieszczęsną kontrolką ?. I jeszcze jedno pytanie, czy u Was wraz z włączeniem klimy wentylator od chłodnicy klimy od razu się załącza?
Pozdrawiam
//scalone// - proszę edytować posty, a nie pisać jeden pod drugim
Witam
Wróciłem właśnie z warsztatu, gdzie podpięli mi Zafirkę pod komputer i okazało się, że nie wyświetla żadnych błędów. Mechanik powiedział, że jeśli kontrolka (od układu chłodzenia) gaśnie zaraz po odpaleniu i w trakcie jazdy nie zapala się to raczej wszystko jest w porządku, i że niektóre Ople tak mają. Klima również działa bez problemów. Możecie Panowie powiedzieć jak u Was wygląda sprawa z tą nieszczęsną kontrolką ?. I jeszcze jedno pytanie, czy u Was wraz z włączeniem klimy wentylator od chłodnicy klimy od razu się załącza?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 lip 2010, 18:27 przez mzabierek, łącznie zmieniany 1 raz.