[B]Opinie:LPG a silniki 1,6, 1.8, 2,0T i 2.2 direct
-
haryd1
Problemy z mieszanką zostały rozwiązane. Po prawie dwóch miesiącach jazdy na gazie (pojedynczym
) wychodzi mi średnio spalanie 11 litrów. W tym była raz trasa Wrocław - Dąbki - Wrocław. Patrząc na ceny benzyny to raczej była to jedna z lepszych inwestycji.
-
guru
Witam. Planuje kupić Zafira rok 2008-2010. Ma to być silnik benzynowy do montażu lpg. Doradzcie proszę jaki motor wybrać i jakiej mocy żeby mieć przyjemność z jazdy jak również zachować komfort , Spalanie,serwis . Tak jak czytałem rozumiem że 1.6 115KM to niestety za mały motor jak na te budę.
-
bumba
Jak kolega pisze, Z18XER. Tylko od razu szukaj mechanika, który potrafi wyregulować luz zaworowy. W tych silnikach jest ręczna regulacja, jak zaniedbasz to ściągasz głowicę. Ten silnik tego wymaga, wiem z autopsji, głowicę zrzucałem.
-
guru
jak da sie sprawdzic luz zaworowy przed zakupem auta ?
-
romek22794
To nie Twój pierwszy samochód, co?
Luzu przed zakupem nie sprawdzisz (bo i jak?) Musiałbyś na warsztat postawić i pod pokrywę zaworów zaglądać... Przed zakupem NIKT na takie myki się nie zgodzi.
Silnik ma pracować kulturalnie, równo, cicho i jeśli wygląda ok, montować gaz i wtedy zajrzeć i ewentualnie regulować.
Luzu przed zakupem nie sprawdzisz (bo i jak?) Musiałbyś na warsztat postawić i pod pokrywę zaworów zaglądać... Przed zakupem NIKT na takie myki się nie zgodzi.
Silnik ma pracować kulturalnie, równo, cicho i jeśli wygląda ok, montować gaz i wtedy zajrzeć i ewentualnie regulować.
-
bumba
Jak kolega pisze. Jedynie zmierzyłbym luz przed założeniem gazu (żeby mieć odniesienie, koniecznie poproś o zapisanie wartości dla każdego zaworu) i potem po 15k na gazie, żeby zobaczyć jak mocno spada. Potem można rzadziej. Niestety tylko prewencja w tych silnikach.romek22794 pisze: 08 lis 2018, 19:58 To nie Twój pierwszy samochód, co?
-
guru
dzieki wielkie. juz poczytalem na forum z czym to sie je :-)
-
Umpero
Nie wiedziałem za bardzo gdzie zapytać więc pozwoliłem sobie zadać tutaj pytanie.
Mam na oku Zafirę 1.8 140KM z przebiegiem 190k. Czy taki przebieg dla tego silnika to dużo?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Mam na oku Zafirę 1.8 140KM z przebiegiem 190k. Czy taki przebieg dla tego silnika to dużo?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomozeumpero pisze: 11 gru 2018, 14:20 Nie wiedziałem za bardzo gdzie zapytać więc pozwoliłem sobie zadać tutaj pytanie.
viewtopic.php?t=13586
viewtopic.php?f=11&t=7126
viewtopic.php?t=17358
viewtopic.php?f=11&t=25746
Ps. Jesli masz cos na oku i chcesz opini na forum to napisz w temacie ...
viewforum.php?f=11
Oczywiscie zgodnie z zasadami regulaminu dzialu
viewtopic.php?f=11&t=1838
Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, 14:43 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72
-
Umpero
Dzięki. Przeczytałem co nieco z tych wątków.
Jednak dalej się zastanawiam czy wspomniane 190k przebiegu to dużo dla benzyniaka, tutaj 1.8 140KM?
Jednak dalej się zastanawiam czy wspomniane 190k przebiegu to dużo dla benzyniaka, tutaj 1.8 140KM?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Przebieg bardzo maly jesli chodzi o benzyne , jesli samochod jezdzil na gazie to ponownie polecam...umpero pisze: 11 gru 2018, 14:49 Jednak dalej się zastanawiam czy wspomniane 190k przebiegu to dużo dla benzyniaka, tutaj 1.8 140KM?
viewtopic.php?t=17358
Zapewne taki silnik bedzie w Twojej ZB ktora masz na oku.....
Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, 15:01 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72
-
Umpero
A jak ma się silnik 1.8 do 1.4T jeśli chodzi o dynamikę jazdy?
Obecnie jeżdżę Astrą J z silnikiem 1.6 116KM i jest mulasty i do tego pali mi w Warszawie 12l.
Czy taki 1.8 będzie bardziej dynamiczny i będzie jeszcze więcej palił?
Obecnie jeżdżę Astrą J z silnikiem 1.6 116KM i jest mulasty i do tego pali mi w Warszawie 12l.
Czy taki 1.8 będzie bardziej dynamiczny i będzie jeszcze więcej palił?
-
Danzeb
Witam. Mam zamiar kupić zafire b 2.2 automat benzyna i mam pytanie czy da radę zagazować. Jeżeli tak to jaką instalacje i jeżeli macie sprawdzone miejsce w Warszawie badz okolicy to tez bym poprosił.