Szukałem i nie znalazłem,problem polega na tym że nie zamyka się klapa bagażnika,wyświetla się komunikat "otwarte drzwi",a bagażnik jest otwarty.
proszę pomóżcie ,.co się zj....o"b o obiecałem rodzince wypad na narty w niedzielę,a zostawić autko otwarte?hmm....usterka polega na tym że klap bagażnika się nie zamyka, oświetlenie tablicy jest cały czas,pozostałe zamki działają OK.
ludki pomóżcie
nie można zamknąć klapy bagażnika
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ściągnij tą czarną gumę, popsikaj, przedmuchaj, zobacz czy dobrze klika - może się uda, że tylko coś nie łączy.
Podobny temat z forum:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=30
Podobny temat z forum:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=30
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Przeglądacz
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: CDTI
Naprawione ,choć nie do końca wiem co powodowało,że nie chciał się zamknąć bagażnik.
Ponieważ chyba jako jedyny(nie znalazłem)miałem problem z zamknięciem klapy bagażnika opiszę co zrobiłem,może się komuś przyda.
Ściągnąłem pokrycie pokrywy tylnej(odkręcić 3 śruby w okolicy zamka,2 pod trójkątem ostrzegawczym,odchylić osłonę i podważać długim śrubokrętem żeby puściły zaczepy-siedzą dość mocno)
Zdemontowałem zamek(3 śruby),odpiąłem kable -prąd dochodzi,masa jest,rozebrałem zamek,sprawdziłem styki wszystko ok.Próbowałem zaryglować zamek na zewnątrz i nic,nie łapie.Zamontowałem zamek,trzasnąłem kilka razy i dalej kicha,hmmm......... odpiąłem znów kable od zamka i znów spróbowałem zaryglować iiiiiiiiii działa.Podpiąłem kable sprawdziłem jaszcze kilka razy i wszystko jest ok.Nie wiem co pomogło,trzaskanie i od wstrząsów się "coś" odblokowało,czy to że zamek nie miał napięcia.Nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Pozdrawiam czytających
Ponieważ chyba jako jedyny(nie znalazłem)miałem problem z zamknięciem klapy bagażnika opiszę co zrobiłem,może się komuś przyda.
Ściągnąłem pokrycie pokrywy tylnej(odkręcić 3 śruby w okolicy zamka,2 pod trójkątem ostrzegawczym,odchylić osłonę i podważać długim śrubokrętem żeby puściły zaczepy-siedzą dość mocno)
Zdemontowałem zamek(3 śruby),odpiąłem kable -prąd dochodzi,masa jest,rozebrałem zamek,sprawdziłem styki wszystko ok.Próbowałem zaryglować zamek na zewnątrz i nic,nie łapie.Zamontowałem zamek,trzasnąłem kilka razy i dalej kicha,hmmm......... odpiąłem znów kable od zamka i znów spróbowałem zaryglować iiiiiiiiii działa.Podpiąłem kable sprawdziłem jaszcze kilka razy i wszystko jest ok.Nie wiem co pomogło,trzaskanie i od wstrząsów się "coś" odblokowało,czy to że zamek nie miał napięcia.Nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Pozdrawiam czytających
-
- Imię: Ryszard
- Auto: Zagra b 1,9 cdti
- Model: Zb
- Oznaczenie silnika: Z19Dth
Witam klubowiczuw od kilku dni borykam się z problemem tylnego zamka tylnej klapy w mojej ZAFIRCE problem polega na tym że nie zamyka mi zamek jak zamknę klapę to zamek wariuje strzela tak jakby otwierał i zamykał podczas jazdy tylną lampką świeci się ponieważ klapa nie jest zamknięta bywa tak że jak jadę po naszych wspaniałych polskich drogach wzbogaconych w ubytki to zdaza się że klapa się zamknie bo lampka zgaśnie i jest wszystko ok ale gdy się zatrzymam wyłączę silnik i wyłączam światła odrazu się otwiera tylną klapa nigdy tak się nie robiło po zamknięciu samochodu muszę przycisnąć delikatnie klapę żeby się zatrzasnela i gaśnie odrazu światło w bagażniku po ponownym otwarciu samochodu z pilota oczywiście otwiera mi się odrazu tylna klapa nigdy tak nie było wspomnę że zamek wymieniony na inny zakupiony dzisiaj używka oryginalna myślałem że może zamek uszkodzony tak samo się zachowuje ten po wymianie czyli stary zamek jest ok oczywiście przewody między. Kabina a klapa sprawdzone żadnych przełamać w osłonie gumowe na łączeniu nie ma przewody całe wspomnę że wszystkie drzwi zamykają i otwierają się normalnie tylko mam problem z tylną klapką drodzy klubowicze co może być przyczyną co muszę jeszcze sprawdzić gdzie szukać jeszcze Przyczyny
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Sprawdź odboje klapy, ewentualnie wyreguluj.
Przyjmuję, że wymieniony zamek jest dobry i dokładnie sprawdziłeś kable w przelotce nadwozie-klapa.
BTW, używaj znaków przestankowych, przyjemniej się czyta.
Przyjmuję, że wymieniony zamek jest dobry i dokładnie sprawdziłeś kable w przelotce nadwozie-klapa.
BTW, używaj znaków przestankowych, przyjemniej się czyta.