Jak trafisz na skruptulatnego diagnostę,to po przeglądzie.
[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)
-
- Debiutant
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira 1,9 Automat
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
No wlasnie i tu sie robi problem, a będą pewnie coraz bardziej tego pilnowac.
Niestety nie mam spalania chwilowego, choc to dziwne w aucie z tego roku. W Vectrze starszej o dekade juz mialem.
Niestety nie mam spalania chwilowego, choc to dziwne w aucie z tego roku. W Vectrze starszej o dekade juz mialem.
-
- Debiutant
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira 1,9 Automat
Hm, znowu zaliczylem wypalanie po 350 km, w trakcie miga kontrolka swiec. Przerwalem po 20 minutach bo zatrzymal sie na 67% i nie chcialo mi sie dluzej czekac. Poziom zapelnienia teraz pokazuje 70%, wczesnieypalac zacza przy 112%, (wsio, wg DPF info)wiec mysle ze takie przerwanie to w sumie nie jest jakas straszna tragedia. To nie program komputerowy ktory po przerywaniu instalacji nie bedzie dzialal. Chyba ze sie myle.
Dalej uwazam ze jest cos nie tak z moim Dpf i tylko rozciecie go i obejrzenie wkladu wyjasni w jakim jest stanie. Podejrzewam ze pomimo mycia, rdzen jest zapchany i nie dziala w 100%.
Dalej uwazam ze jest cos nie tak z moim Dpf i tylko rozciecie go i obejrzenie wkladu wyjasni w jakim jest stanie. Podejrzewam ze pomimo mycia, rdzen jest zapchany i nie dziala w 100%.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 09:13 przez Jarki, łącznie zmieniany 1 raz.
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
W piątek nastąpiło wypalenie DPF po dystansie 765km no fajnie i trwało to ok 16 km . Ale wczoraj wypalanko od nowa po przejechaniu 68 km od poprzedniego wypalania co może być tego przyczyną
Może proces nie dobiegł do końca
Jak monitorujesz wypalanie i zapełnienie DPF'a?
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B Cosmo 1.9 CDTI
Miałem 2 razy taką sytuację że po wypaleniu przejechałem ok 100 km i proces od nowa. Ale zauważyłem że za każdym przy odpaleniu przygasł licznik niby słaby aku. Może zbieg okoliczności, ogólnie zrobiłem zośką 30 tyś i wszystko z pdf ok poza tym że zawsze robi niespodziankę u celu wyprawy haha - wyapalanie.
-
- Przeglądacz
- Imię: Pawel
- Auto: 1.9 CDTI Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wczoraj wl mi sie przepalanie filtra DPF dziś spr op -comem nasycenie filtra i pojazuje 16% Czy to znaczy że mój DPF jest w dobrej kondycji ? Przepala mi się co 500-650km dojeżdzam 6km do pracy głównie miasto
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Tak jest w dobrej kondycji
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Podpytam bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Kolega ma Vectrę 1,9 120KM i wypalanie DPF-u załącza mu się na zimnym silniku. Ostatnio przejechał 5 km i załączyło się wypalanie. Czy to jest normalne zjawisko? Chyba nie. Co ewentualnie może być zepsute? Dzięki w imieniu kolegi.
O zainicjowaniu wypalania decyduje parę czynników. Przede wszystkim czujnik różnicy ciśnień, czujniki temperatury spalin, stopień zapełnienia filtra DPF , ilość paliwa w baku . Jesli wypalanie DPF zostaje zainicjowane na zimnym silniku to widocznie przede wszystkim zaistniała pilna potrzeba wypalenia filtra (sprawdzić stopień nasycenia filtra DPF) ale i mogą być nieprawidłowe wskazanai z czujników . Tak czy inaczej, należałoby podłączyć auto pod komputer aby zdiagnozować ustarkę. Nie udało mu sie wypedałować jakichś błędów? Nic sie nie świeci na desce?
- Kowal1981
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Hmm u mnie 6 kilometrów również wystarczy aby wystartowało wypalanie DPF'u sprawdziłem na google maps tyle mam z domu do estakady Kwiatkowskiego. Jak mam zapełniony filtr w 98% to staram się go wypalić na S6.
- fredas
- Zafiromaniak
U mnie tak zrobiło dwa razy w ciągu trzech dni a łącznie to były cztery wypalenia i teraz jest ok i chusteczka wie o co chodzimariusz131 pisze: ↑11 lut 2019, 19:54 Podpytam bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Kolega ma Vectrę 1,9 120KM i wypalanie DPF-u załącza mu się na zimnym silniku. Ostatnio przejechał 5 km i załączyło się wypalanie. Czy to jest normalne zjawisko? Chyba nie. Co ewentualnie może być zepsute? Dzięki w imieniu kolegi.
- fredas
- Zafiromaniak
Ala pojedyncze wypalanie czy tak jak u mnie w pakieciemariusz131 pisze: ↑11 lut 2019, 21:24 Dopytałem kolegę. Nie ma żadnych błędów, żadne kontrolki nie świecą. Auto zachowuje się normalnie, tylko te wypalanie na zimnym.