[A] - Szorstki23 - 2.0 OPC, 192 KM, 2002

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#316 Post autor: Tazz »

Nie miła przygoda z silnikiem :( A jeszcze gorsza z warsztatem.. skoro dzwoniąc do nich od razu powiedzieli że obrocilo panewke to pewnie wiedzieli że coś zrobili nie tak a teraz udają greka...
Jak się ma czas, umiejętności i możliwości to najlepiej robić samemu, tym bardziej że na forum jest ogromne wsparcie ;) powodzenia w rozstrzygnięciu sprawy :)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
tomekx9
Mieszkaniec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira OPC
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20LET

#317 Post autor: tomekx9 »

Panewki zjechane fest...

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#318 Post autor: Mariusz »

Sławku z tymi warsztatami to rzeczywiście masz pecha. Najpierw komputer, teraz panewka. Dobrze że udało Ci się ogarnąć temat samemu. A pomoc kolegów z forum jest bezcenna, też się o tym przekonałem. Daj znać jak rozwiązał się temat z warsztatem. Pozdrawiam :ok:

Skasowany użytkownik 21943

#319 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Kolejna aktualizacja wątku dotyczącego mojej Zośki:

1. Dziś wpadł nowy tłumik środkowy od RM Motrs(https://rm-motors.pl/pl/tlumiki-uniwers ... lotu-63_mm), który zastąpił tłumik Magnaflow.

Obrazek

2. Wymieniłem także zaworek zwrotny oraz waż chłodnica-turbo, stary zaczął puszczać na zakuciu. Rozebrałem zakucie i dokupiłem nowy wąż.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. W połowie sierpnia, Zośka pomyślnie przeszła przegląd techniczny. Diagnosta dokładnie wszystko przejrzał, zobaczył nawet że kabelek od czujnika temperatury oleju ociera o półośkę. Pokazał mi w którym miejscu i powiedział żebym naprawił, bo szkoda żeby zepsuł się. :zdrowko:

4. W sierpniu skończyła się także polisa ubezpieczeniowa na auto. Koszt nowej polisy 1460 zł. W cenę weszło:
-OC, holowanie, autocasco(wartość auta podniesiona do 15000 zł), NNW, ubezpieczenie szyb, Assistance.

5. Do auta zakupiłem radio Sony CDX-G1101U z przejściówką do sterowania z kierownicy. Stare radio też firmy Sony odsprzedałem bratu do Volvo.

Dalej w wolnych chwilach chciałbym zająć się wyglądem środka. Obudowa licznika, cały ten duży panel jest pęknięty w dwóch miejscach. Trzeba będzie wszystko rozebrać i poprawić. Kolejne modyfikacje mechaniczne auta też przewidziane ale w wolnej chwili w zimowe wieczory.
CDN.....
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2018, 13:14 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
danny86
Debiutant
Imię: Daniel
Auto: Opel Zafira A OPC 2.0T
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#320 Post autor: danny86 »

:ok:
Alpine 9887R - Genesis Profile Two Ultra - Scanspeak Illuminator D3004/602010 &, Genesis Profile Four Ultra - MicroPrecision 5.16 & subwoofer JL Audio 10W0v3-4 cierpliwie czeka...

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#321 Post autor: wampir11111 »

Widzę że patent z wężem się sprawdza :ok:

#322 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Kolejna aktualizacja z prac przy aucie:

1. Przed zimą wymieniłem górne mocowania amortyzatorów. Wybór padł na taki komplet https://www.iparts.pl/czesc/zestaw-napr ... 38119.html

2. Po wymianie auto trafiło na geometrię. Poniżej wynik.

Obrazek

3. Po geometrii założyłem koła z oponami zimowymi, niestety z braku zbieżności letnie opony z przodu auta do wyrzucenia.

4. Na przednia szybę trafiły nowe wycieraczki z firmy Valeo. Przy wymianie zauważyłem że mam odprysk po kamieniu i szyba zaczyna pękać.
Po dokładnym obejrzeniu szyby zdecydowałem się na wymianę na nową, w końcu pierwszy raz zgłosiłem szkodę z swojego AC :lol: :lol: :lol: . W sobotę czeka mnie wymiana przedniej szyby na nową. Szkoda trochę obecnej szyby bo oryginalna ale już zniszczona życiem i ma też sporo mniejszych odprysków od kamieni.

5. Powoli szykuje się do kolejnego sezonu, część rzeczy już ogarnięta, reszta czeka na dłuższą chwilę. Ale o tym w kolejnych postach. CDN........
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, 11:50 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#323 Post autor: Wojti »

Małymi krokami do celu :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#324 Post autor: Tazz »

Teraz trzeba przy okazji zadbać o przednią szybę a w szczególności o wycieraczki :) no i niewidzialna wycieraczka co kilka miesięcy też w tym pomoże ;)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
#325 Post autor: Mariusz »

Jak zawsze autko zadbane. :ok: :ok: :ok:

#326 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Pora na kolejną aktualizację wątku:

1. Szyba wymieniona na nową, nie obyło się bez lekkiego nieporozumienia z ubezpieczycielem. Wysłali do zakładu zlecenie na wymianę ale zwykłej szyby a nie atermicznej. Po rozmowie telefonicznej z gościem z zakładu musiałem pojechać autem na miejsce aby obejrzeli dokładnie jaka szyba jest zamontowana w Zafirze.
Zamówili atemiczna a wymiana przesunęła się tylko o jeden dzień z Piątku na Sobotę.

2. Zośka na Mikołajki dostała nowe felgi na lato(chociaż nie jestem pewien jeszcze czy nie będą to inne felgi). Dzięki Grześkowi dostały piękny kolor kameleon, ale i tak kolor na żywo wygląda obłędnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. Na prezent Mikołajkowy dostałem w pracy nową zabawkę, ale jednak i tak Zafira przyspiesza lepiej :lol: :lol: :lol:
Astra odebrana w poprzedni Piątek od dilera, przebieg 290 kilometrów.

Obrazek

Obrazek

4. Wylicytowałem kolejne auto w Anglii, tym razem będzie to Zafira A Gsi w kolorze arden blue, która posłuży za dawcę części do mojego niecnego planu :evil: :evil: :evil:

Obrazek

Obrazek

Kolejna aktualizacja wątku po kolejnych modyfikacjach auta. CDN...
Ostatnio zmieniony 09 gru 2018, 18:37 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#327 Post autor: Wojti »

Felgi piękne dawca również :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
#328 Post autor: Mariusz »

gRZENIU jak zwykle nie zawiódł. Felga wygląda rewelacyjnie. :ok:
Czyżbyś chciał z tego dawcy zrobić przyczepkę do swojej zośki. :mysli:
Autko służbowe jest :ok: , ale czytałem że dostaliście 100szt. Toyoty Hilux

Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Auto: Opel Zafira B OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#329 Post autor: Kocur »

Felgi przepięknie zrobione. Grzeniu to prawdziwy artysta. Potrafi wyczarować wyjątkowe felgi ... :)
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6

#330 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Mała aktualizacja wątku:

1. Zośka nabija kolejne kilometry, zbliża się powoli wymiana oleju i filtrów ale sądzę że będzie to bliżej wiosny. Zośka pojawiła się na ostatnim spocie warszawskim.

2. Dzisiaj drobna kosmetyka pod maską: wymiana świec, zbiorniczka wyrównawczego i postojówek.

Obrazek

3. Obudowa licznika i panel nawiewów oraz popielniczka zostały zdemontowane, jutro jadą do regeneracji do lakiernika. Auto dopieszczam z zewnątrz i w środku.
Zdjęcia w kolejnej aktualizacji.

4. Dzisiaj dojechała kolejna część układanki do mojego :evil2: planu. Brakuje jeszcze najważniejszej rzeczy ale może niedługo dokupię brakującą rzecz.

Cdn..................niedługo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”