Podświetlenie drzwi

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tomitt
Świeżak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira C 1.4T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#16 Post autor: tomitt »

Witam serdecznie,

Czy ktoś z Was stosował zwykłą taśmę LED do podświetlenia drzwi? Mam zamiar podpiąć się pod oświetlenie przełącznika szyb. Próbowałem wykonać "światłowód" Z idealnie dociętej przeźroczystej plexi + czerwona dioda LED, ale niestety efekt był słaby :( ma ktoś zdjęcia jak to wygląda w oryginale? Z czego jest światłowód i czy jest tylko jeden LED.

BQB
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
Oznaczenie silnika: A16XNT
#17 Post autor: BQB »

Mam u siebie to podświetlenie, wieczorem się dokładnie przyjrzę. Ale mając doświadczenie z pracy, to powierzchnia świecąca powinna być matowa, reszta powinna być lustrem do środka.

tomitt
Świeżak
#18 Post autor: tomitt »

Dzięki za odpowiedź. Będę wdzięczny za dalsze wskazówki :)

BQB
Mieszkaniec
#19 Post autor: BQB »

U mnie jest to kawałek przezroczystego plastiku o przekroju prostokąta, na oko 5x8mm, dwie ścianki wyglądają na oklejone jakąś taśmą srebrną, która odbija światło do wewnątrz, ta głównie świecąca ścianka jest jakby ponacinana delikatnie.

tomitt
Świeżak
#20 Post autor: tomitt »

Dziękuję :witam: Może klucz do dobrego rozświetlenia leży właśnie w oklejeniu srebrną taśmą ścianki górnej oraz bocznej od strony tapicerki. Ja dorabiałem takie listwy z przeźroczystej Plexii o przkroju 5x5mm ale bardzo ciężko wchodziły w uchwyty, trzeba było je mocno wygiąć. Myślałem, że muszą być węższe, a tutaj jednak 8mmx5mm. Nie są przypadkiem podpiłowane w miejscach uchwytów?

BQB
Mieszkaniec
#21 Post autor: BQB »

Raczej nie, z własnego doświadczenia, zdecydowanie lepiej pleksi jest podświetlana, jak ścianki odbijające światło mają kolor podświetlenia. W jednej firmie eksperymentowaliśmy i jak diody były czerwone, to czerwona folia odblaskowa, jak zielone, to zielona itd.

tomitt
Świeżak
#22 Post autor: tomitt »

Bardzo dziękuję. Zrobię eksperymenty i dam znać na forum. Może się przyda :) :f1:

BQB
Mieszkaniec
#23 Post autor: BQB »

Tyle, że te 8x5, to tak na oko, nie mierzyłem tego i aby zobaczyć ten kawałek plexi, to trzeba patrzeć od dołu do góry, więc przekrzywia się głowę tak, że patrzy się "do góry nogami" Nie mam suwmiarki, poza tym dałoby się to zmierzyć dopiero po wyciągnięciu.

tomitt
Świeżak
#24 Post autor: tomitt »

Udało mi się wykonać to podświetlenie własnymi siłami :)

Generalnie co jest potrzebne:
- 2 x pręciki z plexii przeźroczystej 4x5mm długości około 48 cm
- 2 x dioda LED czerwona
- 2 x rezystor 560 Ohm
- lutownica, cyna
- kabelki
- koszulka termokurczliwa
- srebrna taśma samoprzylepna
- narzędzia do ściągania tapicerki.

1 . Oklejamy pręciki srebrną taśmą. Lutujemy rezystor do diody oraz kabelki połączeniowe do niej o długości około 50 cm, następnie zgrzewamy wszystko do pręcika za pomocą koszulki termokurczliwej
Pręciki oklejamy z dwóch stron (od strony tapicerki oraz od góry)
Pręciki oklejamy z dwóch stron (od strony tapicerki oraz od góry)
2. Rozbieramy część ozdobną tapicerki, ostrożnie podważając płaskim plastikowym narzędziem do ściągania tapicerki. Następnie podważamy do góry przełącznik szyb. Musimy się wlutować w LEd Dimming (przewód czarny i Żółty). Oczywiście możemy też wsunąć przygotowane światłowody w przygotowane uchwyty.
Uchwyty w tapicerce
Uchwyty w tapicerce
Efekt końcowy jest nawet ok:) Aparat trochę podkręca jasność świecenia. Generalnie widać to dopiero po zmroku, bardzo fajnie i subtelnie podświetla.
Aha dodam, że od strony kierowcy, trzeba będzie ściągnąć cały boczek, po zasilanie Ambientu trzeba podlutować do podświetlenia przełącznika sterowania lusterek.
Powodzenia :)
20181215_132254.jpg
20181215_152348.jpg

Darecki1974
Imię: Dariusz
Auto: Opel Zafira Tourer
Oznaczenie silnika: ZCT1.4Turb
#25 Post autor: Darecki1974 »

Jestem posiadaczem Opla Zafira Tourer i nie wiem jak podłączyć oświetlenie drzwi przód i tyl

woodzuu
Świeżak
Auto: Zafira C 2.0
Oznaczenie silnika: B20DHT

#26 Post autor: woodzuu »

"Udało mi się wykonać to podświetlenie własnymi siłami :)"

Daj to do zrób to sam

tomitt
Świeżak
#27 Post autor: tomitt »

Może moderator forum pomoże mi i przeniesie ten post?:)
Podświetlenie z przodu (tylko to wykonywałem) od strony pasażera podpinamy się pod przełącznik szyb przewód czarny (masa) przewód żółty (+12V). Od strony kierowcy trzeba ściągnąć boczek, i polutować się pod przełącznik sterowania lusterkami. Kolory przewodów jak powyżej.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#28 Post autor: Sebu$ »

tomitt pisze: 16 sty 2019, 13:47 Może moderator forum pomoże mi i przeniesie ten post?:)
Podświetlenie z przodu (tylko to wykonywałem) od strony pasażera podpinamy się pod przełącznik szyb przewód czarny (masa) przewód żółty (+12V). Od strony kierowcy trzeba ściągnąć boczek, i polutować się pod przełącznik sterowania lusterkami. Kolory przewodów jak powyżej.
który post chcesz przenieść i w które miejsce ?
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

zibii
Przeglądacz
Imię: Zbigniew
Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Model: Tourer
Oznaczenie silnika: A20DTH

#29 Post autor: zibii »

Witam,czy ktoś pokusił się o podświetlenie tylnych drzwi? Dokładnie to chodzi mi o to jak dostać się do instalacji podświetlenie przycisku opuszczania szyb żeby móc się tam wlutować?

kfiatos
Debiutant
Imię: Michał
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: b14net

#30 Post autor: kfiatos »

Czy ten schowek pod panelem klimy jest podświetlany? Mam Enjoy FL i nie świeci tam nic. Da się coś fabrycznego dołożyć? Wiecie może jak to rozebrać?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”