Swap w ZB

Boxy, chiptunning, tuning itp.

Moderator: Mariusz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#16 Post autor: Sumik »

Po co kombinować z uturbianiem 1.8l ? Trzeba odprężać, kombinować.
Po co kombinować z Sabem ? Inna konstrukcja, więcej kombinowania.

Wsadzasz z20LEX let, ler, lub jak masz kasę to leh i jedziesz z mocą do góry. 200, 250, 300, lub więcej. Jednak powyżej 300 każdy koń kosztuje dużo więcej niż do 300. Kiedyś rozmawialiśmy z Rybą i wyszło nam około 1000 zł za kunia...

Panowie pamiętajcie o najważniejszym. Do mocnego silnika potrzeba odpowiednio przygotować zawieszanie i wyposażyć się w odpowiednie hamulce. Jedne mody ciągną za sobą kolejne. Niestety nie da się inaczej.
Umpero

#17 Post autor: Umpero »

Sumik pisze: 21 sty 2019, 02:49 Po co kombinować z uturbianiem 1.8l ? Trzeba odprężać, kombinować.
Po co kombinować z Sabem ? Inna konstrukcja, więcej kombinowania.

Wsadzasz z20LEX let, ler, lub jak masz kasę to leh i jedziesz z mocą do góry. 200, 250, 300, lub więcej. Jednak powyżej 300 każdy koń kosztuje dużo więcej niż do 300. Kiedyś rozmawialiśmy z Rybą i wyszło nam około 1000 zł za kunia...

Panowie pamiętajcie o najważniejszym. Do mocnego silnika potrzeba odpowiednio przygotować zawieszanie i wyposażyć się w odpowiednie hamulce. Jedne mody ciągną za sobą kolejne. Niestety nie da się inaczej.
Tylko, że tak jak wcześniej napisałem ja nie potrzebuję więcej jak te 200kucy. Mi wystarczyłoby nawet te 175 z B207.
Z tego co oglądałem na youtube to do "soft uturbiania" nie trzeba odprężać. Jednak wszystko się rozchodzi o koszty.
Dlatego chciałbym poznać z gruszba kosztorys dla uturbienia (być może na używka będzie coś taniej o ile się da?) i dla przekładki dla silników z20LEX let, ler.

Dodano po 1 godzinie 51 minutach 45 sekundach:
No i który z tych silników (Z20LEX, Z20LET, Z20LER) jest najmniej problemowy i nadaje się do gazu?
Próbuje szukać w internecie informacji o tych silnikach i są szczątkowe i głównie na forach.

Dodano po 13 minutach 25 sekundach:
Znalazłem coś takiego:
Z20LET(200PS/250Nm)
Z20LEL(170PS/250Nm)
Z20LER(200PS/262Nm)
Z20LEH(240PS/320Nm)
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC

#18 Post autor: ryba1 »

Koszt uturbienia 7-8 tyś(mam taki zestaw) . Nie ma silnika Z20LEx. To nazwa do LET/LEL/LER/LEH. Wszystkie mają te same wady i zalety.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, 10:52 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
Umpero

#19 Post autor: Umpero »

ryba1 pisze: 21 sty 2019, 10:04 koszt uturbienia 7-8 tyś(mam taki zestaw) . nie ma silnika Z20LEx. to nazwa do LET/LEL/LER/LEH. wszystkie mają te same wady i zalety.
Koszt 7-8 tyś to już koszt całkowity z robocizną?
Mógłbyś rozwinąć temat?
Mianowicie:
1. Czy trzeba silnik Z18XER jakoś specjalnie przygotować, wzmocnić lub przeremontować przed uturbieniem?
2. Co z kołem zamachowym? Należy wzmocnić lub w jakiś sposób wymienić na dwumas?
3. Co ze skrzynią biegów? Zostaje 5biegowa czy należy wymienić na 6 biegów?
4. Jak to wpłynie na KZFR ?
5. Inne o których posiadacze Z18XER powinni wiedzieć?
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#20 Post autor: ryba1 »

Koszt przybliżony

1.jak zdrowa jednostka to nic
2.można tarcze kevlatem obić
3.skrzynia zostaje
4.nie wiem ale z tego co wiem nie powinno być problemu
5.dobra oliwa
Umpero

#21 Post autor: Umpero »

ryba1 pisze: 21 sty 2019, 10:57 Koszt przybliżony
Ale rozumiem, że w tej przybliżonej kwocie ująłeś przybliżony koszt robocizny?

Przerabiałeś już wolne ssaki na uturbione?
Czy dodanie turbo zdyskwalifikuje w jakiś sposób założenie instalacji gazowej?
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#22 Post autor: ryba1 »

Cena plus minus

Jeszcze nie robilem. Mam tylko graty

LPG moze być
Umpero

#23 Post autor: Umpero »

Znasz natomiast zrealizowane projekty uturbienia silników wolnossących?
Nie to, że chcę podważać czyjeś umiejętności czy wiedzę, ale jako ewentualny zleceniodawca chciałbym mieć pewność, że taki zabieg się powiedzie, a w drodzę powrotnej po odbiorze auta nie będę musiał zamawiać lawety ;)

Dajmy na to jak bym się odezwał do Ciebie za pół roku lub rok to byś się podjął takiego ulepszenia?
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+

#24 Post autor: Sumik »

Często uturbiano c20xe z np Astry F. Koszty kosztami, jak ryba pisze do uturbienia trzeba mieć dobry dół, bo inaczej boost pojdzie przez odmę do góry silnika i tyle z mocy.

Powiedz mi po co kombinować z uturbianiem czegoś co nie jest do tego przystosowane jak można wsadzić gotową jednostkę np. z20 ler i masz problem z głowy. Masz 200 kuca i tyle.
Lepiej zeswapować na gotowe rozwiązanie niż samemu tworzyć. No chyba ze chcesz się zapisać na kartach historii jako osoba która uturbiła c18xe. Tylko jak już ktoś coś takiego robi to idzie w MOC a nie w delikatne turbo.
Umpero

#25 Post autor: Umpero »

Sumik pisze: 21 sty 2019, 21:02 Często uturbiano c20xe z np Astry F. Koszty kosztami, jak ryba pisze do uturbienia trzeba mieć dobry dół, bo inaczej boost pojdzie przez odmę do góry silnika i tyle z mocy.
Pomimo, że miałem ojca mechanika to jestem trochę laikiem w kwestiach silnikowych i średnio mi mówi stwierdzenie, że "trzeba mieć dobry dół". Generalnie dopiero się oczytuję w tych kwestiach.
Skoro stwierdziłeś, że trzeba mieć dobry dół to rozumiem, że ta kwestia zostanie rozpoznana przed ewentualnym montażem? Dlatego też pytałem czy trzeba jakoś silnik przygotować przed uturbieniem.
Sumik pisze: 21 sty 2019, 21:02 Powiedz mi po co kombinować z uturbianiem czegoś co nie jest do tego przystosowane jak można wsadzić gotową jednostkę np. z20 ler i masz problem z głowy. Masz 200 kuca i tyle.
Co masz na myśli, że silnik nie jest przystosowany? Czy to oznacza, że np żywotność silnika po uturbieniu drastycznie spadnie?
To co dla mnie przemawia za uturbieniem to to, że dalej mam ten sam silnik tylko, że po małej modyfikacji co wg mnie lepiej wygląda w papierach.
Sumik pisze: 21 sty 2019, 21:02 Lepiej zeswapować na gotowe rozwiązanie niż samemu tworzyć. No chyba ze chcesz się zapisać na kartach historii jako osoba która uturbiła c18xe.
Nie wykluczam, ale dalej nie wiem jakie to są koszta.
Boję się natomiast trochę zakupu takiego silnika gdyż nie wiadomo jaki jest jego stan. Czytałem, że Z20LEx to po 150k przebiegu wymagają remontu, a większość tych ofert to silniki z takimi przebiegami.
Sam na pewno nie podejmę się zakupu np. z ofert na allegro czy innych portalach. Wydaje mi się to trochę bardziej inwazyjny zabieg, ale być może się mylę. Dlatego też napisałem tutaj aby ktoś rozwiał moje wątpliwości. Początkowo wyszedłem ze swapem, później kolega ryba zasugerował uturbieniem i tak poszedłem tym tropem.

C18XE = Z18XER ?
Sumik pisze: 21 sty 2019, 21:02 Tylko jak już ktoś coś takiego robi to idzie w MOC a nie w delikatne turbo.
Ale ja nie chcę więcej jak te 200-220KM. Po prostu tyle mi wystarczy. Ba nawet mniej :)
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#26 Post autor: ryba1 »

Jak się robi to tak żeby działało i chodziło. Przygotowane jak sie należy i bezpiecznie wystrojone. Dobry dół silnika czyli sam silnik w bdb kondycji żebyś zrozumial. Sam swap na Z20LEx moim zdaniem mija się z celem bo takie auto można kupic w oryginale. Z20LEx zrobisz i dalej smigasz ale na to trzeba trochę więcej zlotowek. I jeszcze jedna zasada jak będziesz sie szczypal z kasą lepiej nic nie zaczynać
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#27 Post autor: janekW67 »

umpero pisze: 21 sty 2019, 21:37
C18XE = Z18XER ?

C18XE jest słabszy (125 KM), nie ma KZFR.
Oczywiście!
Janus

#28 Post autor: Janus »

sorry za OT ale chcesz mieć ZB turbo to sprzedaj swoją ZB i kup 2.0 turbo. Będzie coś nie tak, to pojedziesz do Ryby na remont i już.
A pewnie i tak będzie taniej niż uturbiać 1.8.
Weź pod uwagę 3 sprawy:
1. Przestój żeby to auto uturbić (tydzień na gotowo?)
2. 2.0T Ryba ma opanowane
3. Turbo w Z18XER to będzie trochę jak wysłanie sondy w kosmos bez gotowego sprawdzonego przepisu...
A najgorsze jest to że ZB ma już CAN i mi nie wiadomo jest co taki ECU silnika od 1.8 zacznie wysyłać w eter po can-ie kiedy mu dmuchniesz więcej powietrza turbiną (czy błędów nie nałapie)

Ja u siebie w ZA straciłem po swapie ESP, bo sterownik silnika nie gada po CAN z pompą ABS... to tylko taki drastyczny przykład ;)
Umpero

#29 Post autor: Umpero »

ryba1 pisze: 21 sty 2019, 21:45 Jak się robi to tak żeby działało i chodziło. Przygotowane jak sie należy i bezpiecznie wystrojone.
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to jesteś zdania, że da się bezpiecznie uturbić ten silnik aby nie sprawiał problemów?
ryba1 pisze: 21 sty 2019, 21:45 Dobry dół silnika czyli sam silnik w bdb kondycji żebyś zrozumial.
Nie mam porównania do silników w złej kondycji i w dobrej kondycji. Dla mnie to on sobie normalnie mruczy czy tam terkocze (nie mylić z klekotaniem) jak jest uruchomiony :mrgreen:

ryba1 pisze: 21 sty 2019, 21:45 I jeszcze jedna zasada jak będziesz sie szczypal z kasą lepiej nic nie zaczynać.
Generalnie im mniej bym na to wydał to tym bardziej szczęśliwy będzie mój portfel. Jednak jeśli by się okazało podczas prac, że trzeba coś jeszcze zrobić aby to miało ręce i nogi to wiadomo, że trzeba dołożyć. Najważniejsze to aby z 7-8 tyś nie zrobiło się 15 tyś :mrgreen:
Janus pisze: 21 sty 2019, 22:43 sorry za OT ale chcesz mieć ZB turbo to sprzedaj swoją ZB i kup 2.0 turbo. Będzie coś nie tak, to pojedziesz do Ryby na remont i już.
A pewnie i tak będzie taniej niż uturbiać 1.8.
Weź pod uwagę 3 sprawy:
1. Przestój żeby to auto uturbić (tydzień na gotowo?)
2. 2.0T Ryba ma opanowane
3. Turbo w Z18XER to będzie trochę jak wysłanie sondy w kosmos bez gotowego sprawdzonego przepisu...
A najgorsze jest to że ZB ma już CAN i mi nie wiadomo jest co taki ECU silnika od 1.8 zacznie wysyłać w eter po can-ie kiedy mu dmuchniesz więcej powietrza turbiną (czy błędów nie nałapie)

Ja u siebie w ZA straciłem po swapie ESP, bo sterownik silnika nie gada po CAN z pompą ABS... to tylko taki drastyczny przykład ;)
Oglądałem na youtubie filmik jak gościu w USA uturbił Z18XER w Chevrolecie, jednak teraz nie mogę go ponownie odnaleźć. Na zagranicznych serwisach są też zestawy do uturbiania Z18XER więc ktoś już taką modyfikację wykonał.
Co do przestoju to wkalkulowałem go w niedogodności związane z modyfikacją. Może to być nawet 2 tygodnie, a jak będzie od tego zależało czy robota będzie dobrze wykonana to i 3.
Co do sprzedaży obecnego auta i kupna z 2.0T to średnio wchodzi w grę. Za dużo już zachodu włożyłem w kupno obecnego i poniosłem już trochę kosztów na naprawę i wymianę części eksploatacyjnych. Także uturbienie myślę, że jest czymś dla mnie.

Dodano po 11 minutach 1 sekundzie:
Tutaj coś szprechają, że zakładali turbo kit do Z18XER (wrzuciłem do translatora).

https://www.astra-h-forum.de/t/z18xer-t ... mic.46117/
Krawiec

#30 Post autor: Krawiec »

ryba1 pisze: 21 sty 2019, 21:45Przygotowane jak sie należy i bezpiecznie wystrojone
z czystej ciekawości tematu strojenia? Załatwiasz to od ręki u siebie? DETa z montażem np. też?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHIPTUNING i TUNING”