Z18XER - gorsze przyśpieszenie po nagrzaniu silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tom_kaz

Z18XER - gorsze przyśpieszenie po nagrzaniu silnika

#1 Post autor: tom_kaz »

Witajcie,
Jestem po remoncie głowicy silnika i przymierzam się do ponownego uruchomienia instalacji LPG.
Ale zanim to zrobię, chciałem podpytać, ponieważ jest jeszcze u mnie jeden objaw, który nie wiem czy interpretować jako problem, czy może jest to normalne zjawisko.
Chodzi o to, że auto póki silnik jest zimny jest bardziej zrywne, natomiast po solidnym nagrzaniu jakby ubywało mu nieco "niutonometrów".
Próbowałem wyszukać jakichś informacji i często przewijają się poniższe tematy:
- kolektor ssący, a dokładnie membrana, która potrafi się przedziurawić
- przepływomierz
- sonda lambda

Ale są to informacje ogólnie związane z tematem a nie tym konkretnym silnikiem, a dodatkowo czytałem też o błędach które się pojawiają, a u mnie nie ma żadnych błędów w komputerze.
Ja zdaję sobie sprawę, że to nie jest "demon" zrywności, ale różnica pomiędzy tym jak się zachowuje kiedy jest zimny i ciepły mnie zastanawia.
Dlatego pytanie, czy ten silnik tam ma, że jak się nagrzeje to już nie przyspiesza tak ładnie jak przy niskich temperaturach?
Jeżeli to nie jest normalne, to czy powinienem szukać przyczyny w którym z powyższych tematów (w jakiej kolejności), czy raczej skupić się na czymś innym?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2019, 06:31 przez tom_kaz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#2 Post autor: Mariusz »

W sumie też zauważyłem takie zjawisko. Tyle tylko że ja cały czas jeżdżę na LPG, więc jak silnik jest zimny to pracuje na benzynie i stąd ta różnica. Ale myślę też że temperatura powietrza też ma wpływ na spalanie paliwa, więc i na osiągi. Jak silnik się zagrzeje to mimo wszystko powietrze trochę się ogrzewa i pogarsza osiągi. :mysli: :nie_wiem:
tom_kaz

#3 Post autor: tom_kaz »

Ja dzisiaj zauważyłem, że rura doprowadzająca powietrze do filtra powietrza nie była dokładnie założona na obudowę filtra, więc bokiem delikatnie mogło wpadać rozgrzane powietrze z komory silnika. Poprawiłem to i przyjrzę się czy coś się zmieni, kiedy powietrze będzie szło tylko z zewnątrz.
Na razie nie miałem okazji. Za krótkie przebiegi aby się porządnie nagrzał.
tom_kaz

#4 Post autor: tom_kaz »

Po kilku tygodniach testów mogę potwierdzić, że po odkryciu i zlikwidowaniu nieszczelności na dolocie do filtra powietrza auto "zbiera się" dużo lepiej.
Z mojej strony problem rozwiązany, temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”