Swap w ZB

Boxy, chiptunning, tuning itp.

Moderator: Mariusz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Umpero

#76 Post autor: Umpero »

Jakiego patentu?
Patentu na weryfikację silnika i informację co jest potrzebne?
No litości. Jakoś jest cała masa poradników gdzie ludzie opisują co jak się wykonuje, ale najlepiej eksponować swoje rozdmuchane ego.
Serio tak by Cię to trąciło po portfelu gdybyś podpowiedział co jest potrzebne do kompletu przy zakupie takiego silnika?

Chcę kawę na ławę? Proszę o podpowiedź na co uważać i co powinno być w komplecie aby nie wtopić kasę w bubel, ale to oczywiście zaburzy jednemu i drugiemu biznes i sławę wielkiego tunera.

Zatem ile taka informacja kosztuje? Bo może bierzecie jakieś śmieszne pieniądze, a ja tutaj liczę na łaskę podpowiedzi?
No żesz do jasnej ciasnej, jakoś inni użytkownicy potrafią podpowiedzieć jaką część kupić i co zrobić gdy ktoś ma jakiś problem. Ba nawet dadzą na namiary gdzie kupić. Normalnie warsztaty samochodowe poupadały bo ludzie potworzyli poradniki jak wymienić rozrząd samemu i inne elementy.
Pfff

Trochę dziwnie to zabrzmi, ale myślałem to forum wzajemnej pomocy i wymiany doświadczeń, a nie miejsce na odpłatne porady...
Ostatnio zmieniony 01 lut 2019, 16:26 przez Umpero, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#77 Post autor: Wojti »

Grzesiu nie wiem jak to skomentować..... ale przesadziłeś a obrażanie klubowiczów ze liczą za porady na kasę to już duża przesada :czerwona:
Powodzenia w dalszych samodzielnych modach :mrgreen:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#78 Post autor: Rybka »

Panowie odbiegacie od tematu. :zolta:
Kolejne posty nie wnoszące nic do tematu będę kasował. :lis:
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#79 Post autor: Sumik »

Kase w bubel już wtopiłeś i teraz chcesz ratować sytuację.
Pisałeś o tym ze masz rodzinę i to dośc liczną. Może pomyśle o tym ze 140 kucy w zupełnosci Ci wystarczy.

Nie rozumiem tego że w tak krótkim czasie jak dołączyłeś do ZKP masz czelnosć startować z pięściami i jakimiś dennymi stwierdzeniami do osób które samemu lub przy wspólnej robocie doszły do tego co mają teraz.
Jeżeli moder zablokuje kogoś to w pierwszej kolejności będziesz ty. Bo cały czas chcemy wytłumaczyć Ci że robisz źle a Ty na nas najeżdżasz. Do tego uważasz że to forum umoralniające i że jest be.
Innego forum Zafiry w PL nie znajdziesz. Bo na drugim też mamy swoje konta gdzie również będziemy radzili to co tu.

A propos.
Pytasz ile to kosztuje??
Proste. Wstaw auto do któregoś z nas który się tym zajmuje, powiedz co chcesz a potem przyjedz po odbiór samochodu z walizką pieniążków.
PROSTE. PRAWDA?

Po co Ci przepis na wykonanie modów jak sam tego nie wykonasz. Może to Ty chcesz zwiększyć swoje niskie ego i pokazać że dąłeś radę kierowany naszymi sugestiami.

Czegoś nie rozumiem, piszesz że to nić takiego ale wciąż masz wątpliwości...
Przecież jak chcesz działać w takich tematach samemu to zapewne budowa silnika turbodoładowanego jest Ci znana. Przecież każdy pasjonat WIE co wchodzi w skład takiej jednostki i co potrzeba do odpalenia silnika. Czy trzeba modzić wydech i dolot. No sam sobie odpowiedz. Pomyśl.

Stary. Kur... Ty o tym nie masz pojęcia. Bo gdybyś miał to byś nie pytał jakie tylko gdzie kupić tanio graty.

Poza tym, "kurka wodna" i " do jasnej ciasnej" gdybyś był troszkę bystry wszedłbyś do naszych garaży i poczytał. Tak ja i zapewne nie jeden na ZKP zacząłem swoją przygodę z rodzinnym autem. Jakoś kiedyś wszedłem do garażu Wojtiego i zamieniałem. Nie wierzyłem w to co zrobił :shock: Zadzwoniłem do niego i pogadałem co i jak, wręcz byłem natrętny. To tylko jego dobra wola że chciał powiedzieć co i jak. Oczywiście potem przy najbliższej okazji odwdzięczyłem się ( dzięki temu cała EUROPA a może i inni mają dokładki Maxtona do OPC).
Wiesz co to Maxton?? Z reszta...
Tak samo mógłbyś śledzić nasze garaże i krok po kroku modzić.
Ale ty sie uparłeś na 1.8 i chu... steczka haftowana. To działaj. MEtodą prób i błędów.

Masz namiary na różne firmy ( sam Ci podąłem) to dopytaj co i jak...
Masz namiar na dolot i wydech, to czemu jeszcze nie kupiłeś i nie zamontowałeś.

Jedz do jakiegoś mechanika w swojej okolicy i zapytaj o montaż turbo do 1.8 albo o swap na 2.0T.
Ciekawe ilu będzie w stanie cokolwiek Ci powiedzieć na ten temat, a jak już się znajdzie odważny to ile Cię skasuje.
I NAJWAŻNIEJSZE
Czy zrobi Ci to tak jak powinno być zrobione. Żebyś mógł bezpiecznie i bezawaryjnie używać auta. Bo sam silnik to nie wszystko.
Gdzie zawieszenie, gdzie hamulce? To podstawa przy swapie i doładowaniu w każdej postaci ( rozumiesz turbo, kompresor i mechaniczne sprężarki ).
Rozumiesz???

Kupuj angola 2.0T najlepiej VXR i przekładaj wszystko co masz pod maską razem z całym wydechem. No bo chcesz to robić samemu.
Potem połącz CANa, zaprogramuj i tyle. Taki przepis!

Rybka, my tylko próbujemy uratować gościa przed podjęciem złej decyzji.
P.S. Jak nie trafiłem we właściwy zielony to sorki :piwo:
Ostatnio zmieniony 02 lut 2019, 00:07 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
Umpero

#80 Post autor: Umpero »

Sumik pisze: 02 lut 2019, 00:04 Kase w bubel już wtopiłeś i teraz chcesz ratować sytuację.
Pisałeś o tym ze masz rodzinę i to dośc liczną. Może pomyśle o tym ze 140 kucy w zupełnosci Ci wystarczy.
Jasne, że wystarczy, ale moja kasa moja sprawa co z nią zrobię.
Sumik pisze: 02 lut 2019, 00:04 Nie rozumiem tego że w tak krótkim czasie jak dołączyłeś do ZKP masz czelnosć startować z pięściami i jakimiś dennymi stwierdzeniami do osób które samemu lub przy wspólnej robocie doszły do tego co mają teraz.
To nie ja bawię się w kaznodzieję i szydzę z innych.
Sumik pisze: 02 lut 2019, 00:04 A propos.
Pytasz ile to kosztuje??
Proste. Wstaw auto do któregoś z nas który się tym zajmuje, powiedz co chcesz a potem przyjedz po odbiór samochodu z walizką pieniążków.
PROSTE. PRAWDA?
Odszedłem od tego wątku już dawno i poruszyłem go na początku gdy ryba zaoferował wykonanie prac z moim obecnym silnikiem.
Sumik pisze: 02 lut 2019, 00:04 Czegoś nie rozumiem, piszesz że to nić takiego ale wciąż masz wątpliwości...
Przecież jak chcesz działać w takich tematach samemu to zapewne budowa silnika turbodoładowanego jest Ci znana. Przecież każdy pasjonat WIE co wchodzi w skład takiej jednostki i co potrzeba do odpalenia silnika. Czy trzeba modzić wydech i dolot. No sam sobie odpowiedz. Pomyśl.
Czy kupno silnika to zbrodnia?
Jak mam zlecić komuś swap nie posiadając do tego silnika i osprzętu?
Chcę/chciałem rozejrzeć się za jedną z opcji, ale żeby nie kupić silnika z brakującym osprzętem to się zapytałem na forum.
Jednak tutaj HURR DURR "no jak to chcesz kupić silnik jak nie masz w tej kwestii żadnego pojęcia, z czym do ludzi".

Spuście z tonu bo nigdzie nie napisałem, że sam będę robił mody, stroił silnik i tym podobne.
Czy do wymiany uszczelek czy rozrządu samemu muszę być super hiper doświadczonym tunerem?
Nie, gdyż takie rzeczy sam robiłem w poprzednich autach i mi to wychodziło bez specjalistycznej wiedzy.
Mam zamiar pójść dalej i po zakupie angola czy silnika z osprzętem chcę podjąć się jego remontu. Mogę to robić nawet i rok czasu, a później zlecić przekładkę.
Jednak to już bez Waszego udziału bo jedyne co potraficie to wytykać czyjąś niewiedzę i drwić z tego.
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#81 Post autor: Sumik »

ŻAL.PL
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#82 Post autor: Wojti »

Powodzenia :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
Deleted User 21664

#83 Post autor: Deleted User 21664 »

:facepalm: ... i tyle w temacie
wampir11111

#84 Post autor: wampir11111 »

Powiem tylko tyle że źle się to czytało :lis:
Grzegorz nie da rady w postach wytłumaczyć SWAP silnika ;)
Pisałem wcześniej o angliku i lepiej jest zrobić przekładke do 2.0T jak na odwrót ;)
Janus

#85 Post autor: Janus »

A ja jeszcze raz napiszę: SWAP ma sens jak robisz coś grubego - np: pakujesz do Zafiry V6 3.2 litra. Bo takiego silnika w serii nie było...
Chcesz uturbiać 1.8 kiedy były Zafiry z 2.0T? Zupełnie nieekonomiczne. Kwoty które podawał Tobie Ryba - uwierz mi, On ich sobie z palca nie wyssał.

Sam zrobiłem swapa z diesla na benzynę. Auto owszem jeździ - ale nie jest ani dużo mocniejsze (jeżeli w ogóle), ani bardziej ekonomiczne, ani nawet niezawodne... Kwota za całość coś jak Ryba napisał, tyle że ja mam może 130 kuniów a nie 200... Tyle że silnik jest po kapitalce którą wykonałem sam w garażu. Przejechał na ten moment 17tys km, nie dymi, nie bierze oleju, trzyma kompresję - ale WIELE samochodów tak ma i bez SWAPA :P

A jakie niespodzianki wyskakują po swapie - o nawet nie masz pojęcia. A to pęknie Ci nieoryginalny wężyk paliwa od pompki w baku i auto jedzie na lawecie do mechanika. A to przy swapie okaże się że docisk sprzędła od diesla nie pasuje do koła zamachowego od benzyny - na oko takie same na głębokość, ale po założeniu docisku od diesla sprzęgło nie ma szans wysprzęglić... I czeka Ciebie niespodziewany wydatek 700zł na zestaw sprzęgła od benzyny, ale taki pasuje... A to po wszystkim okazuje się, że klima załącza się nawet bez czynnika w układzie, bo zmieniając komputer silnika utraciliśmy coś, co analizuje ciśnienie w klimie i decyduje o załączeniu kompresora klimy... Itp. itd.

Podsumowując - SWAPY nie są tanie, są dla hobbystów, i raczej w autach do zabawy, które nie są daily (zwłaszcza żony). W przypadku braku mocy, najlepiej zbierać kasę na mocniejsze fabryczne auto. Będzie szybciej, prościej i wbrew pozorom - taniej ;)
Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#86 Post autor: basti_seba »

Jak nie jedzie 1.8, to sprzedaj benzynę, kup diesla, zrób chipa i Ci jeszcze zostanie w portfelu.
Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#87 Post autor: Ostap »

Była ładna ZB OPC Line w dieslu która miała chyba wszystko co było ;) podobała mi się ;)
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:
Umpero

#88 Post autor: Umpero »

basti_seba pisze: 04 lut 2019, 12:23 Jak nie jedzie 1.8, to sprzedaj benzynę, kup diesla, zrób chipa i Ci jeszcze zostanie w portfelu.
Diesel i jazda tylko głównie po mieście to słabe rozwiązanie. Nie miałbym gdzie przepalić tego dpfa.
A jazda z wyciętym po Warszawie to grube ryzyko.
Od jakiegoś czasu jeżdżę benzyniakami i na chwilę obecną nie mam zamiaru wracać do ropniaków.
Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#89 Post autor: Ostap »

Ja mam wycięty i latam po Wawie ;)

Jest jakieś polowanie na brak dpf? Bo nic nie wiem o tym ;(
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:
Umpero

#90 Post autor: Umpero »

Ostap pisze: 04 lut 2019, 16:41 Ja mam wycięty i latam po Wawie ;)

Jest jakieś polowanie na brak dpf? Bo nic nie wiem o tym ;(
Któregoś razu słuchając radia było info, ze w Warszawie maja już specjalne oprzyrządowanie do weryfikacji wycietego dpfa i ze zatrzymali kilka dowodów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHIPTUNING i TUNING”