Dobry!
Mam problem z moją turbosprężarką, mianowicie cieknie od dołu, a mechanik który na to spoglądał twierdzi, że turbo rozszczelnione... Nie sprawdzałem jeszcze ile oleju w dolocie, jak będę miał możliwość skorzystania z kanału zobaczę co w trawie piszczy. Czy któryś z kolegów miał podobny przypadek? Czy wymiana samego rdzenia załatwiła by sprawę, są dostępne rdzenie na allegro jednak nie wiem czy to jest dobry pomysł.. W tym momencie proszę o poradę czy wymieniać sam rdzeń czy dać do jakiegoś zakładu. Jak do zakładu to czym się sugerować, dzwoniłem trochę i cena regeneracji waha się od 800zł do ponad 1500zł. Może ktoś wymieniał sam rdzeń turbiny? Jakiś polecane firmy ?
Pozdrawiam.
Z20LER turbina
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Ja oddawałem swoją do regeneracji i okazało się że kolektor wydechowy jest pęknięty i należało wymienić wszystko
Wszystko będzie jasne jak zdejmniesz turbine na stół.
Co do regeneracji też polecam PERUN Turbo
Co do wycieku sprawdził bym wąż i uszczelke spustu oleju z turbo do bloku silnika bo często pęka i przecieka.
Poczytaj pierwsze strony mojego garażu tam opisuje podobny problem
Wszystko będzie jasne jak zdejmniesz turbine na stół.
Co do regeneracji też polecam PERUN Turbo
Co do wycieku sprawdził bym wąż i uszczelke spustu oleju z turbo do bloku silnika bo często pęka i przecieka.
Poczytaj pierwsze strony mojego garażu tam opisuje podobny problem
-
- Debiutant
- Imię: Winner
- Auto: Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Oprócz czyszczenia dolotu oraz intercollera czy coś należy zrobić ? Wymiana oleju, filtru, ? Uszczelka pod kolektor widziałem Erling ze śrubami 250zł. Czy może jakąś inną. Moment dokręcenia śrub do bloku widziałem 8Nm trochę mało, chyba że coś pomieszałem. Jest jakaś stronka z momentami dokręcenia śrub w tym silniku ? Trochę dużo pytań, ale to moja druga Zośka po ZA z18xe i chciał bym aby cieszyła mnie tak jak poprzedniczka z którą jeszcze się nie rozstałem
- tomekx9
- Mieszkaniec
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira OPC
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Film z wymiany w AG OPC
https://youtu.be/HROmqWwjhiE
https://youtu.be/HROmqWwjhiE