Czujniki parkowania
Moderator: Sebu$
- misio112
- Świeżak
- Imię: Robert
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Problem z błędem B095d rozwiązany.
W wykryciu przez komputer błędu wymieniłem tylny lewy czujnik. Podczas wymiany "za mocno" pociągnąłem za wiązkę przychodzącą do czujnika. Po montażu czujnika na kompie było już 6 błędów ze wszystkich czujników. Po analizie doszedłem do wniosku, że wina leży po stronie wtyku od wiązki zderzaka. I nic się nie pomyliłem. Tą od strony wiązki zderzaka nie było problemu wymienić wraz z pinami. Niestety błędy pokazywało dalej. Raz 2 błędy raz 6. Postanowiłem dobrać się do złącza "od strony " karoserii. Do tego celu trzeba wykręcić zderzak tylny -nie było żadnego problemu. Przy okazji "przestrzeliłem" miernikiem wszystkie przewody w wiązce tylnego zderzaka. Wtyk był cały zaśniedziały czego nie było widać. Jednak po wyczyszczeniu i podłączeniu znów ten sam problem z błędami. Okazuje się, że błąd B095D nie dotyczy tylnego czujnika (drugiego od boku) tylko czujnika skrajnego. Nie wiem skąd przekłamania na dwóch komputerach. Po wymianie czujnika wszystko śmiga.
W wykryciu przez komputer błędu wymieniłem tylny lewy czujnik. Podczas wymiany "za mocno" pociągnąłem za wiązkę przychodzącą do czujnika. Po montażu czujnika na kompie było już 6 błędów ze wszystkich czujników. Po analizie doszedłem do wniosku, że wina leży po stronie wtyku od wiązki zderzaka. I nic się nie pomyliłem. Tą od strony wiązki zderzaka nie było problemu wymienić wraz z pinami. Niestety błędy pokazywało dalej. Raz 2 błędy raz 6. Postanowiłem dobrać się do złącza "od strony " karoserii. Do tego celu trzeba wykręcić zderzak tylny -nie było żadnego problemu. Przy okazji "przestrzeliłem" miernikiem wszystkie przewody w wiązce tylnego zderzaka. Wtyk był cały zaśniedziały czego nie było widać. Jednak po wyczyszczeniu i podłączeniu znów ten sam problem z błędami. Okazuje się, że błąd B095D nie dotyczy tylnego czujnika (drugiego od boku) tylko czujnika skrajnego. Nie wiem skąd przekłamania na dwóch komputerach. Po wymianie czujnika wszystko śmiga.
-
- Imię: Kamil
- Model: ZC
Witam czy ma ktoś dostęp do czujnika skrajnego bocznego tylnego lub sprawdzony pomysł jakim innym można go zastąpić?
Ciężko go dostać a jak już to drogo:(
Ciężko go dostać a jak już to drogo:(
-
- Imię: Kamil
Ten od martwej strefy
Kolega kowalrat w poście z sty 15, 2018 10:28 napisał:
"Czujnik nowy Bosch kupiłem na allegro ze sklepu motoryzacyjnego, pomalowałem, zamontowałem i wyszło mnie to 100 zł. Dodam że czujnik był nowy, miał trochę inny numer niż mój ale był BOSCH, wyglądał identycznie i też skrajny. Zadzwoniłem do sklepu i dowiedziałem się, że został sprawdzony według katalogu i będzie działał bez problemu. Myślę, że dobrali go chyba od grupy VW.
Po wymianie wszystko wróciło do normy i działa rewelacyjnie. Zero błędów po wymianie"
pisałem do Niego co to za patent? Ale nie mam jeszcze odpowiedzi:(
Kolega kowalrat w poście z sty 15, 2018 10:28 napisał:
"Czujnik nowy Bosch kupiłem na allegro ze sklepu motoryzacyjnego, pomalowałem, zamontowałem i wyszło mnie to 100 zł. Dodam że czujnik był nowy, miał trochę inny numer niż mój ale był BOSCH, wyglądał identycznie i też skrajny. Zadzwoniłem do sklepu i dowiedziałem się, że został sprawdzony według katalogu i będzie działał bez problemu. Myślę, że dobrali go chyba od grupy VW.
Po wymianie wszystko wróciło do normy i działa rewelacyjnie. Zero błędów po wymianie"
pisałem do Niego co to za patent? Ale nie mam jeszcze odpowiedzi:(
-
- Debiutant
- Imię: Sebastian
- Auto: Zafira C 2.0 CDTI
- Oznaczenie silnika: A20DT
Koledzy macie może schemat albo oznaczenie kabli z czukniuków parkowania z przodu jak powinny łączyć się z kostką?? Maiłem małe "kuku" i musiałem wymienić czujniki. Po wymianie nie działa ma przód i tył. Podejrzewam że jak lutowałem kabelki to źle je połączyłem ze sobą i teraz muszse metodą prób i błędów sprawdzić jak powinno być podłączone z przodu...wszystkie wskazówki i podpowiedzi mile widziane
-
- Debiutant
- Imię: Sebastian
- Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Problem rozwiązany, uszkodzona była jedna czujka.coffe pisze: ↑18 lut 2019, 17:29 Koledzy macie może schemat albo oznaczenie kabli z czukniuków parkowania z przodu jak powinny łączyć się z kostką?? Maiłem małe "kuku" i musiałem wymienić czujniki. Po wymianie nie działa ma przód i tył. Podejrzewam że jak lutowałem kabelki to źle je połączyłem ze sobą i teraz muszse metodą prób i błędów sprawdzić jak powinno być podłączone z przodu...wszystkie wskazówki i podpowiedzi mile widziane
Ostatnio zmieniony 21 lut 2019, 09:50 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Imię: Tomasz
- Auto: zafira C
- Model: Z
Kupiłem Zafirkę Tourer w grudniu, miał być zalany jakiś czujnik parkowania - wywalało komunikaty "bład czujników parkowania" , "czujników strefy bocznej". okazało się że Parktronic był zupełnie odpięty po podpięciu i zresetowaniu pozostał tylko komentarz "Bład czuników strefy bocznej". Stan obecny jest taki: czujnik prawy skrajny - wymieniony na taki jak był oryginalnie (tzn taki jaki był założony)GM13282994, czujnik lewy skrajny wymieniony na taki jak był założony (inny niż z prawej strony) GM13302423. Objawy które są: kominukat: "sprawdz czujniki strefy bocznej", po przekroczeniu 40km/h zaswiecają się na stałe lampki kontrone w obu lusterkach (palą się ciągle), na wstecznym "symbole parkowania nie stoją do dyspozyji" - przewody przedzwonione i sprawne. Czy ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak? może ktoś wcześniej cos kombinował i są założone niewłaściwe czujniki?
Kupiłem Zafirkę Tourer w grudniu, miał być zalany jakiś czujnik parkowania - wywalało komunikaty "bład czujników parkowania" , "czujników strefy bocznej". okazało się że Parktronic był zupełnie odpięty po podpięciu i zresetowaniu pozostał tylko komentarz "Bład czuników strefy bocznej". Stan obecny jest taki: czujnik prawy skrajny - wymieniony na taki jak był oryginalnie (tzn taki jaki był założony)GM13282994, czujnik lewy skrajny wymieniony na taki jak był założony (inny niż z prawej strony) GM13302423. Objawy które są: kominukat: "sprawdz czujniki strefy bocznej", po przekroczeniu 40km/h zaswiecają się na stałe lampki kontrone w obu lusterkach (palą się ciągle), na wstecznym "symbole parkowania nie stoją do dyspozyji" - przewody przedzwonione i sprawne. Czy ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak? może ktoś wcześniej cos kombinował i są założone niewłaściwe czujniki?
-
- Imię: Tomasz
- Auto: zafira C
- Model: Z
Witam koledzy - czy ktoś ma wiedzę czy jest jakoś zamiennik centralki parktronika GM 13386248 nie mogę tego nigdzie znaleźć a innych modeli do zacieki C jest sporo - pomóżcie prosze
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Model: ZCfl
- Oznaczenie silnika: b20dth
to się nazywa pech z tego co widzę jest to tylko do zoski ciekawe czym sie wyróżnia twój model od innych które maja wspólne moduły z insignią,astrą a nawet z merivą , mokką i corsą. cena w ASO pewnie około 1200 zł
Ostatnio zmieniony 11 maja 2019, 16:48 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.
- axel195
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira C 1.4T Cosmo
- Oznaczenie silnika: A14NET
Czy po wbiciu wstecznego biegu powinienem usłyszeć sygnał informujący o aktywacji czujników parkowania? U mnie po wbiciu wstecznego pojawia się grafika na wyświetlaczu między zegarami, a dzwięku nie ma. Czujniki tylne jak i przednie działają prawidłowo.
Czy po wbiciu wstecznego biegu powinienem usłyszeć sygnał informujący o aktywacji czujników parkowania? U mnie po wbiciu wstecznego pojawia się grafika na wyświetlaczu między zegarami, a dzwięku nie ma. Czujniki tylne jak i przednie działają prawidłowo.
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira C 1.4T Cosmo
- Oznaczenie silnika: A14NET
A czy u Was po wbiciu wstecznego pojawia Wam sie grafika miedzy zegarami ktora ilustruje przeszkody z tyłu samochodu? U mnie cały czas widze ilustracje pokazującą przeszkody z przodu samochodu, nawet gdy wbijam wsteczny i zaczynam cofać. O przeszkodach z tyłu jestem informowany niestety tylko sygnałem dzwiękowym. Przeszkadza mi to bo nie do końca mam jeszcze zaufanie do całego systemy oraz pierwszy raz mam tak duży samochód z tak ograniczoną widocznością przeszkód za tylnim zderzakiem. Jeszcze bardziej przeszkadza to żonie bo musi parkować codziennie w bardzo zatłoczonych uliczkach. Czy też tak macie? Czy można to jakoś zmodyfikować?
Na youtube udało mi sie znaleść jedynie filmik pokazujący jak wyglada system w Astrze j i tam ilustracja pokazuje zarówno przeszkody z przodu jak i z tyłu. Dodatkowo facet pokazuje że można podłączyć się do komputera i zmienić ustawienia tak żeby ilustracja była podzielona na 4 czujniki (pokazuje w którym obszarze mniej więcej znajdue sie przeszkoda). Czy ktoś próbował takiej modyfikacji w Zafirze C?
Na youtube udało mi sie znaleść jedynie filmik pokazujący jak wyglada system w Astrze j i tam ilustracja pokazuje zarówno przeszkody z przodu jak i z tyłu. Dodatkowo facet pokazuje że można podłączyć się do komputera i zmienić ustawienia tak żeby ilustracja była podzielona na 4 czujniki (pokazuje w którym obszarze mniej więcej znajdue sie przeszkoda). Czy ktoś próbował takiej modyfikacji w Zafirze C?