[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#631 Post autor: Tazz »

Chciałeś krótką opowieść a wyszło jak zawsze :lol:
Ja mam te osramy night breaker laser już ponad rok i nic się z nimi nie dzieje :P A świeca przyzwoicie ;) przebieg nie świadczy o stanie samochodu :P
Ja też chciałem zmienić robotę i kilka dni przed końcem wypowiedzenia kierownik umowil mnie z dyrektorem i jeszcze jednym dyrektorem dyrektorów i przekonali mnie nie mała podwyżka i narazie zostałem :)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#632 Post autor: Wojti »

Opowieści czyta się jak zwykle super ...Trzeba walczyć o swoje jak jesteś dobrym pracownikiem a szef ma głowę na karku to nie pozwoli Ci odejść :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Skasowany użytkownik 16629

#633 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Niestety dobrych wieści nie ma...
Ostatnio kobitka wjechała mi w tyłek, na szczęście delikatnie i tylko zderzak delikatnie ucierpiał i mocowanie czujnika parkowania... naprawa wyszła mnie 47zł za ramkę czujnika, godzinę leżenia na glebie pod blokiem, aby to cholerstwo założyć i tydzień chorobowego :( na szczęście kasa z odszkodowania to grubo pokryła...
3 dni temu końcowy tłumik też powiedział, że pora na nowy, ale na razie tylko se grubiej chodzi i na razie może być...
W międzyczasie wymiany części zawieszenia z przodu, bo znowu coś stukało...

Na koniec chyba najgorsza wiadomość... po prawie 5 latach pora na zmianę... Postanowiliśmy powoli szukać nowego wozidła i tu są dwie opcje, jak na razie:
1. Bardzo dziwna - Ford C-Max 2007-2009 i co jeszcze dziwniejsze 2.0 diesel... No cóż, dziwna ta decyzja, ale powodów jest kilka:
a. wk...rwia mnie koło zapasowe w bagażniku, a za niedługo urodzi się synuś i będzie potrzeba więcej miejsca w bagażniku
b. silnik pochodzi od psa, ma dobre opinie i jakiś chip da radę na 150-160 kunia, spalanie powiedzmy akceptowalne, ale i tak drożej niż lpg i z tym silnikiem skrzynia 6
c. dobre wyposażenie w połączeniu z dieslem - często nawet panoram dach... priorytety w moim przypadku - czujniki parkowania, podgrzewana przednia szyba, skóra na kierownicy, bardzo chętnie xenon
d. cena - diesla można wyrwać za ok. 17-20kzł, a benzynka już jakieś 3 koła drożej, oczywiście mówię o sztukach w dobrym staniem z realnym przebiegiem do ok. 200000km, bo dziś byłem rzucić okiem i przymierzyć moją narzeczoną do autka i zobaczyłem sztukę z 169000km i stan to raczej wskazywał na jakieś 300000km, bo moja Zosia ma 321000 i wygląda lepiej w środku...
2. Renault Scenic/Grand Scenic - 1,6 albo najlepiej 2,0... niestety ciężko kupić w rozsądnych pieniądzach, diesel odpada
3. Zafirka B... tu jest problem, dużo jest 1,8, ale ceny wysokie i znowu trzeba będzie oliwy dolewać... może się znajdzie ciekawa opcja i jedną mam nawet na oku, polift na wypasie... może, może...
4. Ford S-Max - niestety brak dobrych ofert w benzynie, a upragniony 2,5 turbo jest w regionie nieosiągalny...

5. Perełka - ZB OPC!!! W przyszłym tygodniu pojadę obejrzeć skarbonkę, mam stracha strasznego, bo zdjęcia kiepskie, przebieg niski, cena niska jak na OPC, ale marzy mi się taka... niestety ma swoje wady - 1. srebrna (arden blau to to k... nie jest), 2. brak xenonu :( 3. brak lpg - oczywiście do ogarnięcia, 4. skarbonka, skarbonka, skarbonka, ale k... co tam może podołam ;)

No więc wybór będzie trudny - albo tanio kupić forda w dieslu, ale z dobrym silnikiem, rozsądnie, jakiś chip i później jeszcze taniej sprzedać, bo wiadomo, że nacisk na ekologię spowoduje spadek cen ropniaków albo iść na całość i realizować marzenia i wpakować się w OPC :D

ps. Moje Kochanie nie pamięta przejażdżki w OPC Sebu$ia, więc na razie nie boi się tej mocy hehehe
ps2. Po pierwszej przejażdżce OPC Sebu$ia sam zapragnąłem mieć mocne autko i najlepiej nie rzucające się w oczy za bardzo... ot tak, aby było bezpiecznie i niepozornie, aby jednak czasem komuś nosa utrzeć

Czas pokaże jaki wybór padnie - albo rozsądnie cmax diesel lub lepiej benzynka/lpg albo grubo OPC :D

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#634 Post autor: wampir11111 »

Rafał na pewno ogarniemy Zafire B opc ;)
Służę pomocą :ok:

Deleted User 21664

#635 Post autor: Deleted User 21664 »

Ja bym szedł w kierunku ZB OPC lub S-MAX'a

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#636 Post autor: Mat86radom »

Marzenia trzeba spełniać :ok: szukaj OPCji ;)

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
#637 Post autor: Tazz »

Czyżby to była ZB OPC z Rybnika? :lis:
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#638 Post autor: Mariusz »

ZB OPC jest :ok:

Umpero
Mieszkaniec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira B

#639 Post autor: Umpero »

kacza1982 pisze: 15 lut 2019, 21:07 skarbonka, skarbonka, skarbonka, ale k... co tam może podołam ;)
Czemu skarbonka?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy

#640 Post autor: janekW67 »

kacza1982 pisze: 15 lut 2019, 21:07 i znowu trzeba będzie oliwy dolewać...
Niekoniecznie!
Oczywiście!

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#641 Post autor: ryba1 »

Umpero pisze: 16 lut 2019, 10:13
kacza1982 pisze: 15 lut 2019, 21:07 skarbonka, skarbonka, skarbonka, ale k... co tam może podołam ;)
Czemu skarbonka?
Jak kupi trupa to będzie skarbonka i to nie mała

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Oznaczenie silnika: z20leh

#642 Post autor: Wojti »

Zycie ale faktycznie marzenia trzeba spełniać i jak jest okazja z dobrego źródła ...ale oczywiście Zosia :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

#643 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Tazz pisze: 15 lut 2019, 21:50 Czyżby to była ZB OPC z Rybnika? :lis:
Zgadza się, ale to jakoś dziwnie tanio... ale kto wie, na razie jednak trzeba sprzedać jedno autko... niestety, nawet narzeczona nie chce się z nią rozstawać... no cóż, trzeba iść po coś młodszego. Jak uda się sprzedać to później będę auta oglądał, bo na razie nie za bardzo to ma sens, a dlaczego? Bo wtedy będzie nacisk na sprzedaż auta na siłę i trzeba będzie tanio pogonić... wiem, że nie dostanę nawet połowy tego ile kosztowało mnie auto i naprawy, gadżety...

Na razie cenię sobie wysoko, choć jak popatrzyłem w ogłoszenia Zosi A w benzynie to moja cena jest całkiem normalna ;)

Czas pokaże, co będzie, może OPC, może diesel (oby nie), może normalne rodzinne wozidło z innej stajni? Napewno przy okazji następnych kaczych opowieści się pochwalę ;)

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
#644 Post autor: Tazz »

kacza1982 pisze: 18 lut 2019, 20:03
Tazz pisze: 15 lut 2019, 21:50 Czyżby to była ZB OPC z Rybnika? :lis:
Zgadza się, ale to jakoś dziwnie tanio... ale kto wie, na razie jednak trzeba sprzedać jedno autko... niestety, nawet narzeczona nie chce się z nią rozstawać... no cóż, trzeba iść po coś młodszego. Jak uda się sprzedać to później będę auta oglądał, bo na razie nie za bardzo to ma sens, a dlaczego? Bo wtedy będzie nacisk na sprzedaż auta na siłę i trzeba będzie tanio pogonić... wiem, że nie dostanę nawet połowy tego ile kosztowało mnie auto i naprawy, gadżety...

Na razie cenię sobie wysoko, choć jak popatrzyłem w ogłoszenia Zosi A w benzynie to moja cena jest całkiem normalna ;)

Czas pokaże, co będzie, może OPC, może diesel (oby nie), może normalne rodzinne wozidło z innej stajni? Napewno przy okazji następnych kaczych opowieści się pochwalę ;)
Cena tej OPC wcale od jest mała (W sumie też chce zmienić swoją w dieslu na benzyne) i akurat mam ona rzuciła mi się w oczy ale ogólnie jest mało OPC, w dabrowie górniczej też jest jedną OPC w podobnych pieniądzach i arden blau :D
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

#645 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Dziś pożegnaliśmy Zośkę... Pojechała w, mam nadzieję, dobre ręce. Teraz będzie jeździć po opolszczyźnie. Przyjechał fajny Pan z zięciem. Czym przyjechali? Zafirą hehehe, zięć uparł się, aby auto obejrzeć, bo klubowe, więc może jednak lepsze niż u handlarzy :D No cóż, autko obejrzeli ze wszystkich stron, od dołu też, stwierdzili, że blacha zdrowa, mechanicznie jak najbardziej w porządku, poznali wszystkie felery i podjęli decyzję bez wielkiej negocjacji. Oczywiście zaprosiłem do klubu i oboje mają nadzieję, że się kiedyś spotkamy na jakimś zlocie :) więc być może moja Zosia tutaj wróci z nowymi tablicami i taką też nadzieję mam

Ogólnie - temat niestety do zamknięcia, ale kiedyś pewnie powstanie nowy, tak, nowy tom kaczych opowieści ;) na razie jestem na etapie poważnych poszukiwań i bicia się z myślami i portfelem

I'll be back ;)

Zablokowany

Wróć do „Zafira A”