[B] Stuknięcie podczas przyspieszania i hamowania silnikiem (Z20LER)
-
ciawron
[B] Stuknięcie podczas przyspieszania i hamowania silnikiem (Z20LER)
Mam problem w mojej Z20LER. Podczas przechodzenia w przyspieszanie lub hamowanie silnikiem pojawia się jakby stuknięcie. Wygląda to tak, jakby gdzieś był luz. Samochód niedawno przeszedł przegląd. Gdzie mogę szukać przyczyny?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, 08:00 przez Tazz, łącznie zmieniany 4 razy.
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
To może być wiele przyczyn. Ja miałem kiedyś podobnie w moim wcześniejszym aucie (ZA). Winną była o ile dobrze pamiętam dwumasa. I zachowywała się w taki dziwny sposób, że objawiała się właśnie wtedy, gdy zmieniałem bieg i przyspieszałem. Czy u Ciebie jest podobnie ?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2019, 20:09 przez Kocur, łącznie zmieniany 2 razy.
Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
-
ciawron
To jest wyraźnie wyczuwalny luz. Nie wiem, czy to dwumasa, czy np. gdzieś na przegubach może być taki luz? Dwumasa przenie by dawała o sobie znać nawet bez jazdy przy próbie ruszania np na ręcznym, by na silniku zrobić mały udar. Jest jakiś sposób na sprawdzenie przegubów albo czy może to być skrzynia biegów? Wkurzające to jest.
-
ciawron
Drążek nie lata i jest stabilny.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, 08:20 przez ciawron, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Kewals
- Świeżak
- Imię: Sławek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kiedyś w służbowej skodzie miałem identyczne objawy, sprawę załatwiła wymiana poduszki skrzyni biegów dlatego może warto zweryfikować ten kierunek.ciawron pisze: 19 lut 2019, 20:02 Mam problem w mojej Z20LER. Podczas przechodzenia w przyspieszanie lub hamowanie silnikiem pojawia się jakby stuknięcie. Wygląda to tak, jakby gdzieś był luz. Samochód niedawno przeszedł przegląd. Gdzie mogę szukać przyczyny?
-
tomzam
przeguby dają inne objawy
sprawdź poduszki silnika/skrzyni i tuleje sanek
sprawdź poduszki silnika/skrzyni i tuleje sanek
-
wampir11111
Sprawdź poduszkę silnika bo auto ma trochę koni i lubi silnikiem po szarpać 
U mnie jest to samo ale nie mogę kupić w żadnym sklepie
Na wiosnę odwiedzę ASO i zamówimy
Na wiosnę odwiedzę ASO i zamówimy
-
ciawron
A jak można te poduszki sprawdzić? Wizualnie jest ok. Kiedyś, jak miałem paska to mechanik zaciągnął ręczny i próbował ruszać szarpiąc, a drugi patrzył. Coś na tej zasadzie?wampir11111 pisze: 22 lut 2019, 15:35 Sprawdź poduszkę silnika bo auto ma trochę koni i lubi silnikiem po szarpać
Na wiosnę odwiedzę ASO i zamówimy![]()
-
wampir11111
Wystarczy że wejdziesz na kanał i zweryfikujesz wizualnie stan gumy później poruszasz łapą silnika jak będzie duży luz i sztuki to mam rozwiązany problemciawron pisze: 22 lut 2019, 17:55A jak można te poduszki sprawdzić? Wizualnie jest ok. Kiedyś, jak miałem paska to mechanik zaciągnął ręczny i próbował ruszać szarpiąc, a drugi patrzył. Coś na tej zasadzie?wampir11111 pisze: 22 lut 2019, 15:35 Sprawdź poduszkę silnika bo auto ma trochę koni i lubi silnikiem po szarpać
Na wiosnę odwiedzę ASO i zamówimy![]()
![]()
-
ciawron
Ok, może jutro uda mi się kanał skombinować
Dzięki, potwierdzę.