[A] Montaż CB Radia w ZAFIRA A

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Rafik

#46 Post autor: Rafik »

Uchwyt jest od cb radia tylko mocowany jest do otworów od napędu szybra. U mnie szumów nie ma.
Radio zawsze możesz przełożyć.
scaniairizar

#47 Post autor: scaniairizar »

tylko dziury zostaną w tunelu. niech narazie zostanie. ciśnie mnie teraz kwestia wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów bo puszcza soki.
Lorry

#48 Post autor: Lorry »

Ja w w B mam na razie zamontowane tak: miedzy fotelem kierownika a progiem jest coś jakby kieszeń (wnęka schowek) i tam spoczywa radio trzyma sie dobrze nie lata, a gruche kładzie sie na nogi, wygodna regulacja, kabel od magnesówki wychodzi tylnymi lewymi drzwiami. W siateczce za daleko do regulacji, w tunelu środkowym lata, miedzy fotel a tunel nie bo tunel sie wygina (odchyla). Póki co jak dla mnie to optymalne rozwiązanie. Radio to uniden pro 520xl ;)
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#49 Post autor: MieHor »

I ja chciałbym pochwalić się swoim CB, z którego korzystam. Jest to radio Midland 75-822, zasadniczo ręczniak, ma jednak opcję samochodową. Do zestawu dokupiłem dodatkowy oryginalny mikrofonogłośnik i oczywiście antenę zewnętrzną - Sunker 116 z magnesem. Obecnie ta sama antena zamontowana jest na specjalnym uchwycie na tylnej klapie.
Zastosowane rozwiązanie nie jest szczytem marzeń, ale spełnia swoją rolę.
A całość wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z dotychczas zaprezentowanych rozwiązań najbardziej podoba mi się to co proponuje kolega Rafik, intensywnie myślę o wykorzystaniu tego pomysłu.
BajBus

#50 Post autor: BajBus »

ja mam tak podpięty rozdzielacz za zapalniczką
Obrazek
i tak podłączone radyjko
Obrazek
Greg63

#51 Post autor: Greg63 »

A ja mam tak zamocowane radyjko

Obrazek Obrazek
zasilanie jest doprowadzone pod tapicerką do radia CD
przedłużaczem zapalniczki i zasilanie jest ukryte pod siedzeniem pasażera
i gniazdo zapalniczki jest nadal wolne (np. na nawigację).
Obrazek Obrazek
uchwyt od gruszki jest odkręcony
i gruszka świetnie się trzyma pomiędzy tunelem a siedzeniem
a antenę mam magnesową usytuowaną obok anteny radiowej

Moja ingerencja w tapicerkę to 2 małe otwory na montaż uchwytu radyjka.
Jest pod ręką, nie przeszkadza pasażerowi i całkiem nieźle słychać.
bondzo001

#52 Post autor: bondzo001 »

A ja tak sobie zamocowałem radyjko :mrgreen: INTEK 110 PLUS
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nie przeszkadza gdy sie fotel przesuwa,ale jeszcze musze podlaczyc zasilanie gdzies indziej ,bo do zapalniczki nie bardzo mi sie podoba.
rzadki

#53 Post autor: rzadki »

nie przeszkadza pasażerowi w podróży?
bondzo001

#54 Post autor: bondzo001 »

rzadki pisze:nie przeszkadza pasażerowi w podróży?
Nie.Radyjko jest bardzo nisko,i nie przeszkadza pasazerowi, nawet jak siedzenie jest na maxa do tyłu.
BajBus

#55 Post autor: BajBus »

ze zdjęć wygląda troche mało praktycznie bo jak się jedzie z pasażerem to trzeba mu merdać między nogami... :mrgreen:
dejna

#56 Post autor: dejna »

a jak pasażer lubi??? :) generalnie ja teraz bede sobie radyjko instalował, więc temat jest kopalnią pomysłów, ale możecie mi powiedzieć, która radyjko proponowalibyście ze swojego doświadczenia...?
scaniairizar

#57 Post autor: scaniairizar »

ja obecnie kminie ostro nad rozebraniem radia. panel radia, wraz z wyjściem na gruszke umieściłbym nad lampką na suficie, a reszte bebechów gdzies w desce rozdzielczej ..

ciekawe jak mi to wyjdzie w praniu :roll: :roll: :mrgreen:
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#58 Post autor: jendrek »

Jak zakonczysz to taj fotke
BajBus

#59 Post autor: BajBus »

dejna pisze: ale możecie mi powiedzieć, która radyjko proponowalibyście ze swojego doświadczenia...?
sądzę że każdy pochwali swój pomysł ;)
weź sobie radio przyłóż do proponowanych miejsc i zobacz gdzie Ci jest najporęczniej :)
ja tak mam zamontowane już w 3cim aucie i chyba się poprostu przyzwyczaiłem że tam mam CB a i blisko ręki mam...
rafknaf

#60 Post autor: rafknaf »

Ja u siebie założyłem tutaj: (zdjęcie z telefonu)
Obrazek
Nic więcej mi nie trzeba :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”