Drgania silnika przy załączonej klimie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
DUKS4

Drgania silnika przy załączonej klimie

#1 Post autor: DUKS4 »

Witam wszystkich serdecznie! Mój problem polega na tym ,że w momencie załączenia klimatyzacji obroty silnika lekko wzrastają a przy tym wyczuwalne są wibracje,drgania.Mało tego silnik podczas jazdy strasznie muli(jakbym przyczepę kamieni ciągnął).Zaczyna dopiero jechać kiedy skazówka zbliża się do 2000/obr.Przy jeżdzie bez klimy wibracji raczej się nie wyczuwa a zośka w miarę przyspiesz.Nie wiem czy to ma jakiś związek byłem u mechanika skarżąc się na szarpanie przy zapalaniu i gaszeniu silnika , mechanik po zbadaniu stwierdził że to dwumasa się odzywa i jest do regeneracji.Pragnę dodać że poduszki pod silnikiem dwa razy już wymieniłem.Na razie niebyłe u żadnego mechaniora chciałbym najpierw zasięgnąć języka u kolegów forumowiczów ,bo wydać pięniądze darmo to nie sztuka.

kabanosik

#2 Post autor: kabanosik »

Ja mam podobne objawy, wydaje mi się, że to normalne, klimatyzacja jest dużym obciążeniem dla auta. Zatrzymując się nie gasząc silnika a wyłączając klimę silnik zmienia pracę na ucho, od razu to słychać.Chyba tak ma być, chociaż niech wypowiedzą się koledzy bardziej doświadczeni. Pozdrawiam.

fiodork

#3 Post autor: fiodork »

niewielki wzrost obrotów jest jak najbardziej normalnym objawem.
co za tym idzie zmienia się dźwięk pracy silnika plus dochodzi dźwięk pracy sprężarki.
w zależności od mocy silnika utratę przyspieszenia odczuwa się bardziej lub mniej.

DUKS4

#4 Post autor: DUKS4 »

No co wibracja koledzy strasznie mnie irytują

DUKS4

#5 Post autor: DUKS4 »

Te wibracje są tylko kiedy klima pracuje ,może to być sprężarka(jakieś łożyska)

Woytas

#6 Post autor: Woytas »

niestety jeżeli wibracja jest wyczuwalna "ponad normę" w 90% jest to początek końca łożyska sprężarki, przy czym nie muszą występować dodatkowe oznaki typu: szumy, piski, itp.
Oczywiście nie twierdzę, że to dokładnie jest u Ciebie ponieważ jest za mało informacji, może to być również sprawa żle wyważonego (przekoszonego) koła napędzanego paskiem.
podjedź do serwisu klimy( najlepiej do dwóch)- diagnoza z reguły nic nie kosztuje.

DUKS4

#7 Post autor: DUKS4 »

Bardzo serdecznie dziękuje rady na pewno skorzystam ze porady serewisu

darkp1

#8 Post autor: darkp1 »

A ja dodatkowo napiszę tylko że w jeździe nie odczuwam dużej różnicy z klimatyzacją włączoną czy nie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”