Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
maniek-1001

#16 Post autor: maniek-1001 »

Witam. Jetem posiadaczem zafiry 2006 sprowadzonej z Włoch. Mój problem to świecąca kontrolka ESP po zapaleniu silnika, czy nie ma na to wpływu nie odbijanie kierunkowskazów.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, 17:18 przez maniek-1001, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#17 Post autor: MieHor »

Co ma ESP do kierunkowskazów?
Czy ta lampka po włączeniu zapłonu świeci się i po rozruchu silnika gaśnie, czy świeci się cały czas?

Szymon78

#18 Post autor: Szymon78 »

rozumiem iz pali ci sie kontrolka trakcji ( taki samochodzik w poslizgu po środku obrotomierza.
najprawdopodobniej nie działa ci w tej chwili ABS i Trakcja.

Przyzyna tkwi w połączeniu modułu z czujnikiem ABS w piascie

1. podłączyć sie pod kompa i zczytac błedy z modułu ABS - wyjdzie w którym kole brak sygnału a co za tym idzie paląca sie ta kontrolka
2. sprawdzic dokładnie poącznie od modułu ABS do samego czujnika w kole ( jest po drodze kilka wtyk)
3. w najgorszym przypadku uszkodznei czujnika ABS - wymiana całej piasty ( nie da sie oddzielnie czujnika zamontowac) a to wydatek sport ok 650pln przód, 400pln tył

darkp1

#19 Post autor: darkp1 »

maniek-1001, w ZB manetka sama nie odbija ;)

maniek-1001

#20 Post autor: maniek-1001 »

Witam. Lampka świeci się cały czas po zapaleniu silnika.
Byłem u jednego magika to powiedział mi że w kierownicy jest jakiś czujnik konta skrętu i on może być uszkodzony i dlatego podobno nie działa ESP a też dlatego mi nie odbijają kierunkowskazy

np.gdy skręcam kierownicą w prawo włączam kierunkowskaz w prawo później skręcam kierownicom w lewo a kierunkowskaz dalej świeci w prawo nie wyłącza się.

Nie wiem ile w tym prawdy

Może mi powiecie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2010, 13:05 przez maniek-1001, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#21 Post autor: MieHor »

maniek-1001, nie mogę patrzeć na błędy - pisze się "kierownicą"

maniek-1001

#22 Post autor: maniek-1001 »

Przepraszam za błędy

--scalone--

MieHor
Czy możesz mi coś doradzić.

--scalone--

Czy ktoś może mi pomóc.

//edytujemy posty to raz a dwa zakladamy tematy w odpowiednich działach :) //BajBus
Ostatnio zmieniony 23 lip 2010, 13:25 przez maniek-1001, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#23 Post autor: BajBus »

jak ktoś będzie wiedział jak Ci pomóc to na pewno pomoże, ale trzeba trochę poczekać, nie wszyscy siedzą cały czas na forum...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

rrafalek

#24 Post autor: rrafalek »

Witam
Zapalila mi sie kontrolka ABS ESP po podłaczeniu OP-Techa wyswietliło mi nastepujacy bład :
C0050 - Brak sygnału od czujnika tylnego prawego koła
(08) - Obecny
Zrobiłem jazde z kompem predkosc tylnego prawego kola "zero" reszta idzie rowno.
Wyczyscilem wtyczke zmierzylem czy dochodzi napiecie - wszystko ok
Czy czeka mnie wymiana calej piasty?
Pozdrawiam

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#25 Post autor: Lorry »

A spróbuj skasować błąd i pojeździć i czy wyjdzie na nowo?

A wjechałeś jakoś mocniej w dziurę, krawężnik itp??? Np w trakcie poślizgu lub jakoś mocniej branego zakrętu??

A piasty to bardziej z przodu siadają ;) Jak nie huczy nic z tyłu przy tym kole to popróbowałbym z czujnikiem

rrafalek

#26 Post autor: rrafalek »

Skasowalem Blad ale sie dalej pojawia . Sa takie momenty ze ruszam kontrolki gasna jest na pare kilometrów spokój potem sie znów zaswiecaja. Co mozna zrobic z czujnikiem jak jest wbudowany w piascie koła , a piasta jest nierozbieralna??

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#27 Post autor: Lorry »

aha, no to najlepiej by było w miare mozliwości podmienić piaste...

Piasta jest teoretycznie nierozbieralna bo gdzies na forum obiło mi się o uszy że można to jakoś zrobić ale jest sporo rzeźbienia dosyć...

Aha ktoś też na forum robił wylicznake jakich firm piast należy unikać ;)

rrafalek

#28 Post autor: rrafalek »

Mam jeszcze jedno pytanie bo kontrolki czasami sie nie swieca i wszystko jest ok. Moze kabelek ktory wychodzi z piasty?
Jaki on jest dlugi i gdzie sa jeszcze łaczenia na wtyczkach . Jedno na piascie znalazlem i wyczyscilem

Pozdrawiam

bondzo001

#29 Post autor: bondzo001 »

rrafalek, kabelek łaczy sie z drugin kolem i razem sa połaczone na srodku tunelu z tyłu.
Pod osłona(blacha alu) jest kostka.
Mi tez sie swieciła kontrolka, i sie okazało ze kabelek był walniety. :(
Koszt takiego kabelka jak pytałem w DE w serwisie okolo 60 eu.
Niby nie ma tego w podrobie. :|
Na szczescie w warsztacie elektryk mi go polutował, i wszystko znowu pasuje :mrgreen:

rrafalek

#30 Post autor: rrafalek »

Dzis jezdzilem berdzo duzo i kontrolka tylko raz mi sie zapalila ale w 90 % wszystko dzialało .Czy to mozliwe ze czujnik jest uszkodzony jak raz dziala a raz nie ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”