Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Imię: Robert
- Auto: Opel
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
wszystko fajnie dzięki za pomoc ale to już przerasta moje umiejętność w tej dziedzinie, ja sam nawet boję się pociągnąć elektryki do szyby z tyłu
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2018, 14:32 przez robert1979gl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira A
Jak widzisz powyżej, ten magiczny kabelek to nie wszystko. Mam kabelek, zamontowałem przełącznik i grzebię w instalacji od tygodnia.
Póki co bez powodzenia.
Póki co bez powodzenia.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Powodem niedziałającego tempomatu może być uszkodzenie czujnika sprzęgła lub zapisanego błędu tego czujnika, lub opadnięty pedał hamulca i czujnik widzi że hamujesz.
To sprawdzałeś.
https://www.youtube.com/watch?v=LaD0OK2cuiE
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2018, 18:32 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
Poddałem się, samochód wylądował w warsztacie. Nie mam narzędzi ani warunków żeby tak głęboko grzebać, nie mniej wiedza (teoretyczna) którą tu zdobywam jest bardzo cenna i dzielą się nią z każdym zainteresowanym. A swoją drogą ciekaw jestem czy profesjonalny warsztat sobie z tym tematem poradzi ... ?
-
- Świeżak
Tak jak wcześniej pisałem, niby wszystko jest a tempomat nie działa. Po profesjonalnej analizie okazało się że powodem
był nowy przełącznik - kierunkowskazy/tempomat. Zamiennik za 27 zł którego komputer nie widział. Mam nauczkę żeby
części do samochodu były oryginalne, to kosztuje niby więcej, a w sumie mniej bo jest gwarancja jakości i o to chodzi.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
był nowy przełącznik - kierunkowskazy/tempomat. Zamiennik za 27 zł którego komputer nie widział. Mam nauczkę żeby
części do samochodu były oryginalne, to kosztuje niby więcej, a w sumie mniej bo jest gwarancja jakości i o to chodzi.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Już poradziłem z instalacją tempomatu, poprowadziłem przewody od sterownika silnika do kierownicy.
Koszt wykonania:
- manetka i czujnik sprzęgła kupione na szrocie (za 50 zł),
- przewody + koszulki termokurczliwe i taśma izolacyjna (za 27 zł),
- podpięcie OP-COM i aktywacja ( 50 zł)
Teraz wszystko pięknie jedzie z tą funkcją, noga może odpoczywać.
Pragnę podziękować forumowiczowi marwisn za zdalną pomoc w instalacji tempomatu.
Koszt wykonania:
- manetka i czujnik sprzęgła kupione na szrocie (za 50 zł),
- przewody + koszulki termokurczliwe i taśma izolacyjna (za 27 zł),
- podpięcie OP-COM i aktywacja ( 50 zł)
Teraz wszystko pięknie jedzie z tą funkcją, noga może odpoczywać.
Pragnę podziękować forumowiczowi marwisn za zdalną pomoc w instalacji tempomatu.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2018, 21:37 przez greg801, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Greg801 ma benzyne 1.8 całkiem inaczej tam jest z tempomatem.
W dieslu problemu nie ma z tempomatem chyba że nie masz wtyczki ale piszesz że brak ci jednego przewodu czyli wtyczka jest?.
Na górze masz filmik z youtube przejrzyj i będzie ok.
Tam jest pokazane co i jak z przewodami.
W dieslu problemu nie ma z tempomatem chyba że nie masz wtyczki ale piszesz że brak ci jednego przewodu czyli wtyczka jest?.
Na górze masz filmik z youtube przejrzyj i będzie ok.
Tam jest pokazane co i jak z przewodami.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, 17:19 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
Dzięki za materiały, w moim aucie jest wtyczka ale jak stwierdził fachowiec nie ma kabla od sterownika silnika do (chyba) wtyczki.
Głupi jestem, no bo po co wtyczka skoro nie ma kpl. przewodów ?
Poprowadzenie jest ponoć bardzo trudne (i nieopłacalne) z uwagi na kiepski dostęp do (cyt.) pompy wtryskowej. Ja nie znam się na tym, ale ponieważ zostałem
postawiony pod ścianą zacznę ten temat analizować i będę zbierał wszelkie opisy. Pewnie to nie jest aż takie trudne ale nie mam warunków
do grzebania no i na razie brak wiedzy.
Jeszcze raz dziękuję
Głupi jestem, no bo po co wtyczka skoro nie ma kpl. przewodów ?
Poprowadzenie jest ponoć bardzo trudne (i nieopłacalne) z uwagi na kiepski dostęp do (cyt.) pompy wtryskowej. Ja nie znam się na tym, ale ponieważ zostałem
postawiony pod ścianą zacznę ten temat analizować i będę zbierał wszelkie opisy. Pewnie to nie jest aż takie trudne ale nie mam warunków
do grzebania no i na razie brak wiedzy.
Jeszcze raz dziękuję
Witam, szukam wtyczki przy kierownicy do tempomatu i nie mogę namierzyć. Możliwe żeby w Zafirze 2003r 2.0 DTI nie bylo tej wtyczki?
poniżej foto z mojego auta:
poniżej foto z mojego auta:
Ostatnio zmieniony 15 mar 2019, 18:25 przez markor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adam88
- Bywalec
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira 1.6 Pb/LPG
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Różnie może być, bo wiem, że do 99r czy 00r Opel kładł kompletne instalacje do każdego auta, obojętnie jakie wyposażenie i potem wybierało się opcje co kto chce. A później jak miał być jeden "kabel" to jeden, jak dwa to dwa, jakaś forma oszczędności. Sam jestem na etapie poszukiwania pewnych wiązek, kabli w mojej ZA. Chyba, że niema reguły w tych instalacjach, nie wiem.