Jaki olej do ZB Z18XER
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Czy taki olej Valovoline czy Motul jest lepszy od oplowskiego?
Dzisiaj mechanik udzielił mi małą reprymendę odnośnie tego, że przyniosłem słabego Motula. Według niego powinienem lać oryginalny olej od producenta.
Dzisiaj mechanik udzielił mi małą reprymendę odnośnie tego, że przyniosłem słabego Motula. Według niego powinienem lać oryginalny olej od producenta.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Każdy olej, który będzie spełniał normy Opla, będzie dobry.
Reszta zależy od tego, za ile ten olej chcesz kupić.
Reszta zależy od tego, za ile ten olej chcesz kupić.
Oczywiście!
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
To ze producent ZALECA olej gm nie znaczy ze masz to lać cały czas, głównie chodzi o bazę olejową i dodatki w oleju
Polecam trochę poczytać w tym temacie:
viewtopic.php?f=29&t=23183
Co prawda dotyczy ZA i silnika bez kzfr ale dużo można się dowiedzieć i zmienić podejście do wyboru oleju
Polecam trochę poczytać w tym temacie:
viewtopic.php?f=29&t=23183
Co prawda dotyczy ZA i silnika bez kzfr ale dużo można się dowiedzieć i zmienić podejście do wyboru oleju
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafira b 1.8
Do z18xer leje Mobil 5w40. A co do oleju GM to jest to jeden z tańszych olei na półce i mam pewność że nikt nie sprzedaje porządnego oleju za około 60zl za 4l dokładając do tego interesu
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
Mobil to też niska półka. Fabrycznie do Toyot leją mobila.
Mając swego czasu Corollę i udzielając się na klubowym forum i obserwując wątek olejowy to nie miał on pochlebnych opinii.
Nie mogę teraz znaleźć filmiku, ale swego czasu na youtubie można było znaleźć film z testami olejów gdzie były poddawane coraz to większym obciążeniom i Mobile i Castrole odpadły w przedbiegach.
Test wyglądał mniej, więcej tak jak na tym filmiku poniżej tylko był przeprowadzony dla dużej liczby olei.
Dodawano co raz większe obciążenie i sprawdzano przy jakim obciążeniu dojdzie do zatarcia.
https://www.youtube.com/watch?v=uPdHWcEBZl0
Mając swego czasu Corollę i udzielając się na klubowym forum i obserwując wątek olejowy to nie miał on pochlebnych opinii.
Nie mogę teraz znaleźć filmiku, ale swego czasu na youtubie można było znaleźć film z testami olejów gdzie były poddawane coraz to większym obciążeniom i Mobile i Castrole odpadły w przedbiegach.
Test wyglądał mniej, więcej tak jak na tym filmiku poniżej tylko był przeprowadzony dla dużej liczby olei.
Dodawano co raz większe obciążenie i sprawdzano przy jakim obciążeniu dojdzie do zatarcia.
https://www.youtube.com/watch?v=uPdHWcEBZl0
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
GM'a produkuje mobil dla Opla. Od 4lat leje do swojej Zośki Motula i złego słowa nie mogę powiedzieć na tą oliwę.
-
- Świeżak
- Imię: Damian
- Auto: OPEL ZAFIRA B 1,8 Cosmo
Witam. Kupiłem opel Zafira b 1,8 140 od Niemca . Będę wymieniał olej . Pytanie na jaki ?
W ksiązce jest , ze lany był 5w40 .
Gościu od którego kupiłem auto , polecał OLEJ ROWE . Nie wiem co to za olej.
Co wy polecacie ?
w poprzedniej zafirce b 1,6 lałem spec gold , ale strasznie duzo go zarło . Musiałem często dolewać.
Co wy polecacie ?
w poprzedniej zafirce b 1,6 lałem spec gold , ale strasznie duzo go zarło . Musiałem często dolewać.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
GM-a produkuje ten zakład, który oferuje najniższa cenę. O Mobilu pierwsze słyszę. Wiem, ze robił go kiedyś ELF ale też nie sam tylko zlecał produkcję. Z tego co wiem jest kilku producentów tego oleju m.in w Niemczech i w Rumunii ale całkiem możliwe, że w Polsce też jest (produkowany to za mocno słowo raczej blendowany/rozlewany).Mat86radom pisze: ↑10 lut 2019, 11:07GM'a produkuje mobil dla Opla. Od 4lat leje do swojej Zośki Motula i złego słowa nie mogę powiedzieć na tą oliwę.
Dodano po 15 minutach 4 sekundach:
ROWE Niemiecka marka. Słyszałem pochlebne opinię ale również wiarygodne informacje, ze mieli kłopoty z jakością jako dostawca olejów na 1 zalanie.dabu pisze: ↑15 mar 2019, 18:58 Witam. Kupiłem opel Zafira b 1,8 140 od Niemca . Będę wymieniał olej . Pytanie na jaki ?
Co wy polecacie ?
W 1.6 (i nie tylko) to często jest tak, że zżera dużo oleju i nieważne co nalejemy i tak weźmie swoje. Specol gold 5W40 to bardzo dobry olej za bardzo małe pieniądze. W dobrej cenie dobrym olejem jest też Eurol Super Lite 5W40.
- padonis
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Zafira
- Model: B
Panowie, czytam wszystko od pierwszej strony i myśl o wlaniu Mobil 1 esp formula 5w30 jakoś mi odeszła. Nikt o nim tu nie mówi, wręcz Mobil opisywany jest jako słaby olej.
Najczęściej w temacie przebijają się oleje:
VALVOLINE SynPower MST C3 5W30 5L
i
MOTUL 8100 X-CLEAN FE C2/C3 5W30 5L
Oczywiście zwolenników jednego i drugiego jest zapewne wielu i tu muszę się zastanowić. Pytanie mam o MOTUL 8100 X-CLEAN FE C2/C3 5W30 5L, tu jest też wersja o nazwie MOTUL 8100 X-CLEAN EFE C2/C3 5W30 5L. Czyli różnica jest w oznaczeniu EF i EFE. Nigdzie nie doszukałem się czym się różnią, ale EFE to tylko nowsza wersja tego FE.
Jaką płukankę do silnika polecacie?
Czy ktoś używał olej LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30 5L ?
Najczęściej w temacie przebijają się oleje:
VALVOLINE SynPower MST C3 5W30 5L
i
MOTUL 8100 X-CLEAN FE C2/C3 5W30 5L
Oczywiście zwolenników jednego i drugiego jest zapewne wielu i tu muszę się zastanowić. Pytanie mam o MOTUL 8100 X-CLEAN FE C2/C3 5W30 5L, tu jest też wersja o nazwie MOTUL 8100 X-CLEAN EFE C2/C3 5W30 5L. Czyli różnica jest w oznaczeniu EF i EFE. Nigdzie nie doszukałem się czym się różnią, ale EFE to tylko nowsza wersja tego FE.
Jaką płukankę do silnika polecacie?
Czy ktoś używał olej LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30 5L ?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2020, 13:15 przez padonis, łącznie zmieniany 2 razy.