Zapalniczka w bagażniku ??
Moderator: Sebu$
- Adam88
- Bywalec
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira 1.6 Pb/LPG
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Zapalniczka w bagażniku ??
Witam, natknąłem się na takie coś w schowku w bagażniku po prawej stronie.
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że prawdopodobnie jest to miejsce na gniazdo zapalniczki ?? jest tak faktycznie ??. Czy ten otwór z zaślepką jest od czegoś innego ??
A jeśłi to od zapaliczki to skąd najlepiej pociągnąć instalację aby było tam to gniazdo, z zapalniczki z przodu, czy z innego miejsca ??.
Gdzieś kiedyś wyczytałem, że prawdopodobnie jest to miejsce na gniazdo zapalniczki ?? jest tak faktycznie ??. Czy ten otwór z zaślepką jest od czegoś innego ??
A jeśłi to od zapaliczki to skąd najlepiej pociągnąć instalację aby było tam to gniazdo, z zapalniczki z przodu, czy z innego miejsca ??.
- Adam88
- Bywalec
Jak jest to będzie gdzieś głębiej schowana ?? , domyślam się ,że będzie trzeba rozebrać plastiki.
Wiem, że chyba do 99r czy 00r. opel kładł tą samą instalację do każdej opcji auta, i potem tylko podzespoły różne co kto chciał, i wystarczyło sobie dokupić np czujnik czy coś i wszystko pasowało i działało. A po tych latach jak miał być 1 kabel to był 1, jak 2 to 2, oszczędność. Nic poszperam za tym plastikiem, może coś znajdę. Było by fajnie , i prościej.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Poszukaj instalacji i jak będzie, to wystarczy wpiąć do niej gniazdo zapalniczki.
Jest ono niezależne od tego z przodu i działa przez pewien czas nawet po wyjęciu kluczyków i zamknięciu centralnego zamka.
Jest ono niezależne od tego z przodu i działa przez pewien czas nawet po wyjęciu kluczyków i zamknięciu centralnego zamka.
-
- Debiutant
- Imię: Marek
- Auto: Zafira A
- Oznaczenie silnika: z18xe
U mnie jest tam zapalniczka, opcja wyposażenia selection, chyba działa cały czas (np lodówka?), z przodu tylko po kluczyku
- Sebu$
- -#Administrator
nie działa cały czas - ma określoną ilość minut, ale nie wiem ile dokładniemarekzegarek pisze: ↑13 mar 2019, 17:13 U mnie jest tam zapalniczka, opcja wyposażenia selection, chyba działa cały czas (np lodówka?), z przodu tylko po kluczyku
- Adam88
- Bywalec
Panowie dziś pogrzebałem za tym plastikiem i znalazłem taką wtyczkę
domyślam się ,że to właśnie wtyczka z zapalniczki, ale chciałbym się upewnić na 100% ??
Jaki bezpiecznik za nią ewentualnie odpowiada ??
domyślam się ,że to właśnie wtyczka z zapalniczki, ale chciałbym się upewnić na 100% ??
Jaki bezpiecznik za nią ewentualnie odpowiada ??
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tak to wtyczka bez podświetlenia dodatkowego gniazda 12V i w tym przypadku takiego nazewnictwa powinno się stosować , a nie zapalniczka
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Adam88
- Bywalec
Dzięki za potwierdzenie, to teraz tylko dokupić gniazdo i można korzystać.
Panowie, wpadłem do Norauto na pewniaka po te gniazdo 12V, już stoję w kasie i dotarło do mnie, że te gniazdo uniwersalne ma wtyki ułożone równolegle "||",
a ta wtyczka u mnie ma wtyki prostopadle, jakby takie "T", jakie gniazdo kupić ?? albo trzeba przerobić tą wtyczkę ??
Panowie, wpadłem do Norauto na pewniaka po te gniazdo 12V, już stoję w kasie i dotarło do mnie, że te gniazdo uniwersalne ma wtyki ułożone równolegle "||",
a ta wtyczka u mnie ma wtyki prostopadle, jakby takie "T", jakie gniazdo kupić ?? albo trzeba przerobić tą wtyczkę ??
Ostatnio zmieniony 18 mar 2019, 19:25 przez Adam88, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
Kup dowolne gniazdo i w razie potrzeby przerób wtyki zachowując biegunowość. Raz podłączysz i zapomnisz o temacie. Proste.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
1-Wydłubujesz gniazdo na śrocie z trupa
2-Kupujesz to co wskazałeś i PLUS na środkowy pin a MINUS na zewnętrzny
3- Przekładasz z przodu gniazdo do tył zaś w miejsce poprzedniej dajesz ładowarkę https://allegro.pl/oferta/ladowarka-usb ... 7195196004
4- Kupujesz tą https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zapal ... 7483982764 tylko sprawdź biegunowość podczas podłączania
3- Przekładasz z przodu gniazdo do tył zaś w miejsce poprzedniej dajesz ładowarkę https://allegro.pl/oferta/ladowarka-usb ... 7195196004
4- Kupujesz tą https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zapal ... 7483982764 tylko sprawdź biegunowość podczas podłączania
Ostatnio zmieniony 20 mar 2019, 09:39 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Adam88
- Bywalec
W pierwszej kolejności przejade się na jakiś szrot, może uda się wyciągnąć jakieś gniazdo. Jak nie znajdę totrudno kupie jakiś zmiennik na alledrogo hehe. Także aktualizacja Zefira w tym temacie przesunie się do czasu zdobycia gniazda.pszczyna pisze: ↑20 mar 2019, 09:38 Wariant: