Ciągle resetujące się ustawienia komputera

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Wieczor

Ciągle resetujące się ustawienia komputera

#1 Post autor: Wieczor »

Witam,
Ostatnio w mojej Zafirze padł akumulator. Odpaliłem ją z popychu i pojechałem do domu. Po drodze zauważyłem, że zmienił się język na niemiecki, klima się włączyła i zmieniły się ustawienia nawiewu. Pomyślałem, że to pewnie przez chwilowy brak prądu (chociaż liczba kilometrów się nie zresetowała i wszystkie kontrolki również paliły się normalnie, więc nie mógł wyładować się do zera). W domu podłączyłem go pod prostownik i zmieniłem ustawienia na poprzednie. Rano pojechałem sprawdzić stan akumulatora (ustawienia znowu się zresetowały tj. język, klima, nawiew). Okazało się, że akumulator kończy swoją żywotność. Kupiłem nowy, wsadziłem. Tym razem zresetowało się wszystko, czyli radio, zegarek, licznik, język, klima itp. No, ale akurat to logiczne. Ustawiłem wszystko od nowa myśląc, że to na pewno już ostatni raz.
Niestety nie. Auto za każdym razem jak postoi całą noc, gubi ustawienia, ale tylko język, klima i nawiew.
Radio, licznik kilometrów i godzina jest w porządku. Co ciekawe, gdy odpalam auto np. po godzinie od zgaszenia silnika to wszystko jest w porządku. Widocznie reset następuje dopiero po kilku godzinach.
Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu.
Wiecie o co może chodzić? Niby pierdoła, ale strasznie irytująca.

Zafira B 2005
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 mar 2019, 21:26 przez Wieczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#2 Post autor: Tazz »

Używasz dwóch kluczykow? Ustawienia się przypisują właśnie do kluczyka (Klima język itp)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Wieczor

#3 Post autor: Wieczor »

Mam dwa, ale używam tylko jednego.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: Pszczyna »

Radio ma przecież pamięć nie ulotną jedynie godzina i data może się zresetować
Wieczor

#5 Post autor: Wieczor »

Po kilku dniach ciągłej zmiany ustawień problem ustąpił. Przyczyny nie odnalazłem, ale najważniejsze, że wszystko wróciło do normy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”