Resetowanie bieżących parametrów adaptacyjnych

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tom_kaz

Resetowanie bieżących parametrów adaptacyjnych

#1 Post autor: tom_kaz »

Witajcie,
w moim aucie z silnikiem Z18XER zmienione zostały wariatory (koła zmiennej fazy) rozrządu.
Teraz aby zamknąć temat, będę wymieniał elektrozawory sterujące KZFR (ponieważ nie wiem ile mają już nalotu).
Zgłębiając temat w necie, natrafiłem na taką informację:
Uwaga:
Po naprawie trzeba zresetować bieżące parametry adaptacyjne menu programowania (klawisz F5 jednostki sterującej).
Czy mogę prosić o pomoc w wyjaśnieniu o co chodzi w powyższym i czy to jest coś co mogę zrobić sam (np. przy pomocy Op-Com), czy potrzeba jechać do mechanika ze specjalistycznym "sprzętem"?

Dziękuję.
tom_kaz

#2 Post autor: tom_kaz »

Czy to jest tak skomplikowana sprawa, czy aż tak prosta, że moje pytanie pozostaje bez odzewu? :)
W każdym razie znalazłem dwie dodatkowe informacje.

Jedna mówi o tym, że wystarczy odpiąć akumulator, odczekać trochę, podłączyć aku i uruchomić auto i pozwolić pochodzić na biegu jałowym.

Druga mówi o tym, że "zupełnie inaczej wygląda sytuacja w przypadku nowoczesnych silników wyposażonych np. w zmienne fazy rozrządu lub układ recyrkulacji spalin. Tu ingerencja przy użyciu komputera diagnostycznego w celu wprowadzenia zmienionej wersji oprogramowania jest niezbędna.

Na czwartek planuję wymianę elektrozaworów. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje których poszukuję. :)

Pozdrawiam

EDIT: znalazłem takie info z Forum:

viewtopic.php?t=15154

Czy reset ECU to jest to co powinienem zrobić po wymianie elektrozaworu?
Czy ponowne zaprogramowanie immobilizera to duży problem i to jedyne co trzeba zrobić po czyszczeniu ECU?
Czy mam iść "tą drogą"?
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2019, 19:19 przez tom_kaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#3 Post autor: Tazz »

Noe słyszałem żeby czyścić całkiem ecu. Można odpiąć akumulator (Czyli wersja pierwsza)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)