Problemy z działaniem ESP - ABS - TC
Witam. Jetem posiadaczem zafiry 2006 sprowadzonej z Włoch. Mój problem to świecąca kontrolka ESP po zapaleniu silnika, czy nie ma na to wpływu nie odbijanie kierunkowskazów.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, 17:18 przez maniek-1001, łącznie zmieniany 2 razy.
rozumiem iz pali ci sie kontrolka trakcji ( taki samochodzik w poslizgu po środku obrotomierza.
najprawdopodobniej nie działa ci w tej chwili ABS i Trakcja.
Przyzyna tkwi w połączeniu modułu z czujnikiem ABS w piascie
1. podłączyć sie pod kompa i zczytac błedy z modułu ABS - wyjdzie w którym kole brak sygnału a co za tym idzie paląca sie ta kontrolka
2. sprawdzic dokładnie poącznie od modułu ABS do samego czujnika w kole ( jest po drodze kilka wtyk)
3. w najgorszym przypadku uszkodznei czujnika ABS - wymiana całej piasty ( nie da sie oddzielnie czujnika zamontowac) a to wydatek sport ok 650pln przód, 400pln tył
najprawdopodobniej nie działa ci w tej chwili ABS i Trakcja.
Przyzyna tkwi w połączeniu modułu z czujnikiem ABS w piascie
1. podłączyć sie pod kompa i zczytac błedy z modułu ABS - wyjdzie w którym kole brak sygnału a co za tym idzie paląca sie ta kontrolka
2. sprawdzic dokładnie poącznie od modułu ABS do samego czujnika w kole ( jest po drodze kilka wtyk)
3. w najgorszym przypadku uszkodznei czujnika ABS - wymiana całej piasty ( nie da sie oddzielnie czujnika zamontowac) a to wydatek sport ok 650pln przód, 400pln tył
Witam. Lampka świeci się cały czas po zapaleniu silnika.
Byłem u jednego magika to powiedział mi że w kierownicy jest jakiś czujnik konta skrętu i on może być uszkodzony i dlatego podobno nie działa ESP a też dlatego mi nie odbijają kierunkowskazy
np.gdy skręcam kierownicą w prawo włączam kierunkowskaz w prawo później skręcam kierownicom w lewo a kierunkowskaz dalej świeci w prawo nie wyłącza się.
Nie wiem ile w tym prawdy
Może mi powiecie.
Byłem u jednego magika to powiedział mi że w kierownicy jest jakiś czujnik konta skrętu i on może być uszkodzony i dlatego podobno nie działa ESP a też dlatego mi nie odbijają kierunkowskazy
np.gdy skręcam kierownicą w prawo włączam kierunkowskaz w prawo później skręcam kierownicom w lewo a kierunkowskaz dalej świeci w prawo nie wyłącza się.
Nie wiem ile w tym prawdy
Może mi powiecie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2010, 13:05 przez maniek-1001, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Zapalila mi sie kontrolka ABS ESP po podłaczeniu OP-Techa wyswietliło mi nastepujacy bład :
C0050 - Brak sygnału od czujnika tylnego prawego koła
(08) - Obecny
Zrobiłem jazde z kompem predkosc tylnego prawego kola "zero" reszta idzie rowno.
Wyczyscilem wtyczke zmierzylem czy dochodzi napiecie - wszystko ok
Czy czeka mnie wymiana calej piasty?
Pozdrawiam
Zapalila mi sie kontrolka ABS ESP po podłaczeniu OP-Techa wyswietliło mi nastepujacy bład :
C0050 - Brak sygnału od czujnika tylnego prawego koła
(08) - Obecny
Zrobiłem jazde z kompem predkosc tylnego prawego kola "zero" reszta idzie rowno.
Wyczyscilem wtyczke zmierzylem czy dochodzi napiecie - wszystko ok
Czy czeka mnie wymiana calej piasty?
Pozdrawiam
rrafalek, kabelek łaczy sie z drugin kolem i razem sa połaczone na srodku tunelu z tyłu.
Pod osłona(blacha alu) jest kostka.
Mi tez sie swieciła kontrolka, i sie okazało ze kabelek był walniety.
Koszt takiego kabelka jak pytałem w DE w serwisie okolo 60 eu.
Niby nie ma tego w podrobie.
Na szczescie w warsztacie elektryk mi go polutował, i wszystko znowu pasuje
Pod osłona(blacha alu) jest kostka.
Mi tez sie swieciła kontrolka, i sie okazało ze kabelek był walniety.
Koszt takiego kabelka jak pytałem w DE w serwisie okolo 60 eu.
Niby nie ma tego w podrobie.
Na szczescie w warsztacie elektryk mi go polutował, i wszystko znowu pasuje