[B] Prawa strona się nie zamyka

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Deleted User 21664

[B] Prawa strona się nie zamyka

#1 Post autor: Deleted User 21664 »

Witam!

Zośka była u lakiernika. Gość wyjmował drzwi aby polakierować błotnik i tylne drzwi oraz progi po usunięciu uszczelek.
Objawy są takie:
- lewa strona się zamyka/ rygluje po zamknięciu z pilota
- prawa strona nie
- tylne prawe drzwi jakby się zamknęły ale ja je dociskam do karoserii to mają jeszcze luz
- jak zamknę drzwi z pilota to po pociągnięciu klamki z prawych drzwi (tylne lub przednie) wszystkie zamki się odryglowywują.
- słychać jak pracują siłowniki/mechanizmy przy zamykaniu i otwieraniu prawej strony z pilota.

Ktoś wie może gdzie szukać i co może być przyczyną takiego zachowania?
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

A które drzwi były demontowane do lakierowania?
Oczywiście!
Deleted User 21664

#3 Post autor: Deleted User 21664 »

Wszystkie - bo progi z dwóch stron robiłem, a lakierowane były tylne prawe (część)
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#4 Post autor: janekW67 »

Być może, tylne prawe są źle wyregulowane?! :mysli:
Oczywiście!
Deleted User 21664

#5 Post autor: Deleted User 21664 »

Tak obstawiam, ale czy jest jakaś inna regulacja niż ten metalowy zatrzask przykręcony do karoserii?
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#6 Post autor: janekW67 »

U mnie kiedyś odstawała trochę uszczelka drzwiowa i żadne drzwi się nie chciały zamknąć.
Oczywiście!
Deleted User 21664

#7 Post autor: Deleted User 21664 »

Na spokojnie w sobotę się tym zajmę.
Deleted User 21664

#8 Post autor: Deleted User 21664 »

Makary pisze: 04 kwie 2019, 20:57 Na spokojnie w sobotę się tym zajmę.
Nie dało mi to spokoju. Podjechałem do lakiernika, który drzwi wyjmował... podobijał kołki w zawiasach, podregulował kabłąk przy drzwiach i ...doopa :(
Słychać jak siłowniki od centralnego pracują w drzwiach (nie były rozbierane) a i tak prawa strona nie zamyka drzwi. Po zamknięciu pilotem można prawe drzwi otworzyć (przednie i tylne).
Wszystkie szyby elektryczne działają poprawnie.

Znaleźliśmy jeszcze jeden problem - nie działa centralny zamykany z kluczyka tzn. można zamknąć (zakluczyć) drzwi kierowcy ale reszta drzwi nie reaguje.

Na tą chwilę zalecenia takie aby na kilka godzin odpiąć aku i sprawdzić wszystkie bezpieczniki.

Czy spotkaliście śię z takim problemem. Może jakieś podpowiedzi jak to ustrojstwo naprawić :mysli: ???
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#9 Post autor: Rybka »

Makary pisze: 05 kwie 2019, 15:58

Znaleźliśmy jeszcze jeden problem - nie działa centralny zamykany z kluczyka tzn. można zamknąć (zakluczyć) drzwi kierowcy ale reszta drzwi nie reaguje.

Zafira B chyba tak ma, bo u mnie też z klucza nie zamknie wszystkich drzwi tylko kierowcy.

Co do nie zamykania prawej strony to otwórz drzwi prawy przód i prawy tył szeroko.
I zamknij palcem w tych drzwiach ten haczyk w zamku i wtedy zobacz z pilota czy zamknie. (na otwartych drzwiach tylko zamknij zamki)
Być może twoje prawe drzwi zamykają się tylko na "raz" i dlatego centralka ich nie zamyka.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2019, 19:59 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”