Ferdek - godny następca ZA

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#31 Post autor: Tazz »

janekW67 pisze: 25 mar 2019, 20:58 Nowy tom Kaczych Opowieści! :ok: :lol:
Lepszej puenty bym nie wymyślił :lol:

Co do kormoranow uhp, to fajne oponki :ok:
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#32 Post autor: Sebu$ »

janekW67 pisze: 25 mar 2019, 20:58 Nowy tom Kaczych Opowieści! :ok: :lol:
Księga druga :lol:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Skasowany użytkownik 16629

#33 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Tazz pisze: 25 mar 2019, 22:08 Co do kormoranow uhp, to fajne oponki :ok:
Czy fajne to się okaże, zaprzyjaźniony wulkanizator powiedział, że odradza, bo strasznie szybko się zużywają, 25000km i po nich, hmmm, dostał ripostę, że za 600zł w takim stanie nie będę żałował jeżeli są tak dobre jak opinie w internetach ;)

Co do nowinek:
1. Zamontowałem radyjko i działa świetnie, będę mógł znowu audiobooki słuchać ;)
2. Zatankowałem dziś autko :D weszło 47,23l, spalanie wyszło 9,28/100 (na komputerze 7,8) i jestem bardzo zadowolony, bo za ponad 500km zapłaciłem 94,93 zł, na taką kolumbrynę to jest spoko wynika

Jutro albo pojutrze podjadę przełożyć oponki na letnie i wtedy napiszę coś o tych Kormoranach, później założę bazę do fotelika na isofix i autko na chwilę pójdzie w odstawkę (no może dysze spryskiwaczy założę w wolnej chwili)... Jutro moja ukochana jedzie do szpitala (raczej ja ją zawożę hehe), a mi pozostaje malutki remont sypialni... gipsowanie (k... w życiu nie robiłem, ale trza się nauczyć), potem trzeba złożyć łóżeczko dla synusia i przytargać od mamy wózek i duperele dziecięce... czas operacyjny - powiedzmy tydzień ;) jak się nie zapiję to się uda hehe, w przerwach oczywiście wizyty w Katowicach

Awatar użytkownika
megalon
Bywalec
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z16XE
#34 Post autor: megalon »

Spalanie super. Mi na Eco drivingu spala 8.2 litra gazu do pracy z z powrotem (mam 70km) ale tu 2.0 i kucy więcej. Ferdek robi dobra robotę.
Co do podłogi to mogli już odpuścić schowek i zrównać z resztą podłogi. Butla wyżej napewno poszła by. Ale na plus widać że robotę dobrze zabezpieczyli antykorozyjne. Szkoda tylko że w wersji 7 osobowej wydech za każdym razem trzebaby przerabiać przy każdej wymianie.
Chyba że zaczną produkować tłumiki dedykowane na wersje 7 osobowe z gazem? Ale wrażenia ogólnie na duży plus.

Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#35 Post autor: basti_seba »

Super autko. Jest opcja zamontować butlę wyżej, kosztem tej wnęki w bagażniku? Fest wisi jednak na dół, wydaje się niżej tłumika.

#36 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

basti_seba pisze: 28 mar 2019, 21:08 Super autko. Jest opcja zamontować butlę wyżej, kosztem tej wnęki w bagażniku? Fest wisi jednak na dół, wydaje się niżej tłumika.
Niestety tu się zgadzam, że butla jest bardzo nisko i pamiętam o tym przy cofaniu do krawężnika, ale jak na razie nawet przy wysokich nie zahaczyłem. Podejrzewam, że gdyby się dało zamontować wyżej kosztem schowka to by tak zrobili, ale to będę w stanie ocenić dopiero na podnośniku, bo na glebę nie chcę mi się kłaść. Schowek wiem, że teraz jest mało praktyczny, ale jakieś podstawowe narzędzia się zmieszczą czy jakieś inne duperelki, to i tak kolejny schowek, których w Zosi mi brakowało.

Z nowinek, założyłem 2 dni temu nowe radyjko Sony Fordowskie z tunerem DAB (to i tak jak na razie niepotrzebny bajer bo u nas mało stacji, a druga sprawa - nie mam anteny fabrycznej), teraz jest trochę lepszy dźwięk, ale więcej to raczej nie da się wydobyć z fabrycznych papierowych głośników - przy ZA z Bose to słabo, ale przynajmniej jest MP3, sterowanie w kierownicy i zestaw Parota działa bez problemów

Dzisiaj też podjechałem przełożyć oponki. Kupiłem używki, ale świeże, bo z 52 tygodnia 2017. Model - Kormoran UHP... wiem, to jest Kormoran, ale nie ma jakichś szczególnie negatywnych opinii i za 600zł komplecik to chyba warto. Ogólnie jest ciszej niż na zimówkach, jeździ się po prostu normalnie, nie wiem jak na mokrym będzie, bo nie było okazji. Wzór bieżnika bardzo ładny, ale to też kwestia gustu ;) Do Rainsportów im troszkę brakuje

Ogólnie po tym miesiącu użytkowania, zrobione 1500km, drugie tankowanie gazu i spalanie 9,6 (na komputerze 8,4), ale spowodowane jest przez więcej jazdy po mieście - takie bydle musi palić więcej i tyle, jestem bardzo zadowolony z takiego wyniku. Czas krótki, ale jestem dziwnie zadowolony, silnik ciągnie tak bardziej od dołu, 60km/h i 5 bieg i te autko chce jechać, co prawda do OPC mu brakuje, ale jest tak jakoś fajnie, komfort oczywiście dobry, mogłoby być bardziej miękko, ale to Ford - lepiej lepi się do asfaltu kosztem komfortu, jednak jest bardzo w porządku, Zosia na 17" i Eibachu -30mm była twardsza ;)

Ogólnie - uważam, że to była dobra decyzja, chciałem Scenica, ZB lub C-Maxa... kupiłem jednak coś lepszego :D

Awatar użytkownika
ojciec polak
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Ford
Model: SMAX
Oznaczenie silnika: Durat2.0L

#37 Post autor: ojciec polak »

Rewelacyjne autko. Moje marzenie.... przyjemnego użytkowania.

#38 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

No i tak... poje...ało mnie odrobinę, miałem czegoś nie robić, a jednak zrobiłem, o czym za chwileczkę :)

Przywołując pytanie wcześniejsze o niski montaż butli - tak jest nisko... niestety obciążenie zadku butlą też jest dość znaczne, do tego pełny bak PB (70 litrów) i lpg spowodowały delikatne przytarcie przy podjeździe do krawężnika. Oczywiście bardzo delikatnie i kiedy usłyszałem od razu stop. Nic się nie stało, ale już wiem +/- jakie krawężniki omijać ;)

Z ostatnich nowinek - nasz syn Bartuś jest już z nami w domu od wtorku, więc teraz mam się kim zajmować bardziej niż autkiem (a może...?)

Skoro o autku mowa, hmm...:
1. Wczoraj poszła smoła na szyby - 5% przejrzystości, miało być 20%, ale jak zobaczyłem efekt na innym aucie to wyglądało zbyt przejrzyście z zewnątrz. teraz jest ciemno, ale widać co nie co ;)
2. Dziś z rana mnie poniosło, ot taki spontan, szybka decyzja i pojechałem po "cztery osiemnastki...". A miałem kupić nowe Uniroyalki 17", a tu dup z grubej rury, na bogato. Felgi oczywiście używane, poprawki i by się zdały (już dopytałem i koszt naprawy czyli czyszczenie chemią, naprawa ubytków i proszek wyjdzie jakieś 650zł), ale sam efekt jest bardzo zacny. Oponki 235/45/18 98Y XL, Barumki z końca 2017, objeździmy ten sezon, a zimą pewnie renowacja i nowe gumki. Prezencja aktualnego setupu na końcy, a tymczasem plany:

1. Renowacja dotychczasowych felg 17" na zimę, kolor prawdopodobnie pójdzie grafit w połysku, bo tak mi się podoba. Oryginały są ładne, polerowane maszynowo fabrycznie, ale utleniają się, poza tym naprawa i przywrócenie do stanu fabrycznego wiąże się z dość dużymi kosztami i obróbką CNC, nieopłacalne.
2. Zakup 4 czujników do felg 18", bo te ich nie posiadają. Na szczęście Ford to o tyle dobrze rozwiązał, że nie wywala błędu na liczniku, a jedynie po przejściu do menu kontroli ciśnienia pokazuje brak czujników, przynajmniej do czasu zakupu nie będą mnie żadne monity drażnić
3. To powinno być jako pierwsze - ustawienie zbieżności - auto lekko ściąga na prawo podczas jazdy albo to tylko moje odczucie, jednak nie zaszkodzi i przy okazji wymiana pasków
4. Wymiana tylnej wycieraczki na taką z Pługa 307, bo jest ładniejsza plastikowa i bardziej pasuje do obłości karoserii
5. Kurde, może w końcu założę spryski mgłowe z Mondeo?

No i nadeszła ta wiekopomna chwila, chwila na zdjęcia hehe (wiem, że i tak każdy najpierw przewinął rzucić okiem, a potem czyta, ale spox)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Deleted User 21664

#39 Post autor: Deleted User 21664 »

Piknie Ci to chopie wyszło :ok: nie to samo co Zocha... ale Ford S-Max też jest spoko :)

Też mi taki chodzi po głowie jako następca Zochy ... albo Galaxy... albo Chrysler Voyager....lub Toyota SIenna ... :)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2019, 20:31 przez Deleted User 21664, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#40 Post autor: Sebu$ »

no K@corku, ładnie się to prezenci :brawo:

Pozdrowienia dla Mamuśki i Bartusia :uklon:
siebie też pozdrów :lol:
i nechaj , abys codziennie widział "moją byłą" OPC :haha:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#41 Post autor: Tazz »

Rafał po pierwsze gratulacje synka :uklon: zdrówka dla maleństwa i mamy ;) A dla Ciebie by się przydał jakiś sen w sprayu, płynie, etc. :lol:

Mody Ferdka na plus :ok:
Fajne auto, jak nie znajdę odpowiedniej Zafiry to może też wezmę pod uwagę S-maxa :mysli:
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

#42 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Tazz pisze: 14 kwie 2019, 12:26 Fajne auto, jak nie znajdę odpowiedniej Zafiry to może też wezmę pod uwagę S-maxa :mysli:
Ja brałem pod uwagę ZB, a kupiłem S-Maxa. Nie żałuję jak na razie :) szwagier z Holandii przyjechał i jedno co chciał obejrzeć to bagażnik... k... jaki wielki, masakra (dojazdówka postawiona za fotelami w pionie)... potem dopiero rozsiadł się za kierownicą, miejsca ogrom, z tyłu to samo, dziecko w foteliku nie dosięgnie oparć foteli przednich ;) Z ciekawości sprawdziłem w sieci pojemność bagażnika, ale z ciekawości, bo dla mnie ważniejsze było, aby zapas wchodził, wózek dla dziecka i zakupy wygodnie... z danych wynika, że to ma 755l bagażnika, a jeszcze fotele tylne można przesunąć do przodu... W wersji 7 osobowej jest troszeczkę mniej, bo podłoga jest wyżej, ale i tak to o wiele więcej niż Zośka, ale ciężko porównać auta które są z różnych klas... jakby nie było, Zafira oparta jest na Astrze czyli na kompakcie, a S-Max już na Mondeo więc już o stopień wyżej

Z nowinek 06.05 autko idzie do mechanika:
1. sprawdzenie przednich tarcz i klocków, bo jest lekkie bicie przy wyższych prędkościach i mocniejsze podczas hamowania z tychże
2. sprawdzenie zawieszenia lewy przód (prawdopodobnie sworzeń wahacza)
3. wymiana pasków
4. ogólne oględziny auta pod kątem potrzebnych wymian - nie ma to jak zrobić to po zakupie auta i przejechanych 4000km hehee, trochę się pojeździło

ps. kurde nie ma to jak napisać 1000 posta w swoim temacie hehehe, może jakiś zegarek pamiątkowy czy co? :lol:
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2019, 23:51 przez Skasowany użytkownik 16629, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#43 Post autor: Sebu$ »

kacza1982 pisze: 22 kwie 2019, 23:46 ps. kurde nie ma to jak napisać 1000 posta w swoim temacie hehehe, może jakiś zegarek pamiątkowy czy co? :lol:
dostaniesz kacze pióro, abyś mógł pisać swoje K@cze Opowieści :lol:
Obrazek

#44 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Sebu$ pisze: 23 kwie 2019, 07:50 ...dostaniesz kacze pióro...
Czekam kurde :D

#45 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Mały aktual... wczoraj jako jedyny oszołom na wulkanizacji zakładałem zimówki hehehe

Powód prosty - letnie alu 18 poszły do renowacji. Dokupiłem dwie zimówki i założyłem na fabryczne 17.

Koszta całego procederu będą niestety duże... sama renowacja (ściąganie lakieru chemicznie, naprawa ubytków i lakier w proszku) wyjdzie 600zł, do tego nowe dekielki (ok. 70zł zamienniki), nowe czujniki ciśnienia (min. 400zł, ale to jeszcze do przemyślenia) i niestety nowe opony... Prawdopodobnie pójdę w sprawdzony model z dobrą ceną czyli Uniroyalki za ok. 1900zł... masakra, ale to inwestycja na lata (opony może ze 3 sezony wytrzymią). W podobnej cenie jest jeszcze Hankook Evo2 (tak przynajmniej na wulkanizacji gościu mi gadał i cena ok. 100zł więcej za komplet, ale muszę poszukać opinii/testów)

Wychodzi z tego kolejna inwestycja na 3000zł, ale co tam, autko będzie się prezentować :D

Przy okazji zebrałem graty do podłączenia trójnika gniazda zapalniczki (rozgałęźnik do skrzynki bezpieczników wpinany w miejsce bezpiecznika, ot taka prosta opcja), jutro wezmę się za lutowanie i być może uda się podłączyć całość :D

Renowacja felg ma potrwać ok. 3 tygodnie, ale obejrzymy jak to będzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne auta”