LPG w OPC
Moderator: Mariusz
-
Bandit
Kupiłem rok temu ZAFIRĘ OPC Turbo. Auto ma zrobione 250tyś w tym 130tyś na LPG.leeoon pisze::> Ale nie dla silników TURBO![]()
![]()
![]()
Turbo na razie pracuje OK tylko mam dwa problemy:
1) Świeci mi ciągle błąd silnika, a komputer pokazuje błąd sądy
2) Auto jest przymulone poniżej 3tyś, a powyżej tej wartości zaczyna ciągnąć jak nawiedzone i wgniata w fotel. Dodam, że spalanie mam w normie normalnie użytkując auto 10lpg/100
Doradźcie co to może być?
-
cieniassss
wygląda jak źle ustawione LPG, ECU nie może skorygować czasu wtrysku bo się zakres skończyłBandit pisze:Kupiłem rok temu ZAFIRĘ OPC Turbo. Auto ma zrobione 250tyś w tym 130tyś na LPG.leeoon pisze::> Ale nie dla silników TURBO![]()
![]()
![]()
2) Auto jest przymulone poniżej 3tyś, a powyżej tej wartości zaczyna ciągnąć jak nawiedzone i wgniata w fotel. Dodam, że spalanie mam w normie normalnie użytkując auto 10lpg/100
-
Bandit
Dzięki za szybką odpowiedźcieniassss pisze:wygląda jak źle ustawione LPG, ECU nie może skorygować czasu wtrysku bo się zakres skończyłBandit pisze:Kupiłem rok temu ZAFIRĘ OPC Turbo. Auto ma zrobione 250tyś w tym 130tyś na LPG.leeoon pisze::> Ale nie dla silników TURBO![]()
![]()
![]()
Posiadam instalacje podobną do opisanej wcześnie, przy około 4tyś obr automatycznie pracuje na benzynie, poniżej z powrotem ciągnie LPG. Proszę o porady
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
odświeżę kotleta 
Z racji tego, że w ZA OPC sam nie miałem i nie słyszałem, aby ktoś miał jakieś problemy związane z użytkowaniem LPG, ani też problemów z silnikiem (no chyba, że nie znalazłem) to po zakupie ZB OPC pomyślałem, aby również założyć instalacje LPG.
I tu dobra Forumowa duszyczka odradziła mi ten zabieg. Że lepiej zrobić program, wymienić IC itp to auto dostanie więcej mocy i dodatkowo będzie mniej spalać, i nie będzie większych problemów.
Coś w tym racji i prawdy jest.
Ale ja już mało kiedy jadę z obrotami powyżej 4-5 tyś. Jakiś emeryt się zrobiłem a`la K@cza Style
W mojej byłej ZA OPC założone zostało BRC. Zrobione prawie 45.000 km bez żadnych problemów. Wymiana świec po 30.000.
Chciałem ponownie założyć ich instalacje do "nowej" OPC, no i tu moralny zonk
W pierwszym roku użytkowania ZA OPC na Pb zrobiłem .... aż 6.000 km. Po założeniu LPG przebieg roczny zwiększył się do 15.000, a w kolejnym roku do 18.000.
Teraz będę używać prywatnego auta w weekendy ponieważ mam "inną" umowę na jazdę służbowym autem w dni wolne od pracy i dlatego z niej zrezygnowałem.
Wole jeździć swoim autkiem.
Ktoś coś, za i przeciw itp ?
Z racji tego, że w ZA OPC sam nie miałem i nie słyszałem, aby ktoś miał jakieś problemy związane z użytkowaniem LPG, ani też problemów z silnikiem (no chyba, że nie znalazłem) to po zakupie ZB OPC pomyślałem, aby również założyć instalacje LPG.
I tu dobra Forumowa duszyczka odradziła mi ten zabieg. Że lepiej zrobić program, wymienić IC itp to auto dostanie więcej mocy i dodatkowo będzie mniej spalać, i nie będzie większych problemów.
Coś w tym racji i prawdy jest.
Ale ja już mało kiedy jadę z obrotami powyżej 4-5 tyś. Jakiś emeryt się zrobiłem a`la K@cza Style
W mojej byłej ZA OPC założone zostało BRC. Zrobione prawie 45.000 km bez żadnych problemów. Wymiana świec po 30.000.
Chciałem ponownie założyć ich instalacje do "nowej" OPC, no i tu moralny zonk
W pierwszym roku użytkowania ZA OPC na Pb zrobiłem .... aż 6.000 km. Po założeniu LPG przebieg roczny zwiększył się do 15.000, a w kolejnym roku do 18.000.
Teraz będę używać prywatnego auta w weekendy ponieważ mam "inną" umowę na jazdę służbowym autem w dni wolne od pracy i dlatego z niej zrezygnowałem.
Wole jeździć swoim autkiem.
Ktoś coś, za i przeciw itp ?
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jak faktycznie jeździsz jak emeryt to wystarczy sama. LPG to już kwestia indywidualna. Ja osobiście nie mam a pali sporo więcej niż seria i to jest auto na co dzień
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Pewnie, że zakładaj gaz. Chyba, że Cię stać na 100za100.
Ja nawet bym się nie zastanawiał. Chcesz poszaleć to możesz włączyć Pb, w trasie LPG i do normalnej jazdy wystarczy.
Pamiętaj, I'm dłużej jeździsz na Pb tym wolniej zwróci Ci się LPG
Z tych 250 kuni zawsze coś na LPG zostanie jeszcze.
Możesz też LPG traktować jako rezerwę do Pb. Np. za............ tak, że kończy się waha, przełączasz na LPG i lecisz na stację
tankujesz za 350 do pełna i dalej możesz 400km przejechać
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
uważamy na słownictwo
Ja nawet bym się nie zastanawiał. Chcesz poszaleć to możesz włączyć Pb, w trasie LPG i do normalnej jazdy wystarczy.
Możesz też LPG traktować jako rezerwę do Pb. Np. za............ tak, że kończy się waha, przełączasz na LPG i lecisz na stację
uważamy na słownictwo
Ostatnio zmieniony 01 maja 2019, 10:42 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sebu$
- -#Administrator
Powrócę do tematu 
wiem co i jak jest z gazem, bo miałem BRC.
A podobno w ZB OPC mogą być problemy.
Dlatego podpiąłem się pod temat
Tak jak ująłeś,
nie widzę problemu jak spotkam po drodze np: ..... Dr Rybę w jednym z jego projektów, Dr Krwiopijcę z jego popcornem, no i Dr Sumika .... hmmmm - toż to ten taki, co mało robi, a dużo pisze
wtedy przełącze na Pb i jaaaazda
, i się pościgamy na niemieckiej autobahnie. Specjalnie tam oczywiście pojedziemy na 5 minut 
Potem grzecznie wciskam przełącznik Pb/LPG na gazoline i po chwili można poszaleć a`la K@cza Eco Style dostojnie się turlając
Forumowa duszyczka wspominała trochę inaczejryba1 pisze: 01 maja 2019, 08:36 Jak faktycznie jeździsz jak emeryt to wystarczy sama. LPG to już kwestia indywidualna. Ja osobiście nie mam a pali sporo więcej niż seria i to jest auto na co dzień
Łukasz,Ostap pisze: 01 maja 2019, 10:33 Pewnie, że zakładaj gaz. Chyba, że Cię stać na 100za100.
Możesz też LPG traktować jako rezerwę do Pb. Np. za............ tak, że kończy się waha, przełączasz na LPG i lecisz na stacjętankujesz za 350 do pełna i dalej możesz 400km przejechać
![]()
uważamy na słownictwo![]()
wiem co i jak jest z gazem, bo miałem BRC.
A podobno w ZB OPC mogą być problemy.
Dlatego podpiąłem się pod temat
Tak jak ująłeś,
nie widzę problemu jak spotkam po drodze np: ..... Dr Rybę w jednym z jego projektów, Dr Krwiopijcę z jego popcornem, no i Dr Sumika .... hmmmm - toż to ten taki, co mało robi, a dużo pisze
wtedy przełącze na Pb i jaaaazda
Potem grzecznie wciskam przełącznik Pb/LPG na gazoline i po chwili można poszaleć a`la K@cza Eco Style dostojnie się turlając
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panie Preze$ie, ma Pan już doświadczenie z LPG więc nie bardzo rozumiem Pana chwilową nie pewność. Ja w swojej ZB OPC(Line) mam gaz i nie narzekam.

- Sebu$
- -#Administrator
Po to jest Preze$, aby marudził, wydziwiał, narzekał i tym się dzieli, aby wszyscy wokół wiedzieli że się nad czymś ważnym zastanawia, bo się zna i ma dylemat jak to lepiej wykorzystaćmariusz131 pisze: 05 maja 2019, 11:04 Panie Preze$ie, ma Pan już doświadczenie z LPG więc nie bardzo rozumiem Pana chwilową nie pewność. Ja w swojej ZB OPC(Line) mam gaz i nie narzekam.![]()
![]()
![]()
Biedny jest los takiego Preze$a
Osobisty Mecha Sumik drży na sam widok zarządu i się zabiera do roboty za to co już robił, co by nie było że nic nie robi
sorki za
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Ale Preze$ napisal ze juz nie kręci silnika ponad 4 tyśwampir11111 pisze: 05 maja 2019, 11:50 Sebay ogólnie to można założyć LPG i zrobić tak jak ma Artur z Ecu Majster to znaczy że LPG przełącza się na BP automatycznie jak daje w palnik czyli od 4 tyś obrotów![]()
A tak to Seba$ zaloz staga z reduktorem na 300 koni, wtryski Hana, Barracuda, na węzłach FARO minimum 8mm i będzie ogień
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
LPG w tym silniku tylko po strojeniu AFR. LET/LEL/LER/LEH to praktycznie to samo. SEBA nie czytaj bzdur z google bo w zimę boso będziesz chodził
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
Dokładnie jak piszecie. AFR na gazie to podstawa.
Często padały teorie, że przy świecach robiły się tzw, "słoneczka". Niby od LPG. W silnikach bez LPG też się robiły.
Ja u siebie w ZB OPC mam dobrą instalację Staga za ponad 3200 i daje rade:
Serownik QBox Plus na OBD, na parowniku PALACAR KR-3 350 KM i wtryskach zielona HANA 2100 do 80KM na cyl.
Nie mam żadnego problemu. Gazu nie brakuje, nawet przy końcu obrotów.
Najważniejsze jest to żeby zamontowała to kumata osoba i żeby taka sama ogarnęła ustawienia bo to jest najważniejsze.
U mnie z tego co pamiętam u mnie benzyna na LPG startuje powyżej 4500 obr. Nie ma żadnego problemu, nie czuć różnicy.
Zależy kto ile jeździ. Ja zrobiłem na gazie już prawie 60 tysięcy i jest
. Wymiana wszystkich filtrów i serwis co 10000 i gra.
Jak robisz 4 - 6k km rocznie to nie ma sensu. Tankuj pb98, dolej Archoila i ciesz się benzyną.
Jak planujesz robić większe przebiegi to zainwestuj. Tylko w dobrą instalację i w dobrym miejscu.
Często padały teorie, że przy świecach robiły się tzw, "słoneczka". Niby od LPG. W silnikach bez LPG też się robiły.
Ja u siebie w ZB OPC mam dobrą instalację Staga za ponad 3200 i daje rade:
Serownik QBox Plus na OBD, na parowniku PALACAR KR-3 350 KM i wtryskach zielona HANA 2100 do 80KM na cyl.
Nie mam żadnego problemu. Gazu nie brakuje, nawet przy końcu obrotów.
Najważniejsze jest to żeby zamontowała to kumata osoba i żeby taka sama ogarnęła ustawienia bo to jest najważniejsze.
U mnie z tego co pamiętam u mnie benzyna na LPG startuje powyżej 4500 obr. Nie ma żadnego problemu, nie czuć różnicy.
Zależy kto ile jeździ. Ja zrobiłem na gazie już prawie 60 tysięcy i jest
Jak robisz 4 - 6k km rocznie to nie ma sensu. Tankuj pb98, dolej Archoila i ciesz się benzyną.
Jak planujesz robić większe przebiegi to zainwestuj. Tylko w dobrą instalację i w dobrym miejscu.