Wymiana akumulatora

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kejwus

Wymiana akumulatora

#1 Post autor: kejwus »

Witam wszystkich,
Powoli szykuję się do wymiany akumulatora w mojej Zośce. Czytałem,że przy wymianie akumulatora w samochodach nowszych generacji a szczególnie z systemem start stop zalecają wizytę w profesjonalnym warsztacie a to z powodu zarejestrowania nowego akumulatora w sterowniku. Podobno jeśli tego się nie zrobi komputer będzie"widział" stary akumulator. Czytałem też, że w niektórych samochodach taka adaptacja odbywa się automatycznie, czy w Zafirze C też?Jak to jest w rzeczywistości bo przecież normalne, że prawie ze wszystkim odsyłają do serwisu ale czy tu będzie to też konieczne?
Proszę o pomoc forumowiczów, którzy już sami to praktykowali.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
qtom

#2 Post autor: qtom »

bez szaleństw kup tylko akumulator do S&S i o tych samych parametrach prądowych jak i wymiarowych. propozycja na samym dole strony http://jakiakumulator.pl/opel-zafira-c- ... umulatory/ cena około 500 zł może więcej może mniej .Jedynie szyby trzeba będzie zaprogramować według instrukcji na zegarach.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2019, 15:17 przez qtom, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: Pszczyna »

Podczas wymiany zachowaj kolejność (wpierw odłączasz MINUS a później PLUS ) gdy podłączasz nowy to na odwrót (wpierw PLUS a następnie MINUS)

Z powyższej tabeli polecam JENOXSA zaś unikaj Centra Futura jak ognia po przeniesieniu produkcji do Hiszpanii strasznie spadła jakość inne Centry w porządku
Ostatnio zmieniony 15 maja 2019, 15:26 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
qtom

#4 Post autor: qtom »

pszczyna pisze: 15 maja 2019, 15:25 Z powyższej tabeli polecam JENOXSA zaś unikaj Centra Futura jak ognia po przeniesieniu produkcji do Hiszpanii strasznie spadła jakość inne Centry w porządku
nie doradzaj czegoś co nie jest do tego auta zerknij na ostatnią tabele bo do S&S są akumulatory AGM
kejwus

#5 Post autor: kejwus »

Dzięki za podpowiedzi, mam upatrzony akumulator i wiem jak go wymienić, pytanie tylko czy samemu?

Dodano po 1 minucie 1 sekundzie:
Pytanie do kolegi qtom,
wymieniałeś sam?
qtom

#6 Post autor: qtom »

w całym swoim życiu tylko raz wymieniałem w swoich autach akumulator jak przy minus 30 nie odpalił po trasie i 4 godzinach postoju :lol: a tak serio nie ma procedury adaptacji akumulatora wymieniasz i tyle układ ładowania sam wie ile prądu potrzeba i kiedy by utrzymać aku w formie robisz to sam lub w warsztacie gdzie kupiłeś pierwsza opcja lepsza bo satysfakcja większa
Ostatnio zmieniony 15 maja 2019, 18:56 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.
kejwus

#7 Post autor: kejwus »

Ok. Dzięki
olo018

#8 Post autor: olo018 »

Witam jak wymieniłem na taki w zeszłym roku i spoko Varta Silver Dynamic AGM F21 80AH
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#9 Post autor: Pszczyna »

qtom pisze: 15 maja 2019, 15:31
pszczyna pisze: 15 maja 2019, 15:25 Z powyższej tabeli polecam JENOXSA zaś unikaj Centra Futura jak ognia po przeniesieniu produkcji do Hiszpanii strasznie spadła jakość inne Centry w porządku
nie doradzaj czegoś co nie jest do tego auta zerknij na ostatnią tabele bo do S&S są akumulatory AGM
To poczytaj to https://www.jenox-akumulatory.pl/files/efb.pdf
kejwus

#10 Post autor: kejwus »

A co powiecie na ten?
Załączniki
Screenshot_20190515_210453.jpg
qtom

#11 Post autor: qtom »

pszczyna pisze: 15 maja 2019, 20:52 To poczytaj to https://www.jenox-akumulatory.pl/files/efb.pdf
przeczytałem i ma mniejszy prąd rozruchowy w sumie niewiele ale przy czułym układzie ładowania będzie przekładało się na zwiększony apetyt na paliwo wiec według parametrów nieprawidłowy lepiej założyć tak jak ma być 760A
kejwus

#12 Post autor: kejwus »

Ale ten ma 760!!!
qtom do okulisty 🤓🤭🤭🤭
qtom

#13 Post autor: qtom »

nie wypowiadam się na temat firm i jakości nie mam aż takiej wiedzy i nie robiłem badań opel zastosował "inteligentne" ładowanie widzą to ci co mają odblokowaną zakładkę ładowania komputer steruje ładowaniem i podnosi obroty gdy ma zapotrzebowanie przelicz sobie czy alternator podoła by doładować ten akumulator i czy nie będziesz za chwilę pytał dlaczego silnik utrzymuję około 1000 obrotów a nie jest to wypalanie dpf

Dodano po 3 minutach 11 sekundach:
kejwus pisze: 15 maja 2019, 21:12 Ale ten ma 760!!!
qtom do okulisty 🤓🤭🤭🤭
70 ah pojemność czyli tyle musi dać alternator i 760 rozruchowego prawidłowy 80 ah jest za duży nie naładuje
kejwus

#14 Post autor: kejwus »

qtom, wszystko jasne, tyle że akumulator do którego pszczyna wkleił link ma prąd rozruchowy 760A więc o co chodzi?
qtom

#15 Post autor: qtom »

70 ma 720

Dodano po 51 sekundach:
na przepraszam nie czekam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”