Wymiana akumulatora

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kejwus
Debiutant
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira C 2.0CDTI Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH
#16 Post autor: kejwus »

Nie wiem jaki ty masz akumulator, ja mam w swojej Zośce fabryczny i z moim parametry grają, zaraz podeślę zdjęcie

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#17 Post autor: qtom »

podeślij vin to zobaczę jutro co jest u ciebie w papierach wsadzone

Awatar użytkownika
kejwus
Debiutant
#18 Post autor: kejwus »

To mój od nowości.

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Czyli wszystko gra i przepraszać chyba nie trzeba? 🤓🤫
Załączniki
Screenshot_20190515_212831.jpg

qtom
Mieszkaniec

#19 Post autor: qtom »

jeśli ty kupiłeś taki w nowym aucie to taki dobierz. widocznie masz więcej urządzeń elektrycznych niż podstawowe wyposażenie dlatego trzeba sprawdzać też po VIN. ważna jest pojemność bo ona jest dobrana do alternatora prąd rozruchowy im wyższy tym lepszy bo rozrusznik ma lepszego kopa i silnik szybciej pali jutro zobaczę co jam mam bo nawet nie patrzyłem nigdy, a z ciekawości spytam ile u ciebie wytrzymał lat i kilometrów

Awatar użytkownika
kejwus
Debiutant
#20 Post autor: kejwus »

ja mam wersję Cosmo a więc najwyższą wyposażenia,pewnie dlatego.Auto ma 6 lat iprzejechane 102 000 nie jeżdżę dużo,do pracy mam 6 km a juź od wiosny przesiadam sie na rower i jak nie pada deszcz to kręcę i tak aż się dobrze nie ochłodzi.Czasani Zośka stoi parę dni bez ruchu :( .Na razie jest ok.pali raczej bez problemu ,może zakręcenie jest o 1/3 sekundy dłuższe ,ale nie działa mi start-stop jak się kręcę po mieście.Dopiero po długiej jeździe kiedy akumulator się dobrze naładuje zaczyna znowu działać.Więc dlatego piszę,że"po mału szykuję się do wymiany".Czytałem,że jeśli sprawność akumulatora spadnie poniżej 60% to może własnie już oszczędzać odłączając niektóre funkcje jak np; start-stop

qtom
Mieszkaniec

#21 Post autor: qtom »

to może naładuj go porządnie pamiętam ze jak kupiłem astrę to gość w ASO mi powiedział raz na pół roku naładuj bo z oszczędności wszystko jest na granicy parametrów zwłaszcza ze więcej stoi jak jedzie. Cosmo akurat ma drugorzędne znaczenie ważne ile masz odbiorników w aucie i jak z nich korzystasz teoretycznie od tego zależy jaki dadzą akumulator idę zobaczyć teraz z ciekawości co ja mam też mam cosmo i pasowało by tez doładować chociaż teraz gdy ciepło prąd ładowania jest w przedziale 12,8 a 13,4 V według komputera w aucie w zimniejsze dni było 14,4 do 15 V ale też większy pobór prądu wiec musi więcej ładować u mnie tez jest 80 ale sprawdzę sobie jutro w systemie.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2019, 22:40 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kejwus
Debiutant
#22 Post autor: kejwus »

A czy ładowanie w moim przypadku coś da.?Nie znam się ale czy jadąc po autostradzie 3-4 godziny, nie jest w stanie się doładować do oporu? A potem i tak traci moc, więc chyba jednak wymiana?

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#23 Post autor: Pszczyna »

Aby zrekompensować ubytek prądu podczas rozruchu silnika trzeba by było pokonać odległość ok.60km ,jeżeli chodzi o kwestię podłączenia Aku do prostownika to w instrukcji Fiama ,Centra zalecają raz w miesiącu lub po dłuższym postoju .
Co do prądu rozruchowego to kwestia co producent napisze (miałem aku o słabszym prądzie rozruchowym a silnik lepiej odpalał niż markowy uznawany Aku o wyższym prądzie rozruchowym) proszę posłuchać tego pana https://www.youtube.com/watch?v=97mWIgwLxOQ i jego wywody przed decyzja zakupu https://www.youtube.com/watch?v=SD1b1O4i9jg

Awatar użytkownika
kejwus
Debiutant
#24 Post autor: kejwus »

Ok. Dzięki

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#25 Post autor: Pszczyna »

Ogólnie polecam przesłuchać wypowiedzi tego pana i jego kolegi na temat ładowania akumulatorów i ich kondycji sporo tego lecz warto oraz temat ładowarek prostowników

qtom
Mieszkaniec

#26 Post autor: qtom »

warto tez zrobić test akumulatora koszt około 10 zł a pomoże w decyzji. dopytałem się o Aku do naszych autek są dwa rodzaje 80 i 70 zależy od wyposażenia . powodem jest ze w początkowej fazie może być większy pobór energii niż daje alternator grzałka quickheat ,fotele, szyba ,wentylator, światła, radio. Producent doszedł do wniosku ze na pierwsze kilkanaście minut jazdy wystarczy dobrać prą z aku a później systemy się wyłączają lub sami je wyłączamy albo ograniczamy pobór. nie pamiętam dokładnie ale jest gdzieś opisane jak pracuje układ ładowania w Oplach i autach GM od 2009r

Jari27
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira C 1.4t
Oznaczenie silnika: NEL

#27 Post autor: Jari27 »

Cześć. Zauważyłem taką zależność, przy powietrzu skierowanym tylko na szybę system start-stop włącza się rzadko a gdy dodam skierowanie na nogi działa za każdym razem. Czy też tak macie? U mnie akumulator fabryczny AGM Opel 80ah

qtom
Mieszkaniec

#28 Post autor: qtom »

S&S jest uzależniony od wielu czynników miedzy innymi od temperatury w aucie wiec kierunek nawiewu czy nasłonecznienie oraz temperatura zewnętrzna tez ma wpływ

Awatar użytkownika
kejwus
Debiutant
#29 Post autor: kejwus »

dopiero dzisiaj zrobiłem test sprawności akumulatora,no i okazuje się,że jednak do wymiany!.Chociaż żywotność wynosi 68%!
Załączniki
IMG_20190530_185132111.jpg

coffe
Debiutant
Imię: Sebastian
Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Oznaczenie silnika: A20DT
#30 Post autor: coffe »

Koledzy dzisiaj podczas wymiany oleju w skrzyni biegów zauważyłem coś takiego pod podstawą akumulatora. Od czego to może być i czy może sobie tak luźno wisieć?
Załączniki
Kabelek
Kabelek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”