Problem z oświetleniem wnętrza/kabiny samochodu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
xrs
Bywalec
Imię: Piotrek
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#226 Post autor: xrs »

Help, po zamknięciu auta świeci się cały czas w podsufitce przednia środkowa lampka i tylna lampka nad fotelami tylnimi(w trybie auto tylne). Zrobiło się tak jak się bawiłem wewnątrz przyciskiem do zamykania wszystkich drzwi (tym obok przycisku do awaryjnych) i jednocześnie przekręciłem w którymś momencie kluczyk w stacyjce (bez odpalenia). Po tej zabawie włączyły się awaryjne pomimo że nie naciskałem awaryjnych (jakby komp chciał mi coś zakomunikować że coś zmieniłem i teraz po zamknięciu auta nie gasną światła w podsufitce (awaryjne normalnie wył przyciskiem). Poza tym wszystko jest ok i nic nigdzie nie grzebałem i nigdy tak wcześniej nie miałem i nic nie robiłem z airbagiem. Na mój informatyczny łeb wnioskuję że system zgłupiał od tego naciskania jakby komp myślał że siedze cały czas przy otwartych drzwiach, bo przecież bawiłem się zamykaniem i otwieraniem plus do tego kluczyk w stacyjce przekręcony w nieodpowiednim momencie. Tylko jak to teraz odkręcić?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, 21:10 przez xrs, łącznie zmieniany 9 razy.

xrs
Bywalec
Imię: Piotrek
Auto: Opel Zafira
Model: B
#227 Post autor: xrs »

ok odpięcie na chwile klemy od aku rozwiązało problem :piwo:
Ostatnio zmieniony 02 gru 2018, 18:25 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.

Maciek 1982
Imię: Maciej
Auto: Opel Zafira B 1.9cdti
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19cdti

#228 Post autor: Maciek 1982 »

Witam mam taki problem oświetlenie bagażnika działa normalnie ale nad lusterkiem i środku nie palą się lampki przy otwarciu drzwi i ż pilota dziwne bo jak włączam ręcznie to wszystko działa jaką może być przyczyną proszę o pomoc

harvard
Mieszkaniec
Imię: adam
Auto: zafira b
Model: za

#229 Post autor: harvard »

Nie mogę nigdzie znaleźć video tutka odnośnie wymiany żarówek w bagażniku. Próbowałem podważać od lewej strony patrząc do przodu kierunkiem jazdy (sam naprawiam czytałem) jednak wychodzi albo cały kosz łącznie z jakąś metalową częścią i lekko deformuje się dookoła podsufitka. Bałem się, że coś spiep.. więc dałem Sobie spokój. Czy ma zejść tylko sam plastik czy całły plastik łącznie z bebechami powinienem wyciągać? Macie jakieś namiary na videotutka?

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Imię: Szczepan
Auto: ZB 1.9
Oznaczenie silnika: CDTI

#230 Post autor: Mawerix »

Z jednaj strony trzeba podważyć śrubokrętem, metalowa obwódka powinna zostać w podsufitce, czasem bywa tak że metolowa spinka trzymająca lampę zahaczy i ciężko ją zdemontować.

pablo811
Bywalec
Imię: Paweł
Auto: Opel Zafira B 1.6
Oznaczenie silnika: Z16XE1
#231 Post autor: pablo811 »

Witam. Panowie i Panie miałem dziś ciekawy przypadek. Schodze do auta, patrzę a kierunkowskazy migają, tak jakby ktoś załączyłem światła awaryjny. Wyłączyłem je przyciskiem od świateł awaryjnych. Miał ktoś podobny przypadek?

Deleted User 21664

#232 Post autor: Deleted User 21664 »

A może przez przypadek włączyłeś i nie zauważyłeś ;)

pablo811
Bywalec
#233 Post autor: pablo811 »

Raczej nie 😁

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#234 Post autor: Tazz »

Masz alarm?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

pablo811
Bywalec
#235 Post autor: pablo811 »

Nie

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#236 Post autor: Tazz »

Kilka postow wyzej jest podobny problem
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

l3cho
Przeglądacz
Auto: Opel Zafira B 1.8
#237 Post autor: l3cho »

Hej,

Mam problem z niechcącą zgasnąć lampą w podsufitce. Wszystkie drzwi, bagażnik, maska zamknięta a lampka nie chce gasnąć, tak samo pozostałe lampki jeżeli włączę je w tryb czuwania.
Problem pojawił się po kolizji drogowej - czy powodem tego problemu może być to, że nie mam podpiętych halogenów przeciwmgielnych? (uległy uszkodzeniu i musiałem je odpiąć). Jeżeli nie, to w jaki sposób szukać przyczyny? gdzie są czujnik domknięcia drzwi, bagażnika, maski?

Proszę o pomoc.

l3cho
Przeglądacz
Auto: Opel Zafira B 1.8
#238 Post autor: l3cho »

Dodam do problemu iż, wszystkie czujnika otwarcia drzwi działają prawidłowo, po otwarciu każdych drzwi i bagażnika zapala się czujnik otwarcia drzwi. Słychać także alarm o otwartych drzwiach ale tylko w przypadku otwarcia bagażnika. Sprawdziłem opcomem - było trochę błędów, wszystko skasowałem (przez parę dni nie miałem akumulatora)., zgasiłem samochód, odpaliłem na nowo lampka nadal świeci. W opcomie gdy wchodzę na test lampki - mogę ją testowo włączyć i wyłączyć. Gdzie szukać dalej?

Awatar użytkownika
conway
Bywalec
Imię: Kamil
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#239 Post autor: conway »

Mam problem , zakupiłem zarówki led do wnętrza komplecik z alledrogo. Wziąłem sie za wymiane , zmieniłem w lampce przedniej trzy żaróweczki i jedną w schowku, sprawdziłem działa. zdemontowałem lampke w drugim rzędzie siedzeń zmieniłem , jedna zadziałała , myślałem ze źle włożyłem, poprawiłem i nie działa ani lampka z przodu ani w środkowym rzędzie, myslałem ze jakiś bezpiecznik ale dziwne lampka w ostatnim rzedzie działa. Który bezpiecznik odpowiada za oswietlenie wnetrza??? Czy moźe jakiś przekaźnik?? Znalazłem jakiś rozkład bezpieczników , mam tą wersje bardziej z bardziej rozbudowaną skrzynką bezp. w bagazniku i nie znalazłem w tej rozpisce bezp. od oświetlenie. Pomoże ktoś?

P.S. Nie dubluj postów
Ostatnio zmieniony 28 cze 2019, 19:08 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.

Deleted User 21664

#240 Post autor: Deleted User 21664 »

Spróbuj odwrócić żarówki - z tego co pamiętam to bieguny też mogą mieć znaczenie. U mnie zadziałało

U mnie nie świecą w bagażniku - pomimo, że (podobno ) są CAN
Ostatnio zmieniony 28 cze 2019, 19:07 przez Deleted User 21664, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”