Problem z mocą Zafira B 1 9 CDTI

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
radmar1702

Problem z mocą Zafira B 1 9 CDTI

#1 Post autor: radmar1702 »

Witam Chciał bym opisać mój problem z moja Zosienką. Pewnie bedą osoby którym ten temat pomoże i zaoszczędzi tyle stresu co mi :D natomiast opiszę moja usterkę. Pewnego dnia miałem do pokonania jakieś 30 km no i po odpaleniu zosia pieknie ładnie wszystko grało ujechałem jakies 3 km nagle przy gwałtownym wciskaniu pedału gazu i obrotach 2000obr/min moja Zosia wyje jak by jakieś łozysko zatarło się lub piłowało coś. odrazu stresu co nie miara. hmm zatrzymałem się daje gazu do 2000obr/min spokój przy 4500obr/min wyje jak by jakies doładowanie swist. nic jechałem dalej autko do 2000obr/min zbierało sie ładnie powyżej chałas świst brak mocy nie chciało wogóę jechac niczym Polski mały fiat ;) no i nic dojechałem na miejsce i myśli co jest po drodze kilka razy sie zapaliła kontrolka servis. mysli były różne może intercooler hmm może turbina... strach na maxa. wiec postanowiłem zajrzeć pod mache i sprawdzić wszystkie węże od powietrza i było ok ale patrząc dopatrzyłem się że powietrze idzie z rury koło intercoolera tak pluło jak dodałem gazu bo dmuchało nieźle hmm więc co tu zrobić rozebrałem atrape i listwe łącząca z przodu i odkreciłem rure z powietrzem co idzie na intercooler z silnika i co sie okazało uszczelaka na róże co chcodzi do intercoolera jest peknieta. telefon do sklepu jeden drugi nie mają... serwis hmm nie ma uszczelki samej z rurą 400zł co zrobić hmmm posklejałem uszczelke i załozyłem jak narazie dobrze dokrenciłem i cyka koszt naprawy tupka kropelki czyli 3zł :D i auto cyka moc jest i cisza pod maską :) ale mimo to szukam nadal takiej orginalnej uszczeli lub zamiennika :D :driver:
radmar1702

#2 Post autor: radmar1702 »

A tu macie zdiecie zapożyczone z Klubu Vectra przedstawiające miejsca gdzie była usterka czerwone strzałeczki na prawo u dołu :D Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 19:36 przez radmar1702, łącznie zmieniany 1 raz.
radmar1702

#3 Post autor: radmar1702 »

http://img14.imageshack.us/i/silnik3.jpg/ A tu macie zdiecie zapożyczone z Klubu Vectra przedstawiające miejsca gdzie była usterka czerwone strzałeczki na prawo u dołu :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”