Klapa Bagażnika Zablokowana

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ZafiroMan

Klapa Bagażnika Zablokowana

#1 Post autor: ZafiroMan »

Witam Brać ZAFIROMANIAKOW!

Mam Zafirke C z 2014 l. Od ponad tygodnia mam problem z otwieraniem Klapy tylnej (bagażnik).

Objawy: Włącznik ktory występuje w klapie nie otwiera klapy.

Sprawdziłem wszystkie kostki w klapie tylnej i wszystko jest ok.Prąd dochodzi, nie są nigdzie zaśniedziałe czy tez uszkodzone. Bezpieczniki wszystkie przeleciałem także wszystkie są sprawne. mikrostyk profilaktycznie zakupiłem nowy i także nic nie pomogło.

Dzisiaj odwiedziłem ASO i po 6 h grzebania rozłożyli ręce... Powiedzieli ze mikrostyk jest ok. jedyne co podejrzewaja to jakis wewnetrzny przekaznik ktory jest zintegrowany z bezpiecznikami i ze prawdopodobnie trzeba wymienic caly system modułowy bezpiecznikow ktory kosztuje 2500 ale to nic pewnego i chcieliby wziac auto na 2 dni zeby szukac dalej problemu w celu 100 procentowej diagnozy.

W tym momencie ręce mi opadły bo nawet "Eksperci" z Opla nie potrafia tego sprawnie zdiagnozowac. Musze przyznac ze sprawa jest bardzo uciązliwa bo mam niemowle w domu i nie jestem w stanie przewiezc wozka dzieciecego we własnym aucie.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki jeśli ktos ma jakiś pomysł co mogło sie stac lub miał podobny problem.
franki

#2 Post autor: franki »

Może pojedź do ogarniętego elektryka poza ASO. Pamiętam jak w mojej Astrze F przestał grać jeden głośnik ( z 4) to spec z ASO stwierdził że poszła końcówka mocy.. A po prostu wysuną się wtyk z kostki..
rbb4

#3 Post autor: rbb4 »

ZafiroMan pisze:Witam Brać ZAFIROMANIAKOW!

Mam Zafirke C z 2014 l. Od ponad tygodnia mam problem z otwieraniem Klapy tylnej (bagażnik).

Objawy: Włącznik ktory występuje w klapie nie otwiera klapy.

Sprawdziłem wszystkie kostki w klapie tylnej i wszystko jest ok.Prąd dochodzi, nie są nigdzie zaśniedziałe czy tez uszkodzone. Bezpieczniki wszystkie przeleciałem także wszystkie są sprawne. mikrostyk profilaktycznie zakupiłem nowy i także nic nie pomogło.

Dzisiaj odwiedziłem ASO i po 6 h grzebania rozłożyli ręce... Powiedzieli ze mikrostyk jest ok. jedyne co podejrzewaja to jakis wewnetrzny przekaznik ktory jest zintegrowany z bezpiecznikami i ze prawdopodobnie trzeba wymienic caly system modułowy bezpiecznikow ktory kosztuje 2500 ale to nic pewnego i chcieliby wziac auto na 2 dni zeby szukac dalej problemu w celu 100 procentowej diagnozy.

W tym momencie ręce mi opadły bo nawet "Eksperci" z Opla nie potrafia tego sprawnie zdiagnozowac. Musze przyznac ze sprawa jest bardzo uciązliwa bo mam niemowle w domu i nie jestem w stanie przewiezc wozka dzieciecego we własnym aucie.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki jeśli ktos ma jakiś pomysł co mogło sie stac lub miał podobny problem.
Od kilku dni mam problem z klapa. Muszę 4,5 razy naciskać przycisk w klapie aby się otworzyła. ZafiroMan udało Ci się zdiagnozować problem?

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

BQB
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A16XNT
#4 Post autor: BQB »

A czy z pilota się normalnie zamyka i otwiera?
rbb4

#5 Post autor: rbb4 »

Nie posiadam otwierania klapy z pilota.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#6 Post autor: Sebu$ »

Czy jak klikasz na otwarcie klapy to cokolwiek słyszysz ?
Np. odgłos "kliknięcia" włącznika ?
albo odgłos próby wyzwolenia siłownika otwarcia ?

Może inaczej .... czy cokolwiek jest słyszane , że coś się dzieje ?
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
BQB
Mieszkaniec
#7 Post autor: BQB »

Jeszcze inaczej, czy słyszysz zamykanie centralnego zamka, czy też zblokowanie i odblokowanie.
rbb4

#8 Post autor: rbb4 »

Żadnych odgłosów. Naciskam kilka razy i nic. Po czym za 4-5 razem otwieram bez problemu.

BQB
Mieszkaniec
#9 Post autor: BQB »

Ja bym raczej stawiał na problem z przewodami. Najprościej, to wyciągnąć ten przycisk, odłączyć kabelki i je razem zewrzeć. Jak otwiera za każdym razem, to włącznik, jak to samo, to kabelki.
rafalj
Debiutant
Model:

#10 Post autor: rafalj »

mikrostyk do wymiany
przechodzilem to w insigni i w zafirze c rowniez
koszt okolo 100zl
rbb4

#11 Post autor: rbb4 »

rafalj pisze:mikrostyk do wymiany
przechodzilem to w insigni i w zafirze c rowniez
koszt okolo 100zl
Dokładnie mikrostyk. Wczoraj zauważyłem że jego gumowa obudowa jest naruszona i najprawdopodobniej w woda dostaje się do środka i dla tego nie łączy. Czy wymiana w zafirze C jest skomplikowana? Wymieniłeś sam?

evolution1zafir

#12 Post autor: evolution1zafir »

evolution1zafir pisze: 01 lip 2019, 10:43 Mozna tutaj coś zaadoptować https://autokluczyki.pl/pl/c/SWITCHE-MIKROSTYKI/9
Koszt 2 zł i 30 minut roboty.
rbb4

#13 Post autor: rbb4 »

Myślę że jakakolwiek "adaptacja" nie ma tutaj sensu. Obudowa mikrostyku jest naruszona i woda dostawć się może cały czas. Sama obudowa wygląda na nie rozbieralna.

Zakupiłem oryginał (137zl) i wymieniłem. Prosta robota.ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”