[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Filip
Przeglądacz
Imię: Filip
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#301 Post autor: Filip »

Witam serdecznie
Kilka pytań odnośnie montażu oryginalnego PDC
kolega w astrze dołożył sobie parctronic na przód wcześniej dokładał tył
mam do was pyt czy przednie czujniki załączają się po wbiciu jedynki czy trzeba je guzikiem aktywować i jeszcze jedno jak miał tylko tył to sygnał szedł z cim mimo że był podłączony głosniczek(buzer)
teraz po dołożeniu przednich czujników zmiany indexu to i tak buzer nie działa błędów brak czy macie może jakieś pomysły

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#302 Post autor: Mariusz »

Filip pisze: 09 cze 2019, 20:07 Witam serdecznie
mam do was pyt czy przednie czujniki załączają się po wbiciu jedynki czy trzeba je guzikiem aktywować i jeszcze jedno jak miał tylko tył to sygnał szedł z cim mimo że był podłączony głosniczek(buzer)
teraz po dołożeniu przednich czujników zmiany indexu to i tak buzer nie działa błędów brak czy macie może jakieś pomysły
Przednie czujniki aktywują się po włączeniu biegu wstecznego lub po wciśnięciu przycisku. Sygnał z przednich czujników jest z głośniczka w CIMie a z tylnych w buzerze z tyłu auta.

Filip
Przeglądacz
Imię: Filip
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#303 Post autor: Filip »

mariusz131 pisze: 09 cze 2019, 20:44
Przednie czujniki aktywują się po włączeniu biegu wstecznego lub po wciśnięciu przycisku. Sygnał z przednich czujników jest z głośniczka w CIMie a z tylnych w buzerze z tyłu auta.
No ok to dlaczego u niego po wstecznym nie załącza się buzer tylko sygnał idzie z Cima

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
#304 Post autor: Mariusz »

Filip pisze: 09 cze 2019, 22:02
mariusz131 pisze: 09 cze 2019, 20:44
No ok to dlaczego u niego po wstecznym nie załącza się buzer tylko sygnał idzie z Cima
Najprawdopodobniej coś źle połączone. Może CIM widzi tylne czujniki jako przednie.

Awatar użytkownika
Krzysiek SJZ
Świeżak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 1.9 CDTI Panorama
Oznaczenie silnika: Z19DT
#305 Post autor: Krzysiek SJZ »

Posiadam ZB 2006 1.9 dt. Od początku jak kupiłem nie działał parkotronic z przodu i z tyłu. Powymienialem czujniki oraz elektroniczny moduł znajdujacy się w prawym nadkolu. Opcom nie widzi czujników i jedyne co ustaliłem, że jest brak zasilania. System nie jest aktywny, nie ma wzbudzenia dźwiękowego a na przycisk na desce system nie reaguje. Proszę o sugestię. Sam sobie z tym nie poradzę. Przeszukałem net i nie znalazłem przyczyny. Światła cofania załanczają się.

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#306 Post autor: Tazz »

Może trzeba aktywować op-comem czujniki, może też trzeba zobaczyć czy dochodzi zasilanie do centralki (poszukać schematu elektr)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Krzysiek SJZ
Świeżak
#307 Post autor: Krzysiek SJZ »

A gdzie w opcomie jest aktywacja? W samym pdc nic nie mogę zrobić.

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#308 Post autor: Tazz »

A to są oryginalne czujniki czy dokładne?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Krzysiek SJZ
Świeżak
#309 Post autor: Krzysiek SJZ »

Kupiłem je po numerze serwisowym odczytanym po vin, niby oryginały.

bolec0000
Świeżak
Imię: piotr
Auto: Opel Zafira B cOSMO
Model: zb
Oznaczenie silnika: z18xer
#310 Post autor: bolec0000 »

Witam żeby nie zaczynać nowego wątku to mam prośbę czy jest ktoś z forumowiczów z Krakowa kto ma orginalne PDC po lifcie i może na chwilę pożyczyc modułu na podmiankę bo obawiam sie ze mój jest padnięty.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#311 Post autor: paweldm »

Mam taki problem z czujnikami. Nie działają, choć auto tego nie wskazuje. Lampka na przycisku zapala się, na liczniku również, po przekroczeniu 20km/h gasną. Po podłączeniu do opcom wyskoczył błąd niskiego zasilania głośnika. Miał już może ktoś coś podobnego??
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
#312 Post autor: Mariusz »

paweldm pisze: 01 wrz 2019, 22:22 Mam taki problem z czujnikami. Nie działają, choć auto tego nie wskazuje. Lampka na przycisku zapala się, na liczniku również, po przekroczeniu 20km/h gasną. Po podłączeniu do opcom wyskoczył błąd niskiego zasilania głośnika. Miał już może ktoś coś podobnego??
Lampka na liczniku nie powinna się zapalać, a jak się zapala to właśnie pokazuje błąd. Generalnie są 2 głośniki, na przednie czujniki w CIMie a na tylne na do podsufitką w bagażniku.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#313 Post autor: paweldm »

A co z tym niskim zasilaniem? Po co te zasilnie głośnika?
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

bolec0000
Świeżak
Imię: piotr
Auto: Opel Zafira B cOSMO
Model: zb
Oznaczenie silnika: z18xer
#314 Post autor: bolec0000 »

Witam pare postów wyżej prosiłem o podmianke centraki PDC ale to już nie wazne .Pare dni temu pojechałem do ASO i zleciłem diagnostykę PDC i okazało sie ze moja zoska jest po liftowa( to wiedziałem) ale okazało sie ze moje czujniki i i gniazda czujników tylnich są przedliftowe komp widzi wszystkie 4ry czujki jako uszkodzone w ASO za nową instalacje w zderzaku i czujniki i listwe zaspiewali prawie 2 tys.Kupiłem sobie całą instalacje do zderzaka i mam pytanie czy jak przełoże przednie orginały do tyłu to PDC zadziała jako sam tył czy muszę załozyc na tył orginały ,ewentualnie czy moge dac zamienniki 4 szt na tył.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
#315 Post autor: Mariusz »

Przednie czujniki są powiązane z tylnymi ( razem się włączają) więc jak przełożysz je do tyłu to i tak system nie zadziała. Ja u siebie po stłuczce zamontowałem z przodu czujniki starego typu i system był martwy. W sumie na jedno wyjdzie. Musisz mieć wszystkie sprawne aby system działał. Czy zamienniki będą działać tego nie wiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”