CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darkp1

#181 Post autor: darkp1 »

jacek76, tak to ta plastikowa cobra. Dziś znalazłem usterkę, odlutowany kondensator, zimny lut właśnie. No i w domu normalnie szumi. A po włożeniu do auta, podłączeniu anteny szumów brak. Problemów w porozumiewaniu się nie mam.

Woytas

#182 Post autor: Woytas »

nie używam jej ale opinie są lepsze co do President'a Missouri, że niby szklana cewka.,
Wg mnie "szklana cewka" to bzdura (to samo jest w zwykłej tylko schowane w nie przeźroczystej obudowie) co nie znaczy, że nie jest lepsza. :-o
Hustlera 100 znam i polecam, trzeba go tylko silioknem uszczelnic, bo lubi obudowa wpuszczać wilgoć

Poczytaj tu:
http://www.goldenline.pl/314158/antena-jaka-wybrac/s/2
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, 07:56 przez Woytas, łącznie zmieniany 2 razy.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#183 Post autor: Lorry »

kaliope, szkoda ze nie pytales wczoraj bo ja mam wlasnie hustlera, do zastosowan podobnych jak ty planujesz czyli na trase i wakacje, nie na miasto.

Misouri ma 80cm, Hustler 100. Misouri ma szpanerski wyglad, Hustler nie i jest w miare dyskretny, jak dla mnie jego ogromnym plusem jest to ze magnes moge zostawic na dachu, a drut wsadzić wzdłuż progu (normalnie odkręcany na gwincie).

IC 100 jest najlepsza budzetowa antena, ma podwojne zwoje czy tam wzmacniacz (Ramirez tak na IIZKP mówił mi ).

Ja mam zestaw za ok 300zł i jestem zadowolony ;)

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#184 Post autor: jacek76 »

Nie chce się spierać bo nie o to tutaj chodzi... od razu jednak widać że oceny w tym sklepie wynikają z chęci sprzedaży danego modelu!
No nie powiedział bym ale różnie to bywa... Z resztą , mając sklep CB , nie zabijał bym kury znoszącej złote jajka. Przecież na preziu jest największa przycinka.
Przykładowo, oceniania często przeciętnie ze względu na mizerne wykonanie w wielu testach antena Hustler 100 (aczkolwiek przez wielu chwalona) jest u nich praktycznie najlepsza! tylko Sirio ML 145 ma lepszą ocenę (to akurat bardzo dobra antena!).
Bo hustler nie jest taka złą anteną , ma jedynie kiepsko zabezpieczoną cewke przed wilgocią , która trzeba uszczelnić. Miałem ta antenę , faktem jest że zbierała troche więcej śmieci od ml-145 ale łączności były podobne.
Podejrzewam, że wchodząc do jakieś sklepu, który 'specjalizuje' się w Presidentach oceny byłby całkiem odmienne ;)
Oczywiście , że tak. Przecież sprzedawca prezidentów nie powie , że prezio jest kiepski bo klient nie kupi a on nie zarobi.Najgorsze jest to , że często ten sprzedający nie ma zielonego pojęcia co sprzedaje. Nauczył sie specyfikacji na pamięć z ulotki i tak klepie wszystkim jakie te radia i anteny sa mocne , jakie och i ach.
Powołując się na oceny anten nigdy nie ufałbym sklepom, nastawiłbym się bardziej na fora użytkowników i opinie kupujących, a te są zupełnie inne np. w przypadku PRESIDENT MISSOURI, wystarczy poczytać np tutaj:
Zgadzam się , sklepom nie ma co wierzyć ale opiniom na ceneo i opineo też nie wierzę. Zauważyłeś ? Dla wielu liczy sie wygląd. Fora , szczególnie tematyczne , tak.
Inną sprawą jest fakt, że ja świadomie zdecydowałem się na krótką antenę, wiem, że długie baty są lepsze jeśli chodzi o zasięg i strojenie ale w moim przypadku każda ponad 80 cm byłaby za długa.
Taką chciałeś , na taka Cie było stać i taka kupiłeś. Twój wybór , Twoje pieniądze.

I jeszcze przyczepności ;)

--scalone--

kaliope zastanów się najpierw co chcesz. Radio dobre , nowe czy tanie. Chcesz radia używać z zadowoleniem czy chcesz je wozić w bagażniku jak mój szfagier.

ASC jest to system redukcji szumów u prezia. Po wlączeniu tego układ (teoretycznie) powinien wyciąć najslabsze sygnały. W praktyce w prawie każdym nowym preziu nie działa to dobrze. Dopiero po modyfikacji ( robi to sidad w częstochowie ale nie tylko) działa to jak powinno. Ale taki harry II po modyfikacji kosztuje ok 600 zł. Opłaci się za takie bździdło dawać tyle kasy?

Co do anteny to chcąc umocować ją na stałe,wcale nie musisz wiercić otworów w dachu. Są uchwyty do relingu i do klapy.

więcej razy przypominał nie będę //BajBus
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, 00:51 przez jacek76, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#185 Post autor: rhaaziel »

Mam taką propozycję, może zrobimy jakąś listę kto ma/miał jaki sprzęt CB, w jakiej półce cenowej i jakie z nim związane doświadczenia :?:

Skoro razem doszliśmy do wniosku, że sklepom ufać raczej nie można, nasze oceny mogą okazać się bardzo przydatne. Oczywiście można powiedzieć, że strony z opisem sprzętu CB są i tylko się powielimy ale pamiętajcie, że na tych stronach wypowiadają się użytkownicy różnych samochodów, a na każdym autku CB działa minimalnie inaczej, w przypadku Zafir, znany jest fakt, że np. ZB 1.9CDTI generuje dość dużo zakłóceń.

Uważam, że mogłoby być to bardzo pomocne dla koleżanek i kolegów którzy dopiero planują zakup.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#186 Post autor: BajBus »

rhaaziel pisze:Mam taką propozycję, może zrobimy jakąś listę kto ma/miał jaki sprzęt CB
ale proszę w osobnym temacie :)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

łobuz

#187 Post autor: łobuz »

Witam
Też zastanawiam się nad kupnem jakiegoś zestawu CB. Przeglądając ten post postanowiłem poszukać coś na temat Cb znlazłem taką sronke.
http://radioamator.elektroda.eu/poradycb.html
Wiem że dla osób wtajemniczonych w tajniki CB wszystko jest jasne ale jak to mówią wiedza nie szkodzi. ;)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#188 Post autor: MieHor »

łobuz, niezależnie od wiedzy jak posiadłeś z podanej strony zajrzyj na forum do tego tematu, tutaj koledzy podają swoje zestawy i dzielą się wrażeniami z ich korzystania

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2399

adas22

#189 Post autor: adas22 »

Mam małe pytanko , jaką antenke polecicie do PRESIDENT TAYLOR III ?

Artur

#190 Post autor: Artur »

Woytas piszesz o konieczności uszczelnienia Haustlera 100 silikonem. Możesz coś więcaj napisać jak to zrobić?? Właśnie zauważyłem, że w deszczowe dni gorzej mi ta antenka działa. Pozdrawiam

Woytas

#191 Post autor: Woytas »

Artur - To, że w deszczowe dni działa gorzej to wina samego pasma CB-powstaje większa ilość zakłóceń. Jest to jedno z najsłabszych jakościowo pasm (dlatego jest ogólnodostępne).
Natomisat jeżeli chodzi o uszczelnienie HUSTLER'a to po prostu kup silikon bezbarwny i uszczelnij każde łączenie elementów na obudowie, z tym, że zrób to po upewnieniu się czy w środku nie ma wilgoci.

:piwo:

Awatar użytkownika
radmar1702
Bywalec
Model:

#192 Post autor: radmar1702 »

Witam mam taki problem chce sie polączyć z samochodowym zestawem blootot i słyszę komunikat memory full co mam zrobic by zwolnić pamięć i zakodować swój telefon w zestawie.

darkp1

#193 Post autor: darkp1 »

radmar1702, to załóż nowy temat, a nie piszesz w tym i to jeszcze nie związanym...

dneo

#194 Post autor: dneo »

Właśnie zamówiłem sobie taki zestaw:
MIDLAND ALAN 102 i SIRIO ML 145.
Jak dostanę, zamontuje, zestroje i przetestuje dam znać.
Mam nadzieję, że będzie działać :lol:

piorun

#195 Post autor: piorun »

w szczecinie nawet przy akcji trzeźwość kontrolowali CB Radia.
warto miec "deklarację zgodności" którą otrzymujemy razem z kupnem CB Radia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”