Zbyt bogata mieszanka na na benzynie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
przykaz

Zbyt bogata mieszanka na na benzynie

#1 Post autor: przykaz »

Witam, mam Opla Zafira B 1.8 140 KM plus gaz. Pojawia mi się od jakiegoś czasu check engine, Kod błędu P00135. Wymieniłem sąde lambda i nic, mechanik powiedział, żebym pojechał na stację diagnostyczna i sprawdził spaliny. Byłem na stacji i wyszło zbyt bogata mieszanka na benzynie, na gazie wszystko ok. Samochód zachowuje się normalnie, nie szarpie. Diagnosta powiedział, że samochód nie przejdzie badań. Miał ktoś może podobny przypadek? Trochę nie wiem co robić? Wszyscy mechanicy chcą wszystko wymieniać ale na ślepo
romek22794

#2 Post autor: romek22794 »

Hmm... może który wtrysk leje itp..?
przykaz

#3 Post autor: przykaz »

Dzisiaj jadę do kolejnego mechanika i zobaczę co powie?
przykaz

#4 Post autor: przykaz »

Wymieniłem świece. Nic. Mechanik zasugerował sonda lambda, ja wymieniłem ja ostatnio ale użyłem zamiennika
Morfi_pl

#5 Post autor: Morfi_pl »

Po pierwsze w zamiennikach sond lambda może być zamieniona kolejność żył we wtyczce, trzeba to sprawdzić w pierwszej kolejności i poprawić jeśli trzeba

http://www.autocats.ws/manual/chevrolet ... s1-2221960

DTC P0135 00: Działanie elementu grzewczego HO2S, czujnik 1

P0135 00
• Moduł ECM wykrywa, że rezystancja podgrzewanej sondy lambda 1 (HO2S) jest wyższa niż 1200 Ω.
• Jeśli powyżej wymieniony warunek jest spełniony, kod DTC P0135 00 wygenerowany w przeciągu 30 s podczas testu natężenia prądu nagrzewnicy.

- Sprawdziłbym na kompie wykres działania nowej sondy lambda
- czy napięcie na grzałce sondy pojawia się po odpaleniu zimnego silnika i jest w przedziale 11 -18V (można wbić szpileczki w przewody grzałki i zmierzyć napięcie multimetrem)
- rezystancja grzałki jak napisane wyżej

https://obrazki.elektroda.pl/8097246500_1460919631.jpg

tu masz strzałką zaznaczoną sondę lambda na schemacie,grzałka o te 2 grubsze przewody
piny:
1- masa grzałki
2-
3- 12V na grzalkę
4-
maciejv4

#6 Post autor: maciejv4 »

Cześć , także miałem zbyt bogatą mieszankę ,na wolnych obrotach czuć było paliwo (zimny silnik) a pomogło czyszczenie przepustnicy . Kontrolka silnika zgasła po czyszczeniu.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2019, 14:37 przez maciejv4, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”