Reflektor

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
qtom

#16 Post autor: qtom »

[
piciak pisze: 18 lut 2019, 21:49 Dodano po 2 minutach 19 sekundach:
Ciągle się zastanawiam tylko na jakiej podstawie on zna pozycje bo to jest owszem łatwe ale przy określaniu ruchu ale skąd on wie że jest w prawo ustawiony czy na wprost.... Ewentualnie zna pozycje 0 i liczy liczbę kroków na silniku
To akurat nie jest problem jeśli nic nie jest uszkodzone wykonuje się kalibracje która określa punkty graniczne oraz punkt zero i na tej podstawie współpracuje z czujnikiem skrętu jeśli lampa jest ok to może czujnik skrętu walnięty a może masz pecha i była jakaś zmiana modułu i dobrze by było poszukać takiej samej lampy o tym samym numerze. a tu była moja rada bo bujasz się miesiąc już
qtom pisze: 25 sty 2019, 12:26 no ja bym zgłosił na ubezpieczenie
Ostatnio zmieniony 19 lut 2019, 14:29 przez qtom, łącznie zmieniany 1 raz.
olo018

#17 Post autor: olo018 »

Sorry że się wtrącę czy żeby wymontować reflektor trzeba ściągać zderzak ? czy jest sporo zachodu?.
piciak
Przeglądacz
Imię: Patryk
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A14net
#18 Post autor: piciak »

Musisz poluzować zderzak co najmniej (odkręcasz 6 torxów od grilla i z nadkola odkręcasz) szarpiesz by wypiąć z nadkola zderzak i masz dostęp do lampy ale na małe rączki i małą grzechotkę....
Ostatnio zmieniony 01 mar 2019, 21:51 przez piciak, łącznie zmieniany 1 raz.
olo018

#19 Post autor: olo018 »

Dzięki.
piciak
Przeglądacz
#20 Post autor: piciak »

Poprawka nie da się tak.... Trzeba jeszcze poluzowac od dołu... Wyciągnąć plastikowe kołki i odkręcić parę śrub.... Prawie demontaż niestety
olo018

#21 Post autor: olo018 »

To szkoda w ZA było lepiej!, nie mam teraz ochoty na takie gimnastyki.
piciak
Przeglądacz
#22 Post autor: piciak »

Instrukcja ściągania reflektora

https://translate.googleusercontent.com ... dUO_aXNw6w

Od kolegów z rosji
piciak
Przeglądacz
#23 Post autor: piciak »

Co się okazuje - że moduł AFL znajduje się w środku lampy i to on decyduje o stopniu odchylenia.... A dostaje tylko info o skrecie z modułu pod lusterkiem.
modul AFL.JPG
modul AFL.JPG (9.04 KiB) Przejrzano 1738 razy
Niedługo przegląd auta więc musiałem ogarnac temat do końca, wystarczyła wymiana modułu afl w lampie. (1 307 329 34100)
I już nie ma B1461
Niestety moduł jest niewymienny i trzeba zrobić dziurę w plastiku.
img_20190421074545_img_20190421074102_DSC_0016-min_zmniejszamy_pl_zmniejszamy_pl.jpg
To zdjęcie zrobiłem lampie która była dawca części 😀
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2019, 13:47 przez piciak, łącznie zmieniany 2 razy.
zibii

#24 Post autor: zibii »

Witam,czy podpowie ktoś z kolegów jak zdemontować przedni reflektor,od góry są dwie śrubki ale coś trzyma jeszcze od dołu czy od strony nadkola da się to odblokować? sprawa prozaiczna wypadła z mocowania żarówka światła dziennego i siedzi w kloszu ,za nic nie można jej wyjąć(magnes,drut i inne próby nie dają rezultatu) ,pozostaje demontaż całej lampy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#25 Post autor: Mariusz »

zibii pisze: 27 cze 2019, 22:17 Witam,czy podpowie ktoś z kolegów jak zdemontować przedni reflektor,od góry są dwie śrubki ale coś trzyma jeszcze od dołu czy od strony nadkola da się to odblokować? sprawa prozaiczna wypadła z mocowania żarówka światła dziennego i siedzi w kloszu ,za nic nie można jej wyjąć(magnes,drut i inne próby nie dają rezultatu) ,pozostaje demontaż całej lampy.
Nie wiem jak jest w ZC ale prawdopodobnie jest jeszcze jedno mocowanie pod zderzakiem. Tak jest w ZB to i tutaj też tak może być.
piciak
Przeglądacz
#26 Post autor: piciak »

Kilka postów wyżej instrukcja jest... Czytać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”