Pierwsze auto juniora
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Krwista czerwień
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dziś Cosiara dostała letnie kółka. Oczywiście wcześniej była renowacja felg i gRZENIU jak zwykle stanął na wysokości zadania i wykonał robotę perfekcyjnie.
Są i złe wiadomości. Zrobiło się ciepło i okazało się że klima nie działa. Czynnik jest ale nie załącza się sprężarka.
Są i złe wiadomości. Zrobiło się ciepło i okazało się że klima nie działa. Czynnik jest ale nie załącza się sprężarka.
- Mariusz
- Zafiromaniak
Udało się szybko zdiagnozować usterkę klimy. Padła cewka, a dokładnie coś w stylu bezpiecznika zatopionego w samej cewce.Ale nie obyło się bez problemów. Ukręciła się śruba od sprzęgiełka i trzeba było jechać do gościa od klimy odzyskać czynnik, a w domu demontaż sprężarki, rozwiercanie urwanej śruby, ponowne gwintowanie i na koniec kontrola czy wszystko działa jak należy. W poniedziałek pojedziemy nabić klimę i mamy nadzieję że będzie śmigać.
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: A18XER
Doskonale łączysz samodzielne naprawy z serwisowaniem auta u fachowców. Też staram się pewne drobne rzeczy samodzielnie robić i wiedzieć co mam w aucie i w jakim stanie.mariusz131 pisze: ↑30 cze 2019, 08:22 Klima nabita i działa bez problemu.
Wczoraj Corsa pojechała do gazownika na przegląd.
Wszystko ogarnięte i wyregulowane.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2019, 08:10 przez mko13, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Zafiromaniak
Dzisiaj Corsa dostała nowy rozrząd i kilka nowych uszczelek. Parę godzin pracy i zrobione. Razem z juniorem pierwszy raz grzebaliśmy przy rozrządzie i wszystko się powiodło.
Nowa oliwa i płyn.
.
Nowa oliwa i płyn.
.
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
Szkoda, że ja nie umiem nics powaznego przy aucie zrobić. W mojej ZB (pisałem w innym wątku) wymieniłem u znajomego mechanika kompresor klimy na thermoteca, bo oryginał był rozszczelniony a reszta wszystko działao. Gdyby mi ktoś pomógł go uszczelnić miałbym w dalszym ciągu oryginal delphi a tak mam zamiennik. Dobrze, że kompresorek zabrałem ze sobą. Cena regeneracji niewiele mniejsza od zamiennika a wiadomo, mechanik musi regenerowany zamontować, jak coś z regeneracją nie tak to znowu wysylka, demontaż i dodatkowa kasa. Fajnie że Ty sam młodemu możesz coś zrobić.