Centralny zamek - problemy związane z poprawnym działaniem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Lysiur
Świeżak
Model:

#211 Post autor: Lysiur »

Witam,
nie udzielam się niestety zbyt często - bo nie mam wiedzy (jestem laikiem), ale sporo problemów z Zafirą rozwiązałem dzięki temu forum. Mam problem z działaniem centralnego zamka - parę dni temu (podczas normalnego użytkowania), próba otworzyć samochód z pilota i błysnął światłami - ale się nie otworzył. Próbowałem ponownie - ale brak reakcji na kluczyk. Myślałem, ok - padła bateria. Jednak po wymianie baterii, nic się nie zmieniło. Jeździłem dalej (bo mam ostatnio bardzo ograniczony czas), otwierając drzwi ręcznie (kluczyk), drzwi od strony pasażera ręcznie (i kluczykiem ręcznie zamykany - szparą). I tak to trwało 2 dni, gdzieś czytałem, żeby najpierw sprawdzić czy odłączenie akumulatora pomoże - nie pomogło, mało tego od strony pasażera zablokował się zamek z kluczyka (włożenie kluczyka w boczną szparę nie działała!), Pojechałem do znajomego mechanika, okazało się, że bezpiecznik (38) się przepalił, wymienił go - ale dalej nic to nie pomogło. Podłączył komputer i przez niego odblokował (odpalił centralny). Mówię, cool i spokojny wróciłem do remontu mieszkania. Następnego dnia znów centralny nie ruszył (tak samo jak na początku), otworzyłem bagażnik śrubokrętem i zaś bezpiecznik spalony. Dziś padł mi lewy bi-kseon.

Czy problem może być spowodowany przerwaniem wiązki w drzwiach (tyle wyczytałem) - czy raczej to jakaś grubsza akcja? Zafira 2008, ok 175000 km.

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#212 Post autor: Ostap »

Powinieneś od tego zacząć, sprawdź wiązki ;) szczególnie tylne ;)
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#213 Post autor: rafant4011 »

Sprawdź ponownie bezpiecznik, oraz czy nie ma "śniedzi/korozji" na kostkach/wtyczkach REC-a, miałem podobnie, że paliło mi ten bezpieczniki, po oczyszczeniu i pryścięciu kontaktem było ok.

Lysiur
Świeżak
Model:

#214 Post autor: Lysiur »

Dziękuję za wskazówki, będę sprawdzał. Bezpiecznik sprawdziłem, jest spalony.

Czy aby sprawdzić styki, muszę akumulator odłączyć? Mogę się spodziewać, że coś nie zadziała po ponownym podłączeniu kabli?
Ostatnio zmieniony 09 paź 2018, 09:30 przez Lysiur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#215 Post autor: Tazz »

Aku odłączyć to podstawa, będziesz musiał zaprogramować szyby i ewentualnie radio
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Skasowany użytkownik 6483

#216 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Radio nie gubi ustawień , jedynie szyby trzeba zaprogramować na automatyczne otwieranie lub zamykanie. Odłącz aku i wtedy szukaj bo inaczej zrobisz zwarcie niechcąco i wtedy będzie problem.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#217 Post autor: rafant4011 »

Lysiur pisze: 09 paź 2018, 09:26
Czy aby sprawdzić styki, muszę akumulator odłączyć? Mogę się spodziewać, że coś nie zadziała po ponownym podłączeniu kabli?
Ja aku nie odłączałem... Domykanie szyb z pilota i chyba BC1 i BC2 się zzeruje..

Lysiur
Świeżak
Model:

#218 Post autor: Lysiur »

Witam ponownie,
mieliście rację co do problemu z centralnym, winna okazała się oczywiście wiązka w tylnych lewych drzwiach. Część kabli w tym (zielono-czarny) były całkowicie przerwane. Udało mi się to tymczasowo połączyć zielono-czarny przewód (bo nie mam elektrycznych szyb z tyłu, a inne kable się trzymają), wymienić bezpiecznik - lecz niestety nie rozwiązało to problemu. Dopiero jak odłączyłem całą skrzynkę (pewnie to samo bym osiągnął odłączając aku), wszystko zaczęło działać. Otrzymałem już także zestaw kabli do naprawy, więc jak będzie czas to wymienię (lub znów się kabel przerwie). Dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
barek16
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#219 Post autor: barek16 »

Jaka jest różnica pomiędzy zamkiem 4 pin a 5 pin ? Mój zamek PP od jakiegoś czasu szwankował. Kupiłem używany, dziś wziąłem się za wymianę, wyjąłem stary, patrzę oznaczenie literowe i nr części to samo, a tu w kostce w moim starym 5 pin a w tym "nowym" 4. We wtyczce też mam 5 pin i do piątego pinu dochodzi czarny przewód. Dodam że założyłem ten który kupiłem i wszystko działa ok łącznie z komunikatem i tak się teraz zastanawiam po co ten dodatkowy pin ?
Ostatnio zmieniony 03 lip 2019, 23:18 przez barek16, łącznie zmieniany 1 raz.

KamilSkoczyński
Świeżak
Imię: Kamil
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#220 Post autor: KamilSkoczyński »

Witam ! Mam problem z zamkiem centralnym, nie zamyka tylnych lewych drzwi. Moze ktoś miał z Was z tym problem. Sprawdziłem przewody w tzw. przelotce i do samej kostki jest ok.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2019, 06:41 przez KamilSkoczyński, łącznie zmieniany 1 raz.

Londyn 26
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XER

#221 Post autor: Londyn 26 »

Witam .mam problem z centralnym w zb , zamyka się tylko klapa tylna i to na pilota a tak nic więcej nie działa ani z pilota ani z przycisku na desce rozdzielczej, przelotki sprawdziłem wszystkie kable ok

Dodano po 20 minutach 21 sekundach:
A gdzie znajduje się sterownik w Zafirze b 1.8 2007r? A w bagażniku mam tylko sześć bezpieczników

XcEz
Świeżak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI Cosmo Panorama
#222 Post autor: XcEz »

Witam serdecznie, proszę o pomoc...🙄Problem jaki mnie nawiedza zaczyna być coraz bardziej irytujący😖mianowicie coraz częściej okazuje się, że nie można otworzyć szyb, ustawić lusterek oraz sterować roletą na podsufitce, w żadnych drzwiach nie ma zasilania...Problem występuje nie tylko po otwarciu auta lecz również podczas jazdy bądź postoju, nie ma reguły kiedy odłącza się zasilanie w drzwiach i gaśnie podświetlenie na przełącznikach.
Nie mam pomysłu co może być powodem ponieważ sprawdziłem już: bezpieczniki, sterowniki, wiązkę w drzwiach kierowcy i nic nie wskazuje że jest coś nie tak...🤦‍♂️
Proszę o pomoc jeśli ktoś coś może doradzić🙄
Dziękuję i pozdrawiam

brzezawski
Świeżak
Imię: Hubert
Auto: Opel Zafira B 1.9 cdti

#223 Post autor: brzezawski »

dudeksior pisze: 11 lut 2017, 20:11 Mam następujący problem, wczoraj byłem na myjni automatycznej z szyszeniem. Na zewnątrz było -5 stopni ale od razu po tym wytarłem do sucha uszczelki zamki drzwi itd. Wszystko cały dzień hulało ślicznie. Dzisiaj rano podchodzę do auta i słyszę jak coś pyka ale mogłem dość skąd dobiegał dźwięk. wstępnie wyglądało jakby z kierownicy bo delikatnie przygasało podświetlenie przycisków w kierownicy. Okazało się ze akumulator padł całkowicie. Podłączyłem pod prostownik i chciałem zamknąć auto i w tym momencie zaczęło coś buczeć w tylnych lewych drzwiach a auto się nie zamyka. Przy każdej próbie zamknięcia/otwarcia słychać buczenie w tych drzwiach przez 4s ale zamyka się i otwiera tylko bagażnik, pozostałe są otwarte cały czas. Czym może być to spowodowane? Coś przymarzło i jak jedne drzwi sie nie zamkną to pozostałe się nie będą zamykały?
Cześć, jestem nowym użytkownikiem forum Zafiraklub i mam podobny problem co kolega dudeksior tylko sprawa dotyczy drzwi od kierowcy. Przeglądnąłem wszystkie posty i chyba nikt koledze nie udzielił odpowiedzi. Buczenie zaczęło się godzinę po myjni. Ktoś miał coś podobnego wie od czego zacząć. Obstawiam zamek w drzwiach , że zrobiło się zwarcie ale nie mam pewności. U mnie rano objawu buczenia już nie było ale pilot w dalszym ciągu nie otwiera drzwi. Migają tylko raz awaryjne i otwiera- zamyka się tylko bagażnik z pilota. Jakiś pomysł??

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
#224 Post autor: fredas »

brzezawski pisze: 07 sty 2021, 06:32
dudeksior pisze: 11 lut 2017, 20:11 Mam następujący problem, wczoraj byłem na myjni automatycznej z szyszeniem. Na zewnątrz było -5 stopni ale od razu po tym wytarłem do sucha uszczelki zamki drzwi itd. Wszystko cały dzień hulało ślicznie. Dzisiaj rano podchodzę do auta i słyszę jak coś pyka ale mogłem dość skąd dobiegał dźwięk. wstępnie wyglądało jakby z kierownicy bo delikatnie przygasało podświetlenie przycisków w kierownicy. Okazało się ze akumulator padł całkowicie. Podłączyłem pod prostownik i chciałem zamknąć auto i w tym momencie zaczęło coś buczeć w tylnych lewych drzwiach a auto się nie zamyka. Przy każdej próbie zamknięcia/otwarcia słychać buczenie w tych drzwiach przez 4s ale zamyka się i otwiera tylko bagażnik, pozostałe są otwarte cały czas. Czym może być to spowodowane? Coś przymarzło i jak jedne drzwi sie nie zamkną to pozostałe się nie będą zamykały?
Cześć, jestem nowym użytkownikiem forum Zafiraklub i mam podobny problem co kolega dudeksior tylko sprawa dotyczy drzwi od kierowcy. Przeglądnąłem wszystkie posty i chyba nikt koledze nie udzielił odpowiedzi. Buczenie zaczęło się godzinę po myjni. Ktoś miał coś podobnego wie od czego zacząć. Obstawiam zamek w drzwiach , że zrobiło się zwarcie ale nie mam pewności. U mnie rano objawu buczenia już nie było ale pilot w dalszym ciągu nie otwiera drzwi. Migają tylko raz awaryjne i otwiera- zamyka się tylko bagażnik z pilota. Jakiś pomysł??
Przerwana wiązka lewych drzwi tak myślę
Obrazek
Obrazek

brzezawski
Świeżak
Imię: Hubert
Auto: Opel Zafira B 1.9 cdti

#225 Post autor: brzezawski »

fredas pisze: 07 sty 2021, 06:43
brzezawski pisze: 07 sty 2021, 06:32
Przerwana wiązka lewych drzwi tak myślę
a czy przy takim zwarciu uszkodzeniu ulegają jeszcze jakieś inne elementy czy tylko wystarczy polutować i sprawa załątwiona??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”