[B] Umpero - 1.8 PB 140KM Cosmo
-
Umpero
Dzisiaj poległem...
Miałem wymieniać piastę, tarczę, klocki i regenerować zaciski.
Przegrałem na dwóch frontach.
1. Nie miałem imbusa 7 mm aby odkręcić jarzmo zacisku. Oczywiście w każdym podręcznym zestawie narzędzi jest 6mm i 8mm. 7mm brak. Sąsiad, serwisant rowerowy i pobliski sklep z narzędziami mieli wszystkie imbusy prócz 7mm.
2. Śruba trzymająca piastę za chiny ludowe nie chciała ruszyć. Co prawda za dużo z nią nie walczyłem bo i tak nie odkręciłem jarzma więc na nic mi by to się zdało. Macie jakieś pomysły jak do skutecznie odkręcić? Jutro zrobię drugie podejście jak skombinuję imbusa 7mm.
Miałem wymieniać piastę, tarczę, klocki i regenerować zaciski.
Przegrałem na dwóch frontach.
1. Nie miałem imbusa 7 mm aby odkręcić jarzmo zacisku. Oczywiście w każdym podręcznym zestawie narzędzi jest 6mm i 8mm. 7mm brak. Sąsiad, serwisant rowerowy i pobliski sklep z narzędziami mieli wszystkie imbusy prócz 7mm.
2. Śruba trzymająca piastę za chiny ludowe nie chciała ruszyć. Co prawda za dużo z nią nie walczyłem bo i tak nie odkręciłem jarzma więc na nic mi by to się zdało. Macie jakieś pomysły jak do skutecznie odkręcić? Jutro zrobię drugie podejście jak skombinuję imbusa 7mm.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Ja kupiłem imbus 7 w Castoramie albo leroy, kilka zł, resztę śrub mogłeś potraktować wd albo w skrajnym przypadku colą, byłoby lżej 
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
Umpero
Imbus dokupiłem, ale śruba trzymająca piastę za chiny nie chciała drgnąc. Także tylko oczyściłem starą i tarcza założona na starą puadtę
-
Umpero
Takie małe podsumowanie ostatnich prac...
Wymienione zostały tarcze, klocki, zregenerowane zaciski (prowadniczki, gumki, tłok).
Z piastami poległem gdyż nie szło odkręcić tej centralnej śruby, która trzyma z zewnętrznej strony piastę.
Także tylko przeczyściłem je z rdzawego nalotu papierem ściernym i szczotką drucianą i przesmarowałem olejem silnikowym.

Stwierdzam, że jestem przewrażliwiony na punkcie tego auta i jedna rzecz nie daje mi spokoju.
Mianowicie wczoraj zrobiłem trasę 200 km. Podczas jazdy powyżej 120 km kierownica zaczyna lekko drżeć.
I teraz się zastanawiam czy zwróciłem na to uwagę bo wykonywałem prace przy układzie hamulcowym i coś skopałem czy może już tak było wcześniej.
Generalnie nie da mi to spokoju i muszę coś z tym zrobić. Ktoś ma jakieś pomysły od czego tu zacząć?
Przy hamowaniu nawet z dużych prędkości na pedale hamulca nie czuć nawet najmniejszego drżenia, a auto hamuje jak szalone i reaguje teraz nawet na najmniejszy nacisk pedału hamulca.
ps. Mariusz te Twoje podkładki gumowe są rewelacyjne. Nie chcesz ich zhandlować?
Wymienione zostały tarcze, klocki, zregenerowane zaciski (prowadniczki, gumki, tłok).
Z piastami poległem gdyż nie szło odkręcić tej centralnej śruby, która trzyma z zewnętrznej strony piastę.
Także tylko przeczyściłem je z rdzawego nalotu papierem ściernym i szczotką drucianą i przesmarowałem olejem silnikowym.

Stwierdzam, że jestem przewrażliwiony na punkcie tego auta i jedna rzecz nie daje mi spokoju.
Mianowicie wczoraj zrobiłem trasę 200 km. Podczas jazdy powyżej 120 km kierownica zaczyna lekko drżeć.
I teraz się zastanawiam czy zwróciłem na to uwagę bo wykonywałem prace przy układzie hamulcowym i coś skopałem czy może już tak było wcześniej.
Generalnie nie da mi to spokoju i muszę coś z tym zrobić. Ktoś ma jakieś pomysły od czego tu zacząć?
Przy hamowaniu nawet z dużych prędkości na pedale hamulca nie czuć nawet najmniejszego drżenia, a auto hamuje jak szalone i reaguje teraz nawet na najmniejszy nacisk pedału hamulca.
ps. Mariusz te Twoje podkładki gumowe są rewelacyjne. Nie chcesz ich zhandlować?
Ostatnio zmieniony 03 lip 2019, 13:24 przez Umpero, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Powodów drgania kierownicy może być mnóstwo, a zacząć możesz od kół czy przypadkiem nie poodpadały z nich ciężarki.
Dobra robota, zaciski wyszły bardzo fajnie, ale znikną po założeniu koła.
P.S. Za dobrą robotę podkładki gumowe masz w prezencie.
Dobra robota, zaciski wyszły bardzo fajnie, ale znikną po założeniu koła.
P.S. Za dobrą robotę podkładki gumowe masz w prezencie.
-
Umpero
Kurde blaszka. Teraz mi zaczął piszczeć prawy klocek. I co tu teraz począć? Jeszcze raz rozebrać zacisk, przeczyścić i złożyć?
-
wampir11111
Dobra robota
zaciski fajnie się prezentują jak nowe
co do piszczenia dawałeś pastę miedzianą na prowadnice klocków.
-
Umpero
Textar
Dałem mazidło ATE Plastilube. Niby dedykowane do prowadnic gdzie pracują klocki.wampir11111 pisze: 04 lip 2019, 09:17 Dobra robotazaciski fajnie się prezentują jak nowe
co do piszczenia dawałeś pastę miedzianą na prowadnice klocków.