[B]Hamulce

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#166 Post autor: Bodek »

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2019, 21:57 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Umpero

#167 Post autor: Umpero »

Bodek pisze: 08 kwie 2019, 21:55 Jeżeli Twój VIN to W0L0AHM......5859

Powinny być:

Przód: https://allegro.pl/kategoria/hamulce-ta ... sci=Textar

Tył: https://allegro.pl/kategoria/hamulce-ta ... t-1-5-0313
Zgadza się. Skorzystałem z tego linku, który mi podałeś w temacie z doborem części. Klikając w ten link, który podałeś otwiera się strona z allegro gdzie są różne rodzaje klocków (przynajmniej na zdjęciach) dla numeru 93176115. Występują trzy typy jak na obrazku we wcześniejszym moim poście.
Czym się różnią? I czy każdy komplet będzie pasował?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#168 Post autor: Bodek »

Może zdjęcia są poglądowe - zapytaj sprzedawcę, czy będzie to pasować do Twojego autka.
KAMUI

#169 Post autor: KAMUI »

Napisz do sprzedawcy numer VIN i dobierze odpowiednie do Twojej fury.
xrs

#170 Post autor: xrs »

Hejka, czy orientujecie się czy w ZB 1.8 ma znaczenie jak damy klocki w sensie czy na prawą i lewą strone z przodu są różne, nie symetryczne, skosy idą pod innym kontem?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2019, 17:11 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#171 Post autor: Tazz »

Jedynie są wewnętrzne i zewnętrzne, bez znaczenia prawa/lewa
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
xrs

#172 Post autor: xrs »

aha, bo mi na elektrodzie odnośnie mocno piszczących nowych klocków trw na nowych tarczach trw napisali m.in. tak: 1."Model i silnik ma znaczenie, bo jak wiadomo konkretnie o czym mowa to można się domyślić co ktoś mógł spartolić. W tym przypadku klocki się różnią na prawą i lewą stronę, nie są symetryczne, i możliwe że zostały włożone nie na swoje miejsca"
2. "Dokłądnie klocki piszczą jak skosy idą pod niewłaściwym kątem. W pewnych modelach nawet papierem zaokrąglam skoski bo wiem czym to pachnie.
Ale to trzeba wiedzieć"
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2019, 21:51 przez xrs, łącznie zmieniany 2 razy.
KAMUI

#173 Post autor: KAMUI »

No z przodu nie zamienisz wewnętrzny na zewnątrz bo ma inną budowę, tzn ma blaszki które wchodzą w tłoczek. Zewnętrzny ma taka budowę, że inaczej go nie włożysz.
Różnica jest w średnicy tarcz między benzyniakiem a dieslem.
Umpero

#174 Post autor: Umpero »

Ostatnio z przedniej osi zdemontowałem zaciski i zregenerowałem. Mianowicie wymieniłem tłok i gumę, prowadniczki + gumki, wszystko nasmarowane zgodnie z zaleceniami ATE i z wykorzystaniem ich produktów (Bremschylinge Paste i ATE Plastilube).
Do tego poszły nowe tarcze i klocki firmy Textar. Piasta oczywiście przed założeniem tarcz była potraktowana papierem ściernym i szczotką drucianą tak aby usunąć cały rdzawy nalot i zrobić powierzchnię piasty na równą powierzchnię.
Dzień po zamontowaniu ruszyłem w trasę 200 km. Powyżej 120km/h pojawia się drganie na kierownicy.
Następnego dnia doszło piszczenie klocków z prawej strony.
Dzisiaj zdemontowałem jeszcze raz zacisk z prawej strony celem wyczyszczenia powierzchni gdzie pracuje klocek w jarzmie.
Odtłuściłem, zdarłem papierem ściernym warstwę farby aby było tak jak przed regeneracją i posmarowałem jeszcze raz ATE Plastilube.

Co najdziwniejsze to demontażu klocków ukazał mi się taki widok jak na poniższym zdjęciu. Klocki miały odszczerbnięte kawałki powierzchni ciernej.
Z czego to może wynikać? Gdzie popełniłem błąd?
Czy to możliwe, że po zmianie tarcz obecne wyważenie kół powoduje drgania i złą pracę zacisków/klocka?
Pod starą tarczą była spora warstwa rdzawego nalotu. Być może teraz jak jest wszystko równe to felga z oponą inaczej pracuje i powstają drgania?
Możliwe? Czy to taka moja bajka, którą sobie tłumaczę to co się zadziało? Jeśli nie to to co tu poszło nie tak?

Obrazek

No i czy na takich klockach można jeździć?
KAMUI

#175 Post autor: KAMUI »

Nie wiem jak z Twoją techniką jazdy ale zaleca się po wymianie na nowe graty, unikać gwałtownego hamowania minimum te 200-300 km.
Albo wadliwe części, źle ułożone klocki względem tarczy.
To tak pierwsze co mi przychodzi na myśl.
Umpero

#176 Post autor: Umpero »

Znam te zalecenia i się do nich stosowałem.
Czy na takich klockach można jeździć?
Mam jeszcze poprzednie z przebiegiem ledwo 2000 km więc może założyć poprzednie jeśli te nie nadają się już do jazdy?
romek22794

#177 Post autor: romek22794 »

Te klocki są jakieś dziwne. (wg. mnie) Tak dużo zebrane na skosy? Toż to tylko ok 2/3 powierzchni ciernej; przez długi czas.
Ciekawią mnie jeszcze te "wtrącenia" na drugim klocku. Co to? Zeszklenia? Farba z tarcz?
No i te ubytki...
Umpero

#178 Post autor: Umpero »

romek22794 pisze: 06 lip 2019, 18:11 Te klocki są jakieś dziwne. (wg. mnie) Tak dużo zebrane na skosy? Toż to tylko ok 2/3 powierzchni ciernej; przez długi czas.
Ciekawią mnie jeszcze te "wtrącenia" na drugim klocku. Co to? Zeszklenia? Farba z tarcz?
No i te ubytki...
Klocki były nowe i bez ubytków. Skosy też fabrycznie tak były.
Co masz na myśli pisząc "wtrącenia"?
romek22794

#179 Post autor: romek22794 »

Obrazek
Umpero

#180 Post autor: Umpero »

To są ubytki/wżery. Światło tak jakoś poszło i wygląda jak jakieś zeszklenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”