Deska z zegarami i nie tylko zwariowała...

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
lufa23

Deska z zegarami i nie tylko zwariowała...

#1 Post autor: lufa23 »

Witam wszystkich.
Dziś miałem taką historię. Po kolei:
- podjeżdżam na stację,
- wyłączam silnik,
- wyjmuję kluczyki ze stacyjki,
- robię parę rzeczy (tankowanie, toaleta, kompresor, mycie szyb i świateł, hot-dogi dla dzieci, etc.),
- wsiadam, zaganiam rodzinę, zapinam pasy,
- wkładam kluczyk, pozycja I, pozycja II, pozycja III (odpala normalnie),
- no i próbuję wtedy włączyć światła mijania (krótkie) i gasną mi wszystkie "światełka" w środku - deska rozdzielcza gaśnie (ciemnieje, nie świeci), komputer pokładowy gaśnie (ciemnieje, nie świeci), podświetlenie przełączników do klimy też gaśnie (ciemnieje, nie świecie),
- sprawdzam światła - świecą,
- wyłączam światła i deska znowu świeci,
- na postojowych to samo.
Próbuję parę powtórzyć czynności od włożenia kluczyka, ale bez skutku.

Dodam, że jestem na wakacjach, ponad 800km od domu i wracam w czwartek lub piątek. Wiem, że może już pisano o podobnym przypadku, ale mam ograniczony dostęp do netu i nie chcę, żeby jakiś lokalny "macher" mnie przyciął za byle co, jak do niego pójdę.
Proszę o pomoc. Dzięki z góry :)
Ostatnio zmieniony 30 lip 2011, 21:40 przez lufa23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Sprawdź w jakiej pozycji masz pokrętło regulacji podświetlenia wskaźników, bo jeśli fura normalnie pali, światła świecą to może właśnie to pokrętło masz skręcone na minimum
bobik74

#3 Post autor: bobik74 »

Sprawdz też kostkę włącznika świateł ale prędzej szwankuje włącznik świateł lub ściemniacz.W razie co,bez światełek w środku do domu dojedziesz.
lufa23

#4 Post autor: lufa23 »

MieHor,
ale ze mnie nie powiem kto :)
W czasie gdy płaciłem na stacji, moje dziecko, cytuję "przestawiłem Ci tato ten zegarek, żebyś jechał w innym czasie" ...).
Nie wiem, o co chodzi (chyba Ben10 albo coś innego z Cartoon Network), ale dzięki serdeczne za pomoc.
Pzdr
lufa23
Besiek

#5 Post autor: Besiek »

Szczerze Wam powiem chłopaki że z tym przyciemnianiem podświetlenia zegarów/tablicy w Opelkach to jakaś śmieszna sprawa. Takie rozwiązanie stosowane jest przecież w wielu innych markach, a ja słyszałem a nawet spotkałem się osobiście z wieloma przypadkami jak ten opisany powyżej tylko i wyłącznie w Oplach. Włącznie z tym iż w wiele z tych przypadków kończyło się u elektryków :lol:
marwisn

#6 Post autor: marwisn »

Witam.

Dzisiaj podładowywałem akumulator. Po zamontowaniu auto zapaliło normalnie.

Przy próbie ponownego uruchomienia, w momencie gdy przekreciłem kluczyk w ostatnią pozycję (powinien ruszyć rozrusznik), wszystkie kontrolki zgasły, a wskazówki zaczeły drżec i dało się słyszeć "terkotanie" z licznika.

Sytuacja powtórzyła sie kilka razy. W końcu za którymś razem auto odpaliło normalnie.

Czy ktos spotkał sie z takim przypadkiem :?:
Besiek

#7 Post autor: Besiek »

Według mnie objawy które przytoczyłeś powyżej świadczą o niskim napięciu w instalacji. Skoro akumulator był doładowany to może problem pojawił się na połączeniu klem z akumulatorem? A może ze względu na warunki atmosferyczne ujawniły się problemy z podłączeniem masy? Zaczął bym od sprawdzenia podłączenia akumulatora, czyli zastosował środek poprawiający przewodzenie którym smaruję się lub psika (w zależności od stosowanego środka) połączenie klem z akumulatorem. Jeśli to nie wyeliminuje problemu trzeba szukać dalej.
giant19s

#8 Post autor: giant19s »

Również mam to samo i to jest na 100% akumulator :)
Moc akumulatora jest na wykończeniu i tak właśnie zachowuje się auto zwłaszcza teraz gdy na zewnątrz temperatura jest grubo poniżej zera.
Ładowanie akumulatora powinno pozbyć się tego problemu no chyba że akumulator tak jak u mnie jest oryginalny na jakim Zocha wyjechała z fabryki to tylko kupno nowego pozostaje :)
robikate

#9 Post autor: robikate »

mam to samo ale już jutro na 11.00 jadę na wymianę na nowy i jeszcze mają mi przeczyścić styki na rozruszniku :)
Ostatnio zmieniony 03 gru 2010, 17:44 przez robikate, łącznie zmieniany 1 raz.
marwisn

#10 Post autor: marwisn »

Dzięki Panowie za sugestie :piwo: .

Przejrzałem instalację w okolicy aku i okazało się, że przewód masowy jest obluzowany. Po dokręceniu autko pali jak ta lala :lol: .
Łysy1976

#11 Post autor: Łysy1976 »

Witam ! Mam mały problem i brak pomysłu - może coś podpowiecie ...
Auto pali normalnie ale niestety wycieraczki nie działają na 1 pozycji a mało tego to przekaźnik cyka i przygasają zegary. na 2 pozycji chodzą ale żeby było śmieszniej to po wyłączeniu świateł nie mam ani kierunkowskazów ani wycieraczek. Przekręcając włącznik świateł zegary zapalają się z opóźnieniem ... Może macie jakiś pomysł ?
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 21:23 przez Łysy1976, łącznie zmieniany 1 raz.
Mihó

#12 Post autor: Mihó »

cześć.

poszukaj o multitimerze
Łysy1976

#13 Post autor: Łysy1976 »

A może masa gdzieś uciekła ?
LoKi

#14 Post autor: LoKi »

też bym mase polecił sprawdzić, ale dziwne troche bo co mają światła do kierunkowskazów :shock: ja bym rozkręcił stacyjke wraz z manetkami i polukał czy tam coś się niepoguźlało.
Łysy1976

#15 Post autor: Łysy1976 »

manetki już sprawdziłem i to nie to. ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”