Problem z domykaniem/zamykaniem szyb!!!!

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#31 Post autor: Anony Mous »

dzięki, będę kupował, pozdrawiam potem dam znać czy pasowało?

Anony Mous

#32 Post autor: Anony Mous »

u mnie to działa w ten sposób trzeba przytrzymać przycisk aż do momentu domknięcia się szyb jeżeli puścisz to szyby sie zatrzymują. Istnieje specjalny moduł do domykania szyb każdy elektryk sam. ci to zrobi.

CHRIS7779
Debiutant
Model:

#33 Post autor: CHRIS7779 »

miałczyk76 pisze:Nie zawsze chodzi przy pomocy pilota.najlepiej jest sprawdzić tak-otworzyć szybę kierowcy ,wkładamy klucz w drzwi ,przekręcamy i trzymamy aż szyba się zamknie :D Jak nie działa to jak pojedziesz na TECH to ci uruchomi otwieranie i zamykanie z pilota:P Wpisz sobie na listę wszystko co chcesz zrobić. :D
U mnie :( niestety nie działa. Ne zamyka również centralnie wszystkich drzwi jak włożę kluczyk i zamykam ręcznie (tylko drzwi kierowcy zamyka) - czy to można TECHem załatwić. Miałem tak w Astrze Elegance a dodatkowo tzw DANLOCK czyli jak zamknąłm centralny i wcisnąłem(lub jeszcze raz ręcznie kluczyk w prawo) do blokowało możliwość otworzenia drzwi od środka klameczkami. To była naprawdę ciekawa funkcja. Czy może tu też można takie tiko uruchomić.
Z góry dzięki za info
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km

Anony Mous

#34 Post autor: Anony Mous »

Blokowanie przed otwarciem to ryglowanie, poczytaj instrukcję powinno być opisane.
Aby zamknąć auto przekręcając kluczyk w drzwiach musisz zrobić tak:

1.Wysiadasz, wkładasz kluczyk w zamek i zamykasz drzwi kierowcy.
2.Otwierasz drzwi od pasażera, wciskasz przycisk zamykania drzwi z konsoli.
3.Trzaskasz drzwiami
4.Auto zamknięte.

zibi1974

#35 Post autor: zibi1974 »

CHRIS7779 pisze:U mnie :( niestety nie działa. Ne zamyka również centralnie wszystkich drzwi jak włożę kluczyk i zamykam ręcznie (tylko drzwi kierowcy zamyka) - czy to można TECHem załatwić.
W zafirze B z kluczyka zamykają się tylko drzwi kierowcy. Nic z tym nie zrobisz.

CHRIS7779
Debiutant
Model:

#36 Post autor: CHRIS7779 »

tEREk pisze:Blokowanie przed otwarciem to ryglowanie, poczytaj instrukcję powinno być opisane.
Aby zamknąć auto przekręcając kluczyk w drzwiach musisz zrobić tak:

1.Wysiadasz, wkładasz kluczyk w zamek i zamykasz drzwi kierowcy.
2.Otwierasz drzwi od pasażera, wciskasz przycisk zamykania drzwi z konsoli.
3.Trzaskasz drzwiami
4.Auto zamknięte.
To w aucie 2006 nie ma dobrodziejstw z roku 1999. Myślałem, że przynajmniej coś za pomocą kompa nie było uruchomione, a tu taka beznadzieja (wychodzisz>zamykasz>otwierasz boczne>przyciskasz>i trzaskasz) toż to niewiarygodne.
Czy faktycznie z kluczyka przekręcając nie zamykną się wszystkie drzwi :?:
ale jeśli chodzi o ryglowanie to przecież jak zarygluję przyciskiem na konsoli to siedząc jedną z klamek otwieram wszystkie, natomiast jak pisałem a astrze miałem dodatkowe zaryglowanie(inaczej powiem blokował otwarcie za pomocą klamek jak również podniesienie "cycka" w drzwiach także nie odblokowywało dzrzwi - tylko kluczyk(ręcznie lub pilot). - dobre na szybkiego złodzieja bo nawt podważając przyciski nie mógł otworzyć żadnych drzwi.
Może jeszcze coś się ciekawego dowiem w temacie - i pocieszającego.

kicaj

#37 Post autor: kicaj »

CHRIS7779 pisze:Czy faktycznie z kluczyka przekręcając nie zamykną się wszystkie drzwi :?:
niestety nie,
ale ponoc (zaslyszane od kogo kto zaslyszal) ze w wersjach przed 2007 roku byl w niektorych autach montowany modul komfortu gdzie mozna bylo to ustawic (tak jak szyby). dodatkowo na ebayu chodza karty na can (podpina sie w aucie) ktore daja dodatkowe funkcje, choc ostatnio ich nie widzialem

ronin

#38 Post autor: ronin »

kicaj pisze:
CHRIS7779 pisze:Czy faktycznie z kluczyka przekręcając nie zamykną się wszystkie drzwi :?:
niestety nie,
ale ponoc (zaslyszane od kogo kto zaslyszal) ze w wersjach przed 2007 roku byl w niektorych autach montowany modul komfortu gdzie mozna bylo to ustawic (tak jak szyby). dodatkowo na ebayu chodza karty na can (podpina sie w aucie) ktore daja dodatkowe funkcje, choc ostatnio ich nie widzialem
Czy jak kupię moduł komfortu to wystarczy go tylko podłączyć żeby działał czy coś jeszcze ? Czy ten moduł występuje w jednej wersji do Zafiry B ?

Tutaj znalazłem przykładowy moduł. Co dzięki niemu dostajemy w Zośce oprócz domykania szyb ? :)

CHRIS7779
Debiutant
Model:

#39 Post autor: CHRIS7779 »

kicaj pisze:
niestety nie,
Kurcze :shock: miałem taki moment kiedy na parkingu kiedy chciałem zamknąć bryke przestał działać centralny i nie mogłem zamknąć samochodu, po 10 minutach udało mi się zsynchronizować centralny z kluczykiem w stacyjce, ale do czego zmierzam - nie dam głowy, ale chyba wcześniej mogłem zamykać centralnie z kluczyka w zamku bo to był mój pierwszy odruch jaki wykonałem kiedy z pilota nie mogłem (z konsoli było OK). Jak to sprawdzić jakie dodatkowe funkcje można uruchomić w danym modelu?

ronin

#40 Post autor: ronin »

Zapytam jeszcze raz :)

Czy jak kupię moduł komfortu to wystarczy go tylko podłączyć żeby działał czy coś jeszcze ? Czy ten moduł występuje w jednej wersji do Zafiry B ?

Tutaj znalazłem przykładowy moduł. Co dzięki niemu dostajemy w Zośce oprócz domykania szyb ? :)[/quote]

kicaj

#41 Post autor: kicaj »

ja ci nie odpowiem...

Anony Mous

#42 Post autor: Anony Mous »

Ronin a nie masz takiej skrzynki z tyłu po lewej stronie za zaślepką ??

ronin

#43 Post autor: ronin »

tEREk pisze:Ronin a nie masz takiej skrzynki z tyłu po lewej stronie za zaślepką ??
Chodzi ci o dużą zaślepkę w bagażniku ? Muszę sprawdzić. Próbowałem z pilota zamknąć szyby oraz z kluczyka wszystkie zamki i nie działa - udało się tylko (tak jak napisałeś) z przyciskiem na kokpicie. :/

CHRIS7779
Debiutant
Model:

#44 Post autor: CHRIS7779 »

tEREk pisze:Ronin a nie masz takiej skrzynki z tyłu po lewej stronie za zaślepką ??
U mnie jest płytka z ogromną ilością elementów.

Piotrek413

#45 Post autor: Piotrek413 »

To jest zwykła skrzynka z bezpiecznikami :) Podpina się tam także moduł od haku i parę innych rzeczy. Może i jest to Komputer ale wydaje mi się że każda Zafira coś takiego musi posiadać. Chyba że są jakieś różne wersję :mysli:
Jeśli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”