żarówki w reflektorze

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 6483

#16 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Nie podpowiem Ci fachowo jak ta żarówka ma wejść ale wiem jedno, jeśli uda sie ja włożyć to jest to właśnie to miejsce. Po prostu nie da sie włożyć inaczej tez żarówki jak odpowiednio. Te wycięcia sa tak zrobione ,że żarówka inaczej nie wejdzie. Pokręć w lewo i prawi napewno włożysz :lol: :lol:

przekus
Przeglądacz
Imię: przekus
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#17 Post autor: przekus »

jarecki69, nie jestem pewien żarówka mi pasuje jak ta wypustka jest po lewo jak i po prawo, ale ni hoho sie nie chce przekręcić. Wcześniejsza co wyjąłem już była cała poharatana więc ktoś kto ją wymieniał pewnie też się natrudził.

Dlatego staram sobie wyobrazić po zdjęciu jak ta żarówka ma pasować i nie mam pojęcia :cry:
Łapka cała już podrapana, paluszki zmęczone, a żarówka nie siedzi :P

Jak nikt tego nie wie to chyba pojade do warsztatu i tyle, ale siara jak nic :lol:

EDIT:
Kurcze już mam założoną wystarczyło lekko odkręcić śrubki z boku i wsunąć pod nie skrzydełka.

Miałem tak dokręcone że nie szło wsunąć, teraz wymiana będzie prosta tylko trzeba wozić z sobą odpowiedni imbus jak się ma dowaloną na maxa śrubkę :)

Wszyscy tu piszą o wypustce przy żarówce, a ona tu nie ma wiele do gadania :/

PS: Posty pisane jeden pod drugim scalamy - Tunio999
Ostatnio zmieniony 07 lut 2017, 12:51 przez przekus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

xadaspl
Świeżak
Model:

#18 Post autor: xadaspl »

Witajcie pany! Mam problem! Ogromny!!! W mojej :f1: Zafira B 1.9CDTI 120KM wymienialem lampe. Wszystko bylo okey, jezdzilem pare dni. Nagle pewnego dnia spalila mi sie zarowka dzienna! Wiec przystapilem do wymiany, wymienilem, wlaczam - BUM! nie dziala mi lampa. Co sie moglo stac? bo juz nie mam pojecia... Pociagnalem kabelek z drugiej lampy i podlaczylem to tylko na chwile sie zaswieca i nagle obie gasną. Co mogę zrobić? Potrzebuje dzis pilnie w nocy auta a bez lampy nie moge jechac :(

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#19 Post autor: Mariusz »

W Zafirze B nie ma dziennych żarówek. Masz na myśli mijania? Jak zmieniałeś żarówkę na włączonych światłach to musisz je zgasić i dopiero zapalić i będzie ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”