Cewka zapłonowa silnika Z18XER
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: z18xer
Panowie pytanie czy cewka zapłonowa może objawiać się sporadycznymi szarpnięciami na luzie ?
czasem kilka dni nic się nie dzieje a czasem potrafi poszarpywać na luzie, świece zmienione błędów brak ;/
jeszcze pytanie czy może ktoś zamawiał ? cena spoko
https://allegro.pl/oferta/listwa-zaplon ... 7771175847
Panowie pytanie czy cewka zapłonowa może objawiać się sporadycznymi szarpnięciami na luzie ?
czasem kilka dni nic się nie dzieje a czasem potrafi poszarpywać na luzie, świece zmienione błędów brak ;/
jeszcze pytanie czy może ktoś zamawiał ? cena spoko
https://allegro.pl/oferta/listwa-zaplon ... 7771175847
-
- Imię: Bartosz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam
Mam mały problem z cewką w swojej Zafirze B. Wyskakuje mi błąd na czwartym cylindrze. Wymieniłem już świece i samą cewkę, a błąd dalej się pojawia. Nie jest to tylko problem wyskakiwania błędu ale i złej pracy silnika. Po wymianie w pierwszej kolejności świec był spokój później znowu silnik zaczął szarpać. Po wymianie cewki zapłonowej ( Delphi ) było znowu ok aż do wczoraj znowu te same objawy i ten sam błąd sprawdzany op-comem. Nie wiem już co dalej może być nie tak. Proszę o pomoc.
Jeśli temat się powtarza to przepraszam.
Mam mały problem z cewką w swojej Zafirze B. Wyskakuje mi błąd na czwartym cylindrze. Wymieniłem już świece i samą cewkę, a błąd dalej się pojawia. Nie jest to tylko problem wyskakiwania błędu ale i złej pracy silnika. Po wymianie w pierwszej kolejności świec był spokój później znowu silnik zaczął szarpać. Po wymianie cewki zapłonowej ( Delphi ) było znowu ok aż do wczoraj znowu te same objawy i ten sam błąd sprawdzany op-comem. Nie wiem już co dalej może być nie tak. Proszę o pomoc.
Jeśli temat się powtarza to przepraszam.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
Świece Boscha nr katalogowy FQR8LEU2 są to świece wg opisu dedykowane do tego modelu silnika. Zresztą stare świece, które wyjąłem były identyczne.
-
Mała korekta. przed weekendem wyczyściłem łączenie z cewką i jak na razie wszystko jest ok silnik pracuje normalnie.
-
Wracając do tematu natknąłem się na nowy problem. Mianowicie chodzi o śruby do cewki. Podczas wykręcania trochę się zniszczyły i chciałem je wymienić na nowe niestety nigdzie nie mogę znaleźć co to za śruby ?. Czy ktoś może mi pomóc?
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Szukaj na szrocie używek lub w dobrze wyposażonym sklepie z śrubkamibartekkuchta pisze: ↑14 lis 2019, 11:52 Wracając do tematu natknąłem się na nowy problem. Mianowicie chodzi o śruby do cewki. Podczas wykręcania trochę się zniszczyły i chciałem je wymienić na nowe niestety nigdzie nie mogę znaleźć co to za śruby ?. Czy ktoś może mi pomóc?
-
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira B
Z jakiej firmy polecacie cewki zapłonowe oraz świece?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
-
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
Słuchajcie, aby nie zakładać tematu dopytam w tym wątku. Problem z wypadającym zapłonem na 2 cewce, nowa świeca i dalej ten sam błąd. Kolega miał to samo i całej listy nie wymieniał a jego znajomy mechanik (tutaj mogę przekręcić wypowiedź) sprawał fajke chyba czy ja lutował, tz. jakoś jakby odczepił starą faję i dolutował/dokleił/polączył itd. nowa fajkę i wszystko i niego powrócilo do normy. Na czym taka czynność polega, macie namiary na filmik i czy wogóle warto się w taki zabieg bawić tz. podmiany w taki sposób fajki.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Na cewce masz gumowe osłony a pod nimi sprężynę. Najpierw wyjmij cewke i sprawdź czy nie pływa w oleju, jeśli jest sucho to dobrze. Później sprawdz czy te gumowe osłony nie są popękane. Jeśli tak to mogą powodować wypadanie zapłonu. Może ten mechanik poprostu jakoś zreanimowal ta gumowa osłonę
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Opel zafira B 1.8 Enjoy
Witam mam takie pytanko, czy cewka firmy BERU nadaje się w ogóle do tego silnika bo ostatnio też walczę z losowym telepaniem silnika czasami na wolnych obrotach ale najczęściej dzieje się to podczas jazdy ze stała prędkością obrotową silnika. Dodam że świece wymienione na oryginały GM wcześniej świece też BERU wszystkie jednakowo okopcone, nowe filtry i olej. Myślicie że to może być padająca cewka?