gdzie kupić? pomocy!
Moderator: Tunio999
-
- Świeżak
- Imię: Kaja
- Auto: opel astra
- Model: h
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
gdzie kupić? pomocy!
Cześć
Poszukuję ZB w roczniku od 2007. Benzyna 1,8, może być zagazowana, ale nie musi.
Myślałam o zakupie w Niemczech, ale już sama nie wiem. W mojej okolicy (zachodniopomorskie) nie znalazłam nic ciekawego i jeśli miałabym jechać daleko w Polskę, to równie dobrze mogłabym jechać do Niemiec, a tam chyba wyszłoby taniej. Przynajmniej ceny na mobile.de są niższe w porównaniu do cen w Polsce. Słyszałam jednak, że trzeba bardzo uważać w komisach w Niemczech, bo lubią sprzedawać szroty, a przecież nie wrócę tam z autem, ani nie będę się domagać rekompensaty czy czegokolwiek. Niestety zależy mi na czasie i zakup jest dosyć pilny.
Chciałabym wydać maks. 20 tys.zł. Ale jakby się znalazło jakieś fajne auto, to do 25 tys.zł jakoś się zapożyczę.
Poszukuję ZB w roczniku od 2007. Benzyna 1,8, może być zagazowana, ale nie musi.
Myślałam o zakupie w Niemczech, ale już sama nie wiem. W mojej okolicy (zachodniopomorskie) nie znalazłam nic ciekawego i jeśli miałabym jechać daleko w Polskę, to równie dobrze mogłabym jechać do Niemiec, a tam chyba wyszłoby taniej. Przynajmniej ceny na mobile.de są niższe w porównaniu do cen w Polsce. Słyszałam jednak, że trzeba bardzo uważać w komisach w Niemczech, bo lubią sprzedawać szroty, a przecież nie wrócę tam z autem, ani nie będę się domagać rekompensaty czy czegokolwiek. Niestety zależy mi na czasie i zakup jest dosyć pilny.
Chciałabym wydać maks. 20 tys.zł. Ale jakby się znalazło jakieś fajne auto, to do 25 tys.zł jakoś się zapożyczę.
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Model: ZB
Myślę, że jak na spokojnie podejdziesz do tematu to coś znajdziesz. Szukaj na znanych portalach ogłoszeniowych,także tych lokalnych, jak coś znajdziesz zawsze możesz podać link do aukcji, popatrzymy/doradzimy.
Nie oglądaj sama auta na miejscu, zabierz kogoś z rodziny/dobrego znajomego/mechanika.
Nie oglądaj sama auta na miejscu, zabierz kogoś z rodziny/dobrego znajomego/mechanika.
A szukałaś u Andrzeja w Gorzowie - znany z tego że ma pewne auta?żaba pisze: ↑22 sie 2019, 10:36 Cześć
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Te które są tańsze niż w Polsce to tzw "nur fur export" - samochody które nie bardzo nadają się do jazdy w Niemczech. Te dobre są droższe - ale w dobrym stanie. Jak chcesz kupić dobrze to nastaw się na to że będzie drożej ale bezpieczniej - trzeba jechać do Niemiec i szukać tylko wśród wystawionych na placu - z ceną za szybą, rękojmią - jest obowiązkowa w de jak komis sprzedaje indywidualnemu nabywcy. Jak wystawi na placu to nie wie czy kupi ktoś z Polski czy Niemiec z sąsiedniej ulicy i będzie przyjeżdżał ciągle na naprawy. Tanie szroty są ogłaszane w internecie i sprzedawane jako "okazje" na zapleczu z przeznaczeniem do wywozu. Zresztą zobacz jakie są róznice cenowe na mobile de., nie patrz tylko na najtańsze.
PiotrWie
-
- Świeżak
- Imię: Kaja
- Auto: opel astra
- Model: h
Dziękuję. Bardzo chętnie skorzystam z możliwości podpytania tutajKAMUI pisze: ↑22 sie 2019, 15:19 Myślę, że jak na spokojnie podejdziesz do tematu to coś znajdziesz. Szukaj na znanych portalach ogłoszeniowych,także tych lokalnych, jak coś znajdziesz zawsze możesz podać link do aukcji, popatrzymy/doradzimy.
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
Nie szukałam, nie znam sprzedawcy.
Czy któreś z tych ogłoszeń należy do niego?
https://www.otomoto.pl/osobowe/opel/zaf ... ountry%5D=
Pozdrawiam
Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
Dziękuję za rady. Ale jak znaleźć samochody sprzedawane na placu?? Nie bardzo wyobrażam sobie jeździć po DE i szukać...Czy może nie za bardzo Cię zrozumiałam przed poranną kawą?PiotrWie pisze: ↑22 sie 2019, 21:14 Te które są tańsze niż w Polsce to tzw "nur fur export" - samochody które nie bardzo nadają się do jazdy w Niemczech. Te dobre są droższe - ale w dobrym stanie. Jak chcesz kupić dobrze to nastaw się na to że będzie drożej ale bezpieczniej - trzeba jechać do Niemiec i szukać tylko wśród wystawionych na placu - z ceną za szybą, rękojmią - jest obowiązkowa w de jak komis sprzedaje indywidualnemu nabywcy. Jak wystawi na placu to nie wie czy kupi ktoś z Polski czy Niemiec z sąsiedniej ulicy i będzie przyjeżdżał ciągle na naprawy. Tanie szroty są ogłaszane w internecie i sprzedawane jako "okazje" na zapleczu z przeznaczeniem do wywozu. Zresztą zobacz jakie są róznice cenowe na mobile de., nie patrz tylko na najtańsze.
Dodano po 16 minutach 23 sekundach:
Makary już znalazłam ofertę Andrzeja z forum.
A co sądzicie o tym egzemplarzu?
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... CmSol.html?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2019, 08:57 przez żaba, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Robi się bałagan. Proszę założyć nowy temat z tym linkiem.żaba pisze: ↑23 sie 2019, 08:54 A co sądzicie o tym egzemplarzu?
Zgodnie z regulaminem jeden temat = jedno auto
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
Przede wszystkim VIN, poproś sprzedawcę o VIN, potem rozkoduj na stronie internetowej powszechnie dostępnej i porównaj czy wyposażenie zgadza się z opisem. Zdjęcia za bardzo nie oddają rzeczywistości, jak masz blisko to jedź, zobacz.Sebu$ pisze: ↑23 sie 2019, 09:33Robi się bałagan. Proszę założyć nowy temat z tym linkiem.żaba pisze: ↑23 sie 2019, 08:54 A co sądzicie o tym egzemplarzu?
Zgodnie z regulaminem jeden temat = jedno auto
- PiotrWie
- Mieszkaniec
Ja pojechałem z kumplem do Monachium i pochodziliśmy po dealerach - Niemcy najczęściej dobre samochody oddają w rozliczeniu. Samochody stoją przed wejściem - a jeśli sprzedawca słysząc rozmowę po polsku proponuje Ci "okazję" taniej gdzieś na zapleczu to idziesz gdzie indziej
Dziękuję za rady. Ale jak znaleźć samochody sprzedawane na placu?? Nie bardzo wyobrażam sobie jeździć po DE i szukać...Czy może nie za bardzo Cię zrozumiałam przed poranną kawą?
Zanim stać mnie było na nowe kupowałem przez wiele lat używane i moja rada jest taka - nie nastawiaj się na konkretny typ i markę a raczej zastanów się jakie cechy powinien mieć samochód którego szukasz. My jechaliśmy nastawieni na Opla - wówczas w 1992 odpowiednich rozmiarów był Rekord, a kupiliśmy Audi 100 bo była to lepsza oferta.
I jeszcze jedno - najlepiej szukać w salonie innej marki - salon Toyoty zaproponuje więcej za Toyotę niż za Opla a salon Opla da więcej za Opla niż Toyotę - bo większość ludzi jak szuka używanego auta danej marki to idzie do odpowiedniego salonu.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2019, 21:01 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie
- romek22794
- Mieszkaniec
- Imię: roman
- Auto: NJOY przycisk SPORT
- Oznaczenie silnika: Z18XER,LpG
Częściowo się nie zgodzę.
Nastawiając się na konkretny typ jest wskazane. Skoro już się na "taki" nastawiasz, masz pewne o nim wyobrażenie, i jakąś tam wiedzę co go może boleć i jakie choroby toczą dany typ. Dedukujesz się w danym modelu, łatwiej ominąć tzw. okazję.
Jeśli ktoś jedzie po samochód i nie wie co chce ( i do tego niezbyt znający się) jest szansa, że kupi coś co już przekroczyło resurs, i tylko czeka na nowego "pana" a te potrzebne części są ze złota albo platyny ....
proszę poprawnie cytować przedmówcę - poprawione
Ostatnio zmieniony 24 sie 2019, 06:18 przez Sebu$, łącznie zmieniany 2 razy.
- PiotrWie
- Mieszkaniec
Własnie jak się nastawisz na konkretny model to masz mniejszy wybór - jak chcesz koniecznie Zafirę to kupisz co najwyżej najlepszą jaką znajdziesz na rynku, a tak może byś znalazł w lepszym stanie tiguana czy np C4 Picasso bądź Espace - samochody które są podobnie funkcjonalne. Oczywiście trzeba mieć jakieś pojęcie ogólnie o samochodach - ale są pewne zasady które dotyczą tak samo Opli jak i innych marek.romek22794 pisze: ↑23 sie 2019, 21:26
Częściowo się nie zgodzę.
Nastawiając się na konkretny typ jest wskazane. Skoro już się na "taki" nastawiasz, masz pewne o nim wyobrażenie, i jakąś tam wiedzę co go może boleć i jakie choroby toczą dany typ. Dedukujesz się w danym modelu, łatwiej ominąć tzw. okazję.
Jeśli ktoś jedzie po samochód i nie wie co chce ( i do tego niezbyt znający się) jest szansa, że kupi coś co już przekroczyło resurs, i tylko czeka na nowego "pana" a te potrzebne części są ze złota albo platyny ....
Oczywiście kupując używany samochód w Polsce należy koniecznie wykonać przegląd w zaufanym warsztacie - jak jedziesz gdzieś gdzie nie znasz warsztatu to zaloguj się na forum odpowiedniej marki i tam się dowiesz - ja jak szukałem dużego kombi z automatem i przy przeglądaniu ogłoszeń zwróciło moją uwagę BMW E34 o której marce nie miałem pojęcia poza przysłowiem "Będziesz Miał Wydatki" po obejrzeniu zewnętrznym - czy kilkunastoletni samochód nie błyszczy się jak nowy, czy nie widać gdzieś rdzy, czy pali bez problemów a silnik nie wydaje dziwnych dźwięków, krótkiej próbie jazdy czy prowadzi się równo i czy zawieszenie nie tłucze się na najmniejszych wybojach pojechałem do warsztatu poleconego przez BMW klub gdzie za 250 pln otrzymałem listę co trzeba w tym samochodzie zrobić wraz z wyceną w wariancie najtańszym, rozsądnym i top. Uzbrojony w tą wiedzę obniżyłem cenę o 75 % wariantu rozsądnego, po czym zrobiłem te rzeczy i jeździłem 4,5 roku lejąc benzynę, wymieniając olej i drobne części eksploatacyjne po czym sprzedałem z pewnym żalem - ale miałem wtedy dwa stare samochody a potrzebowałem jednego zdecydowanie nowszego - choć próby kupienia czegoś w dobrym stanie za ok 40 tyś po obejrzeniu kilku "igieł" skończyły się tym że dołożyłem jeszcze 10tyś i kupiłem nowa Dacię Duster - co z dzisiejszej perspektywy uważam za doskonały pomysł - jeszcze nie miałem samochodu który by jeździł bezawaryjne przez jak dotychczas 9 lat - Zafira też póki co jest bezawaryjna ale ma dopiero 5 lat. Oczywiście gdyby mnie nie było stać na nowe auto odpowiednich rozmiarów pojechałbym po nie do Niemiec - ale szkoda mi było co najmniej 10 dni urlopu.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2019, 21:45 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrWie