Koło napędowe paska wielorowkowego, który napędza alternator
-
tomeczek103
Witam. Mam prośbę natomiast mój kolega ma zafira a z 2000 r. pękło mu koło pasowe wału korbowego tak mi mówił. 2.0 dti z 2000r. Szukał w sklepie i powiedzieli mu około 600-800 zł. Jestem z podkarpacia. Może ktoś ma używane albo jakiś zamiennik na sprzedaż albo coś żeby to taniej wyszło. Ale nie wiem co więcej można zrobić żeby taniej było. Będę wdzięczny.
-
jachu
- Debiutant
- Imię: jachu
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z1.9DT
Witam Koledzy.Po uruchomieniu silnika tak gdzieś prez około 5-10 sekund pasek wielorowkowy drży i dosyć głośno burczy po tym czasie jest oki do momentu zwalniania podczas jazdy gdzie pojawia się tem sam problem jestem świerzo po wymianie koła pasowego na wale i kompresora klimy( po regeneracji nie używka) syn zdiął pasek i niby sprzęgiełko nie ma luzu sprawdzając na boki i góra dół jutro ma sprawdzić pozostałe rolki i napinacz ale może jest jakiś sposób na sprawdzenie usterki sprzęgiełka, może jest jakiś limit kilometrów po jakim trzeba wymienić tą część lub co może być przyczyną opisanego przeze mnie drgania paska,autko ma przejechane 200 tys.km Zafira B 1.9DT,(opis tej sytuacji na podstawie opowiadania syna ), a i czy te sprzegiełko mogę kupić poprostu na all....ro do tego samochodu czy muszę mieć numer katalogowy po VIN-ie.
-
wesolys
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
witam sprzęgiełko czyli rolkę alternatora można sprawdzić po zdjęciu paska wieloklinowego w jedną stronę powinno chodzić lużno w drugą z oporem i powinien sie obracać alternator /lub sprawdzić czy kółko alternatora po jeżdzie jest gorące jeżeli tak to świadczy to o zacieraniu /do wymiany potrzebny jest specjalny klucz,natomiast drżenie paska może również powodować napinaczjachu pisze: 26 sie 2019, 22:39 Witam Koledzy.Po uruchomieniu silnika tak gdzieś prez około 5-10 sekund pasek wielorowkowy drży i dosyć głośno burczy po tym czasie jest oki do momentu zwalniania podczas jazdy gdzie pojawia się tem sam problem jestem świerzo po wymianie koła pasowego na wale i kompresora klimy( po regeneracji nie używka) syn zdiął pasek i niby sprzęgiełko nie ma luzu sprawdzając na boki i góra dół jutro ma sprawdzić pozostałe rolki i napinacz ale może jest jakiś sposób na sprawdzenie usterki sprzęgiełka, może jest jakiś limit kilometrów po jakim trzeba wymienić tą część lub co może być przyczyną opisanego przeze mnie drgania paska,autko ma przejechane 200 tys.km Zafira B 1.9DT,(opis tej sytuacji na podstawie opowiadania syna ), a i czy te sprzegiełko mogę kupić poprostu na all....ro do tego samochodu czy muszę mieć numer katalogowy po VIN-ie.
-
jachu
- Debiutant
- Imię: jachu
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z1.9DT
Witam.Awaria Zafiry usunięta przyczyna :koło pasowe wału i oczywiście sprzęgiełko alternatora teraz wszystko jest oki i nie ma żadnych dziwnych odgłosów i drżenia paska.