CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
jacek76
Mieszkaniec
Model:

#196 Post autor: jacek76 »

Ogólnie jest nagonka tylko na u520. O tym słyszy się najwięcej.
Ale mając owego ubota wcale nie musimy się bać policji, że zabiorą nam radio.
Jeśli jednak trafi się jakiś nadgorliwiec warto załatwić sobie deklarację zgodnośći ( są dostępne w sieci) z przed 2005 roku , kiedy to radio miało pozwolenie na sprzedaż i mieć na wszelki wypadek.
I niech nadgorliwiec udowodni , że radio kupione było po 2005 roku. To że wygląda jak nowe i ma folię na wyświetlaczu? A kto zabroni dbać o swoją własność?
Z resztą jest zakaz wprowadzania tego radia do obrotu ale nie ma zakazu używania wcześniej zakupionych , więc nie wiem o co cały ten szum.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#197 Post autor: rzadki »

ale z drugiej strony jest mała luka w prawie...

http://moto.wp.pl/kat,121,title,Wyjasni ... omosc.html
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

piorun

#198 Post autor: piorun »

rzadki, tylko ze ta luka nie tyczy sie radia UNIDEN bo o nim tutaj mowa :roll:
jacek76 pisze:I niech nadgorliwiec udowodni , że radio kupione było po 2005 roku.
po nr. seryjnym dojdą :mrgreen:

KOPERNIK

#199 Post autor: KOPERNIK »

Witam..

tzn że mam się bać skoro mój jest zakupiony po 2005 roku? :x

takie rzeczy możliwe tylko w Polsce...

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#200 Post autor: jacek76 »

piorun pisze:rzadki, tylko ze ta luka nie tyczy sie radia UNIDEN bo o nim tutaj mowa :roll:
jacek76 pisze:I niech nadgorliwiec udowodni , że radio kupione było po 2005 roku.
po nr. seryjnym dojdą :mrgreen:
Jak nie będzie tabliczki znamionowej to do niczego nie dojdą :P

Co ciekawe nagonka jest tylko na u520 a jest wiele innych RTF-ów , które już nie mają homologacji lub nigdy nie miały i nikt się nie czepia.

darkp1

#201 Post autor: darkp1 »

Pewnie będzie tak samo jak ze sprawdzaniem nawigacji. Sprawdzą parę dla rozgłosu i dadzą spokój ;)

Anony Mous

#202 Post autor: Anony Mous »

skręcajac rf gain zmniejszam czułość radia, ale zmniejszam czułość sygnału, który odbieram czy który nadaje czy ten i ten?

piorun

#203 Post autor: piorun »

kaliope, tylko i wyłącznie sygnału przychodzącego

Anony Mous

#204 Post autor: Anony Mous »

Jest to chyba trochę bez sensu. Jeśli ja mam antenę 1.5m to powiedzmy nadaje dosyć daleko np. 12 km w jakiś tam określonych warunkach. Ludzie na takim dystansie mnie słyszą, a ja jak skręce rf gain nie będę ich słyszał. Wiec według mnie rf gain powinien zmniejszać czułość radia w obie strony. Pytam bo już kilka osób na radiu mi mówiło, że odpowiedź na moje pytanie już padła i żebym sobie rozkręcił radio. Czyli oni mnie słyszeli a je ich nie. I tu pada poważne pytanie po co skręcać czułośc radia (co by niby śmieci nie zbierać) skoro ludzie słyszą jak zadaje pytanie i próbują mi pomóc w u mnie cisza...i niepotrzebnie drażnie ludzi i zaśmiecam kanał 19 zadając to samo pytanie poraz kolejny.

piorun

#205 Post autor: piorun »

kaliope, rf gain jest tylko i wyłącznie do zmniejszania czułości radio , tak jak pisałeś po to aby nie zbierac smieci. jak posiadasz jeszcze squelch to też mozesz sobie zmniejszyc czułosć,tylko jak się skrecisz jednym i drugim to juz amen w paciezu :lol: nic nie usłyszysz :lol: :lol: .
radia takie jak mamy w autach nie posiadaja regulowanej mocy,regulowana moc mają radia bazowe,gdzie jest to bardzo dobre rozwiazanie. w takich naszych jest to zbędne.po co ci tyle pokreteł w radiu w czasie jazdy.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#206 Post autor: Lorry »

Ja tam RF Gain mam rozkrecone na max i bawie się tylko Squelchem ;) I styka w zupełności

Inna sprawa że ja przy 1m antenie mam mniejszy zasieg troszkę ale też i mniej syfów ściągam....

Niestety jeśli chcesz mieć pełen komfort słuchowy (cisza i brak szumów) to mamy krótki zasieg odsłuchu...

Trzeba znaleźć kompromis

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#207 Post autor: jacek76 »

A ja nie używam sq. tylko sam rf gain. I mam jeszcze takie pokrętło , które jest oznaczone "mic.gain". Czasem się przydaje...

Artur

#208 Post autor: Artur »

Witam. Widzę, że posiadacie SWR miarkę, to może mi pomożecie rozwikłać problem. Kupiłem niedawno też taki sprzęcik, żeby sobie zestroić nową antenę (Hustler 100, tani model ale już sprawdzony przeze mnie na służbowym Focusie i Alanie 100) z moją Zosią. Dziwne jest to, że SWR miarka pokazuje zawsze tę samą wartość (ok. 4) zarówno na kanale 1, 40 jak i 20. Dodam, że postępuję dokładnie wg instrukcji SWR miarki i w taki sam sposób w aucie służbowym odczyty mam właściwe (wartość SWR na k20 około 0,5) i radyjko hula dobrze. Co może być przyczyną takiej akcji z nową anteną?? Próbowałem ją wsywać i wysuwać, nawet ją skróciłem o 1cm a w końcu zrobiłem odczyt bez bata i wciąż odczyty na kanale 1, 20 i 40 mają zbliżoną wartość, niestety w granicach między 4 i 6 czyli kiepsko. Macie koledzy jakieś sugestie? Czekam na podpowiedź i pozdrawiam.

Woytas

#209 Post autor: Woytas »

możesz mieć niewłaściwą długość kabla antenowego w stosunku do anteny i stąd ten problem.
poczytaj tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=

Hagen

#210 Post autor: Hagen »

A gdzie kolego kupiłeś tą antenę? Bo niestety ale właśnie Hustlery są często podrabiane więc może stąd te problemy. Wiem z doświadczenia bo znajomy kupił na alledrogo i właśnie trafiła mu się podróbka której nie można było wyregulować. Jeśli masz drugą i masz pewność, że jest oryginalna to porównaj sztywność bata. Podróbka jest dużo bardziej miękka i mniej sztywna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”