Komputer pokładowy BID średnie spalanie a paliwo zuzyte na trasie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
harvard
Mieszkaniec
Imię: adam
Auto: zafira b
Model: za
Oznaczenie silnika: Z18XER

Komputer pokładowy BID średnie spalanie a paliwo zuzyte na trasie

#1 Post autor: harvard »

ZB 2008 1.8 140km,wyświetlacz BID. Na kompie pokładowym mam m.in. średnie spalanie oraz taka pozycję paliwo zużyte na trasie. Przed wyjazdem z miasteczka wyserowałem wszystkie parametry i po przejechaniu na trasie ok 100km sprawdzam kompa średnie spalanie 6,6 natomiast pozycja paliwo spalone na trasie (jakoś dokładnie nie pamiętam 'jota w jotę') wyszło 8,5 i teraz nie wiem którą informacją się bardziej sugerować. I jaka różnica jest pomiędzy tymi dwoma pozycjami?
KAMUI

#2 Post autor: KAMUI »

U mnie obie pozycje są jednakowe, tzn jeśli średnie spalanie 6,6 L/100km to po przejechaniu 100 km paliwo zużyte 6,6 L.
harvard
Mieszkaniec

#3 Post autor: harvard »

To może mam wybrany nieprawidłowy index w BIDie? Przestawię na inny i sprawdzę.
Deleted User 21664

#4 Post autor: Deleted User 21664 »

harvard pisze: 04 wrz 2019, 18:31 ZB 2008 1.8 140km,wyświetlacz BID. Na kompie pokładowym mam m.in. średnie spalanie oraz taka pozycję paliwo zużyte na trasie. Przed wyjazdem z miasteczka wyserowałem wszystkie parametry i po przejechaniu na trasie ok 100km sprawdzam kompa średnie spalanie 6,6 natomiast pozycja paliwo spalone na trasie (jakoś dokładnie nie pamiętam 'jota w jotę') wyszło 8,5 i teraz nie wiem którą informacją się bardziej sugerować. I jaka różnica jest pomiędzy tymi dwoma pozycjami?
A ile kilometrów zrobiłeś?
Średnie spalanie wyszło 6,6l na 100 km a kilometrów przejechałeś więcej - stąd ilość zużytego paliwa (8,5l).

Średnie spalanie to nie to samo co ilość zużytego paliwa w trasie ;)
harvard
Mieszkaniec

#5 Post autor: harvard »

No dobra tego nie wiem. Będę gdzieś dalej jechał, zobaczę i pozwolę się tutaj wrócić i poinformować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”