[B] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych - przód i tył.
[B] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych - przód i tył.
Przyszła pora na wymiane klocków i pytanie czy jest to czynność do wykonania w garażu? Wg Sam Naprawiam potrzebny jest przyrząd do wkręcenia tłoka hamulcowego, a może jest jakiś inny sposób. Troche ten pisk jest irytujący.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, 15:58 przez ADAMO_16, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też sam wymieniałem klocki z tyłu... niestety jest kłopot bo trzeba mieć ten nieszczęsny klucz do wkręcania tłoczków, miałem szczęście i pożyczyłem go od kolegi mechanika i dałem radę bez niego były by wielki kłopot... Chyba że rozbieżesz zaciski zmierzysz roztaw otworów i na szybko coś sobie dorobisz jak masz taką możliwość, niby prosta czynność wymiana klocków ale diabeł tkwi w szczegółach....
Podłącze się po temat , mam zamiar wymienić tarcze i klocki tył i przód , czy może się ktoś wypowiedzieć czy ten zestaw będzie odpowiedni i czy będzie pasował ?klocki dodam jeszcze że w tym zestawie klocki będą ATE a na przód gość proponuje mi tarcze przód ATE po 201 pln za szt i komplet klocków za 143pln.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Zlooty, zauważ, że na tym wykazie dot. zastosowania nie ma ZB
Poza tym w zestawie są KLOCKI HAMULCOWE FIRMY TRW LUCAS a w opisie klocków jest: System hamulcowy: BOSCH
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że jedno z drugim nie chodzi w parze - albo Lukas albo Bosch
I jeszcze jedno: oferowana tarcza ma średnicę 264 mm i grub. 9,8 mm, a wg EPC do ZB z silnikami Z19DT, DTL i DTH powinna być 278 mm i grub. 10 mm.
Jak z tego widać do Twojej ZB to nie podejdzie
Poza tym w zestawie są KLOCKI HAMULCOWE FIRMY TRW LUCAS a w opisie klocków jest: System hamulcowy: BOSCH
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że jedno z drugim nie chodzi w parze - albo Lukas albo Bosch
I jeszcze jedno: oferowana tarcza ma średnicę 264 mm i grub. 9,8 mm, a wg EPC do ZB z silnikami Z19DT, DTL i DTH powinna być 278 mm i grub. 10 mm.
Jak z tego widać do Twojej ZB to nie podejdzie
Na stronie www firma ATE podaje wymiar tarczy h-ca na tył do ZB właśnie fi264.Nie mam teraz dostępu do EPC.
Link do ATE
Link do ATE
takie tylko znalazłem póki co Tarcze ale słyszałem że bosch nie jest zbyt dobry ??
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:23 ]
Jak się rozejrzeć to coś można kupić TRW , tylko jakie teraz klocki szukać ?? też inne
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:32 ]
ATE i te też są
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:33 ]
I wydaje się ze MieHor ma rację z tymi tarczami i rozmiarami
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:23 ]
Jak się rozejrzeć to coś można kupić TRW , tylko jakie teraz klocki szukać ?? też inne
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:32 ]
ATE i te też są
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 13:33 ]
I wydaje się ze MieHor ma rację z tymi tarczami i rozmiarami