[B]Hamulce
-
KAMUI
Ja polecam Ci tarcze przetoczyć i wstawić nowe klocki. Tych bym nie montował powtórnie.
-
bodek510
Mam zamontowane tarcze hamulcowe z tyłu o średnicy 264 mm, czy założenie tarcz 272 mm coś da, czy może zbędna kombinacja?
-
KAMUI
Raczej zbędna kombinacja, montuj takie jakie przewidział producent dla twojego nadwozia i motoru.
-
Rafal94
Witam
Mam taki problem ze grzeją sie tarcze i kola wszystkie z przodu i z tylu.
pierwsze co zrobiłem to zregenerowałem zaciski tył i przód i dalej to samo mysle może coś źle zrobiłem i kupiłem nowy zacisk na lewy tyl żeby sprawdzić czy to na pewno zacisk ale dalej to samo. Podniosłem samochód obróciłem kołem i trze dosyć mocno. Linka ręcznego wymieniona rok temu ale to nie będzie raczej od ręcznego ponieważ dzieje to się na tyle i na przodzie.
co byscie poradzili teraz zrobic ?
Zafira B 1.9 cdti 120km
[media]https://youtu.be/wxkcz-Sxef4[/media]
Mam taki problem ze grzeją sie tarcze i kola wszystkie z przodu i z tylu.
pierwsze co zrobiłem to zregenerowałem zaciski tył i przód i dalej to samo mysle może coś źle zrobiłem i kupiłem nowy zacisk na lewy tyl żeby sprawdzić czy to na pewno zacisk ale dalej to samo. Podniosłem samochód obróciłem kołem i trze dosyć mocno. Linka ręcznego wymieniona rok temu ale to nie będzie raczej od ręcznego ponieważ dzieje to się na tyle i na przodzie.
co byscie poradzili teraz zrobic ?
Zafira B 1.9 cdti 120km
[media]https://youtu.be/wxkcz-Sxef4[/media]
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sprawdz czy nie masz za dużo płynu hamulcowego i nie ma gdzie się cofać jest kreska sugerująca poziom , druga rzecz odkręć korek i przejedz kawałek dla próby
Dodano po 14 minutach 16 sekundach:
i jeszcze jedna rzecz czy aby osłona przeciw błotna nie trze przednie koło od wewnątrz pod spodem , lecz był by wyższy dźwięk
i jeszcze jedna rzecz czy aby osłona przeciw błotna nie trze przednie koło od wewnątrz pod spodem , lecz był by wyższy dźwięk
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
PETERSS
Czy sprawdzałeś z innym autem temperaturę kół?
Czy regenerując zaciski wymieniłeś gumki i tłoczki?
Czasem wina jest w przewodach elastycznych lub prowadnic zacisku.
To że są ciepłe to normalne.Na filmie widać że się kręcą i o coś szura więc jeszcze raz rozebrać sprawdzić i złożyć. Tłoczki wcisnąć/wkręcić i sprawdzić czy wejdą bez dużego oporu.
A najlepiej porównać z innym autkiem.
To że są ciepłe to normalne.Na filmie widać że się kręcą i o coś szura więc jeszcze raz rozebrać sprawdzić i złożyć. Tłoczki wcisnąć/wkręcić i sprawdzić czy wejdą bez dużego oporu.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2019, 12:52 przez PETERSS, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Rafal94
osłona nowa nigdzie nie trze, płynu jest ok i własnie odkręciłem korek przejechałem sie i dalej to samo.pszczyna pisze: 16 wrz 2019, 10:19 Sprawdz czy nie masz za dużo płynu hamulcowego i nie ma gdzie się cofać jest kreska sugerująca poziom , druga rzecz odkręć korek i przejedz kawałek dla próby
tra na pewno o klocki bo jak sciagnelem zacisk wszystko chudziło ok.PETERSS pisze: 16 wrz 2019, 10:57 Czy sprawdzałeś z innym autem temperaturę kół?
przewody myślałem ale to akurat wszystkie kola by tak miały ?
wymieniałem gumki tłoczki były ok i wkręcają się bez dużego oporu.
zapowietrzony modul abs moze tak powodować ?
jesli tak jak odpowietrzyć?
-
KAMUI
Podobny problem oglądałem niedawno w TVN TURBO. Wymiana elastycznych przewodów hamulcowych rozwiązała problem. Prowadzący program aby to zdiagnozować, popuścił śrubę od przewodu hamulcowego przy zacisku i koło obracalo się swobodnie. Taka moja podpowiedź.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
1 pompa hamulcowa
2 pompa ABS z włączonym kluczykiem (ja nawet uruchamiam silnik)
3 zaciski
pompę ABS odpowietrzamy pompując pedałem i popuszczając przewodowy, i tu uwaga układ z systemem ABS (koła) odpowietrzamy w odwrotnej kolejności czyli od najbliższego koła.
Co do przewodów elastycznych jest taka możliwość iż to one są przyczyna lecz koszta są wysokie by eksperymentować
1 pompa hamulcowa
2 pompa ABS z włączonym kluczykiem (ja nawet uruchamiam silnik)
3 zaciski
pompę ABS odpowietrzamy pompując pedałem i popuszczając przewodowy, i tu uwaga układ z systemem ABS (koła) odpowietrzamy w odwrotnej kolejności czyli od najbliższego koła.
Co do przewodów elastycznych jest taka możliwość iż to one są przyczyna lecz koszta są wysokie by eksperymentować
-
KAMUI
Oby odpowietrzenie przyniosło skutek. Ja nie bawilem się w samodzielne odpowietrzenie, w warsztacie za 30 zł podłączając maszynę odpowietrzyli profesjonalnie.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Swego czasu pojechałem do serwisu Opla Strumień -bąków by profesjonalnie odpowietrzyć układ ! szlak mnie chciał trafić jak się za to zabierali (pedał ,odpowietrznik,kluczyk,wężyk,butelka) tak to i ja potrafię !!!!!!!!! narobiłem rabanu i tyle mnie tam widzieli .
Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Za 30 zł sam bym zlecił cena jak za jajka
Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Za 30 zł sam bym zlecił cena jak za jajka
-
KAMUI
W opisywanym przeze mnie odpowietrzaniu nic nie kręcili, tylko podłączyli maszynę do zbiorniczka wyrównawczego i maszyna sama zrobiła co trzeba.
-
PETERSS
Czy przy wymianie gumek i tłoczków dokładnie wyczyściłeś miejsca na gumki tam lubi zbierać się syf i przez to blokują się tloczki, a co za tym idzie blokuje koło. Co do odpowietrzania to możesz to zrobić sam tylko wężyk musi być wyżej od zbiorniczka z płynem.
A jak prowadnice? Ciekaw jestem czy stało się to nagle czy po jakiejś wcześniejszej ingerencji.
A jak prowadnice? Ciekaw jestem czy stało się to nagle czy po jakiejś wcześniejszej ingerencji.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2019, 22:39 przez PETERSS, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Wystarczy że jest w butelce - pojemniku zanurzony w cieczy